flyga feber

Håll dig frisk på resan. Och varför du inte ska flyga med feber.

av Cecilia Folkesson
Natten innan vi skulle åka till Bali fick Otis feber. Det blev en stressig morgon med total omplanering, massa samtal till försäkringsbolag och läkarbesök. Otis stannade hemma med Johan tills han var 100% frisk och vi andra reste som planerat. Det har varit många som frågat om vad som egentligen gäller om man har feber och ska flyga.
Kan man flyga när man har feber?
Om man redan är sjuk när man ska flyga finns risken att man blir ännu sjukare. Det beror så klart på vilken sjukdom man har, men vid just feber ska man faktiskt vara försiktig.
När man flyger på höga höjder påverkar blodets syrebärande förmåga. När man har feber ökar syrebehovet och därför bör man undvika flygning.

Vad ska man göra om man har feber?

Om du eller barnen har feber en dag innan eller samma dag ni ska flyga kontakta ditt försäkringsbolag. De kan hjälpa dig att komma i kontakt med en läkare som har kunskap inom flygmedicin. Vanliga läkare har ibland inte koll på detta och råder en att flyga. Den första läkarean jag kontaktade informerade mig om att det inte var något problem alls att flyga.

 

Och 5 tips hur du håller dig frisk på resan

Drick mycket vatten.
Mer än man tror. Man behöver mycket mer vatten i värmen. Ha med en flaska var till alla i familjen så har ni koll på hur mycket vatten alla druckit. Och tvätta händerna oftare än vanligt.

Reseapotek
Packa ett bra reseapotek innan du reser. Speciellt om du reser med barn. Även om det mesta finns på plats är det skönt att ha allt om det händer något. Och tänk på att tvätta och rengöra eventuella små-sår extra noga. Sår blir lätt infekterade i funk och värme.

Är probiotika
Vi äter probiotika året runt. Om man inte gör det, gör gärna det innan och under resan. Superbraför magens bakterier där 70% av vårt immunförsvar sitter. Jag  är övertygad om att det har hjälpt våra magar många gånger! Vi äter denna probiotika [annonslänk]

Sov inte i AC
Om du reser till ett varmt land försök att skippa att använda AC för mycket. Vi brukar kyla ner rummen innan vi går och lägger oss och sen har vi av AC:n hela natten. Det råder olika meningar om hur vida han kan bli förkyld av AC, men efter många resor kan jag se ett samband mellan AC och förkylningar.

Skippa tveksam mat
Hoppa över frukt som inte skalas, fisk som luktar lite “konstigt” och överlag ställen som känns lite tveksamma. välj hellre lite dyrare restauranger där du kan vara säker på  att isen gjorts av rent vatten (eller skippa isen) och att köttet inte legat framme för länge (eller ät vegetariskt).

 

Följ gärna här:

För inspiration, tips och recept, följ mig gärna på Facebook och Instagram

 

Källa: ERV

Du kanske även gillar detta

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More