grön smoothie cecilia folkesson

3 matproblem – så löser du dem!

av Cecilia Folkesson

Enformig frukost, kasst mellanmål och alldeles för mycket godis. Så kommer du ur det!

Idag när kom till kontoret (som förövrigt är det bästa beslutet jag tagit, får SÅ mycket mer gjort än att bara jobba hemma) fick jag tre snabba frågor: Frukost, mellanmål och godis. Hur byter jag ut det jag äter nu mot bättre alternativ?

 

Frukost

“Samma smoothie varje morgon: Lättyoghurt med banan och hallon”

Svar:
En smoothie är ändå en bra frukost. Men det är mycket socker och lite fett i denna variant. Satsa på en fetare yoghurt som rysk eller turkisk. Variera med kokosmjölk ibland och testa att göra gröna smoothies och ha gärna i avokado. Mindre socker, nyttigare och mer mättande.

Recept på smoothies

 

Mellanmål:

“Skippar mellanmål pga hittar inget bra alternativ att ha med till jobbet. Så det blir en delicatoboll. Eller tre.”

Svar:
Att stoppa i sig socker som mellanmål gör att blodsockret höljs och man får en sockerdipp lika snabbt som chokladbollarna är uppätna. Inte riktigt, men ni förstår principen. Man är alltså inte hungrig, utan man har en blodsockerdipp. Byt ut delicatobollarna mor hemmagjorda rawbollar. De går att förvara i kylen och är perfekt att ta fram vid tre-fikat. Har man inte lust att göra egna, finns det massa alternativ på macken, apoteket och i matbutiken. Men tänk på att dessa oftast är sötade så ät hellre ibland än varje dag. Ett annat bra tips är avokado, kokta ägg och nötter.

Om man äter bra, näringsrik och mättande mat utan för mycket kolhydrater, håller det blodsockret stabilt och man behöver ofta inte ens mellanmål.

Recept på 5 olika rawbollar

 

Godis:

“Lösgodis i massor! Hur gör man för att inte vara så godissugen hela tiden? Man vet ju att lösgodis är allt annat än hälsosamt.”

Svar:
För att slippa sockersug gäller det att man ändrar sina vanor. (Läs mer om hur du slipper sockersug här.) Det gäller att minimera sockret för att slippa sockersuget helt. Och det är inte allt för många sugna på att göra. Då får man dra ner på det istället och välja bättre alternativ. Ju mindre socker man äter desto mer sött smakar det. (Så funkar det för mig i alla fall.) Satsa på att bara äta godis på lördagar. Ja, det är väl en barnregel, men den är minst lika bra för oss vuxna.

Satsa på hemmagjort godis och dessert där du själv styr innehåll och sockermängd, eller byt ut lösgodiset mot mörk choklad och nötter. Inte lika gott tycker många, men då måste man fråga sig: Vad är viktigast? Att det ska vara supergott och superohälsosamt, eller helt okej gott och relativt nyttigt?

Recept på nyttigt godis och dessert

 

Följ mig här:

För inspiration, tips och recept, följ gärna på FacebookBloglovin’ eller Instagram

 

 

Du kanske även gillar detta

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More