– Innehåller annonslänkar –
Har du massa rabarber hemma? Då måste du göra en glutenfri rabarberpaj med jordgubbar! Du kan anpassa sötningen på pajen på olika sätt – kolla längre ner.
Detta recept innehåller även en vaniljsås gjord på kokosgrädde.
Glutenfri rabarberpaj med jordgubb
Rabarber
Färska jordgubbar
2 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
3 msk kokosolja (utan smak eller med smak)
ca 2 msk kokossocker (eller t.ex. björksocker)
ca 2 dl hackade nötter
1 ägg
1 nypa salt
Gör såhär:
– Sätt ugnen på 175° C.
– Skiva rabarber och skär jordgubbarna. Lägg i en pajform.
– Blanda ihop alla torra ingredienser.
Blanda i rumstempererad (ej smält) kokosolja och ägget.
– Toppa/klicka ut smeten över jordgubbarna och rabarbern. Vill man ha pajen lite sötare – ihop rabarber och jordgubbar med lite sötning. (Jag skippade det.)
– Grädda pajen i ca 15-20 minuter.
Mjölkfri vaniljsås
2,5 dl kokosgrädde
ca 1-2 msk sötning
Vanilj (fröna ur en vaniljstång eller ca 0,5 tsk vaniljpulver)
1 äggula
Gör såhär:
– Koka upp kokosgrädde, sötning och vanilj och låt småbubbla på svag värme några minuter.
– Ställ åt sidan och låt svalna
– Vispa i äggulan eller kör med stavmixer.
Såhär kan du anpassa din glutenfria rabarberpaj:
Sötning
Du kan välja vilken sötning du vill eller utesluta den.
Nötter
Jag använde sötmandel, men du kan byta till tex pecannötter eller köra lite av varje.
Kokosolja
Vill du inte att pajen ska smaka kokos – välj kokosolja utan smak.
Kokosgrädde
Jag använder alltid kokosgrädde eller “Kokosmjölk extra creamy/extra smooth” i tetraförpackning.
Vanilj
Allra godast blir det att använda en vaniljstång. Men det går också bra att använda vaniljpulver. Finns ofta att köpa i matbutiken.
Ägg
Välj ekologisk äggula till vaniljsåsen. Både godare och finare färg.