cecilia folkesson

Så har mina kostval ändrats

av Cecilia Folkesson

Jag har fått fått en hel del frågor på senaste gällande min kost och hur den ändrats under åren.

 

Ni som följt mig länge vet säkert att jag började min “hälsoresa” med LCHF. För oavsett vad man tycker om just LCHF så var det verkligen en hälsoresa för mig.

 

Jag hade precis fött min andra son och under den graviditeten år jag allt jag kom över. Jag frossade i godis, glass och bakverk och gick upp nästan 30 kilo. Det kan man självklart göra även om man inte frossar med jag är rätt säker på att mina “matval” i form av massvis av socker påverkade min viktuppgång och mående under den graviditeten.

Under min tredje graviditet åt jag paleo, mådde superbra och gick upp 13 kilo. En väldigt skillnad med andra ord.

 

cecilia folkesson graviditet

Andra vs tredje graviditeten. 30 kg vs 13 kg efter 9 månader.

 

 

Sockersug, magkatarr och uppblåsthet

Innan jag lade om min kost hade jag problem med magkatarr, extrema humörsvängningar, trötthet och uppblåsthet. Detta har pågått så långt jag kan minnas. Även sötsuget har alltid funnits där och jag har aldrig upplevt en sund relation till socker.

Det fanns perioder då jag undvek socker helt, men så snart jag åt en bit godis eller en chokladbit slutade det med att jag åt upp allt. Alltså allt jag hittade hemma. Det gick så långt att jag slängde det i soporna och sprutade diskmedel över för att inte äta upp det. Långt i från ett sunt beteende med andra ord.

 

 

Därför valde jag LCHF

Jag började läsa på om LCHF under tiden jag var gravid med mitt andra barn. Detta var 2010. Jag kände att jag verkligen behövde göra något åt mina kostvanor. När jag ammat klart vägde jag 14 kilo mer än jag gjorde innan jag blev gravid. Kilon som jag inte alls var bekväm med.

Jag började äta ganska strikt LCHF och det tog inte många månader innan jag mådde sååå mycket bättre! Bättre mage, tröttheten var som bortblåst, noll sockersug och ett allmänt bättre humör.

Under denna period utbildande jag mig som kostrådgivare.

 

Detta är LCHF:
– Liten del kolhydrater
– Noll socker inkl. frukt
– Inga spannmål
– Inga baljväxter

 

 

Mot paleo

Jag tränade en hel del crossfit under min LCHF-period. Men jag hade inte den där energin som jag såg att resten hade. Visst, det gick bra – jag blev stark, fick bättre kondition och mer rörlighet. Då började jag träna ihop men en PT. Han föreslog en frukt innan träning. Frukt hade jag inte varit i närheten av på flera år. Men med mycket övervägande testade jag.

Jag uteslöt helt mejeriprodukter och nu mådde magen ännu bättre! Paleo har verkligen varit den perfekta kosten för mig.

Och träningen gick faktiskt bättre med paleo än den gjorde på strikt LHCF. Under min Paleo-period körde jag även en helt del periodisk fasta vilket gjorde underverk för träningen, jag lärde känna mina hungerskänslor och jag gjorde bättre val av mat när det väl var dags att äta.

 

 

 

periodisk fasta

 

Detta är Paleo
– Inget spannmål

– Inga mejeriprodukter
– Inget raffinerat/vitt socker
– Så ren mat som möjligt

 

 

Så äter jag nu

Paleo var som sagt en väldigt bra kost för mig, men jag ville ha lite mer variation och saknade bland annat kikärtor och bönor. Idag äter jag inte alls lika strikt. Jag har fortfarande inte rört gluten och det kommer jag förmodligen aldrig göra. Vitt socker är fortfarande något jag undviker.

Jag äter mejeriprodukter (oftast i form av ost) lite då och då men det känner magen av så jag väljer mina tillfällen. Kött äter jag också, men får jag välja blir det gärna vegetariskt eller veganskt.

Ren mat är viktigt för mig och jag undviker veganska halvfabrikat som oftast innehåller en väldigt lång lista med tillsatser.

 

 

Därför tycker jag min nuvarande kost är kanon

Jag har gjort ett aktivt val i att inte äta för strikt. Dels för att det lätt blir ett socialt dilemma med också för att inte ge mina barn en skev syn på mat.

Vi har aldrig läsk hemma, godis äts på lördagar och jag lär barnen vad som är bra för kroppen och inte.

Jag älskar att kunna äta falafel, sushi ibland, ta ett glas cava och göra goda glutenfria bakverk.

 

Har du ändrat dina kostvanor på olika sätt? Berätta!

 

Du kanske även gillar detta

7 kommentarer

a 21 oktober, 2020 - 19:20

Du skriver att du undviker vegansk produkter med långa innehållsförteckningar… Men hur tänker du kring ex produkterna (typ osten) från valio och produkterna från friggs du lagt upp flera gånger?

Svara
Cecilia Folkesson 23 oktober, 2020 - 12:19

Hej!
Som jag skrev så äter jag inte lika strikt länge och jag äter t.ex. kikärtskakor då och då för att jag tycker det är gott 🙂 Men jag ersätter inte det animaliska proteinet mot veganska ersättningsprodukter som sojakött etc. Detta är något man äter varje dag till skillnad mot det man äter då och då. Många tror tyvärr att veganska alternativ oftast är nyttigare. Och så behöver det absolut inte vara.

Men jag förstår hur du menar 🙂

Ha en fin helg,
Cecilia

Svara
Emilia 22 oktober, 2020 - 16:30

Hej Cecilia! Så bra skrivet, nyanserat! Jag är glutenintolerant men äter det mesta. Försöker att inte socker eller dricka alkohol 🙂 Även om jag äter “bra” mat och håller mitt kaloriintag under kontroll så sitter jag med uppblåst mage varje eftermiddag… Är det dags att klivet mot ett mejerifritt och sötningsmedelfritt liv? Det blir mycket bars, kvarg och nocco i och med att jag också tränar mycket crossfit….

Inspirerande i alla fall att läsa om din resa!

Svara
Cecilia Folkesson 23 oktober, 2020 - 12:23

Hej Emilia,
Kul att höra – TACK <3

Precisa som du säger tror jag att det varit ett bra alternativ att testa. Försök även skippa glutenfria ersättningsprodukter. Ju renare mat man äter desto bättre mår oftast magen!

Börja med att dra ner på mejeriprodukterna och se om det hjälper. Smör har alltid funkat bra för mig då det inte innehåller speciellt mycket mjölkprotein. Även hård ost kan funka bra, men skippa gärna mjölk, yoghurt, cream fraiche etc för att se om magen mår bättre 🙂

Lycka till och ha en fin helg!

// Cecilia

Svara
Milla 29 oktober, 2020 - 19:58

Hej! Kloka tankar du har. Jag har övergått till paleo o ätit helt ca 1,5 år. Har dock funderat på att äta typ linser men inte tagit steget än. Men var utbildade du dig till kostrådgivare? Vad jobbar du med idag?

Svara
Hannah Sjöberg 2 november, 2020 - 09:46

Hej! Så glad att jag hittat hit! Googlade alopecia skov och på den vägen är det!
Jag har kommit fram till att jag måste lägga om min kost då jag har en autoimmun sjukdom (AS) men nu även drabbats av alopecia aratea efter en period av svår stress och även en antibiotika kur på det. Än så länge ”bara” tre kala fläckar i nacken men vill ju att det ska växa tillbaka samt minska risken för fler skov. Har förstått att det måste ha ett
samband med min AS, kanske även medicinen jag äter (Orudis). Jag har tänkt att det löser sig så väl småningom och inte försökt stressa upp mig över det men nu är jag redo för att göra något åt. Har börjat läsa på om AIP vilket jag tycker verkar vara väldigt intressant men ack så strikt! Så jag tänker att jag ska börja med att utesluta gluten och mejeriprodukter (vilket jag för övrigt älskar) för att sedan kanske ta nästa steg. Men jag blir stressad för jag vet inte riktigt var jag ska börja om jag ska göra det så ”rent” som möjligt! Alltså inte bara ersätta med glutenfria alternativ eller havre/sojaprodukter. Vad är dina bästa nybörjartips?
Kan tillägga att jag har en stor familj med fyra barn och just nu en skada högeraxel så lite begränsad i vad jag kan göra… Min man hjälper mig så klart men det får inte vara allt för komplicerat just nu för att det ska funka med allt annat!
Skulle vara så tacksam för svar!
Vänligen Hannah

Svara
Maria 6 januari, 2021 - 17:58

Hej Hannah! Jag har också en autoimmun sjukdom, MCTD, som för mig bla ger reumatisk värk och skov. Jag testade AIP i några veckor och kom snabbt fram till att mjölkprodukter snabbt ger mig svår värk och svullna leder. Jag äter inte heller gluten och undviker socker. Vad jag ville berätta var att jag absolut tycker att du ska testa AIP, jag märkte snabbt resultat och vad som triggade mitt immunförsvar.
Tips är att innan du bestämmer dig att du ska börja, se över och planera dina måltider och ha klart för dig vad du ska äta. Jag åt mycket sötpotatismos och kyckling med grönkål. I ett par dagar ibland. Till frukost gjorde jag smoothie med mycket grönt och kokosmjölk. Sambon och barnet åt ofta annan mat. Det funkar ju om man gör det i ett par veckor!
Lycka till!

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More