Vegansk cheesecake med blåbär och syrenblommor – en supergod kaka du inte behöver grädda i ugnen.
Egentligen borde denna kaka kanske inte allas kallas för cheesecake då den varken innehåller mejeriprodukter, vitt socker eller spannmål. Men smaken är ganska – och det är ett väldigt gott och nyttigare alternativ!
Jag har testat massa olika smakkombinationer, bland annat jordgubb, mango/passion, björnbär och hallon. Skulle säga att alla blir lika goda!
Vegansk cheesecake – baka utan ugn
Fördelen med att baka utan ugn är att man inte behöver vara så noga med att använda exakt samma ingredienser. Botten kan man göra på andra nötter eller frön och man kan byta ut frukten mot kakao och på så sätt få en supergod chokladkaka.
Vegansk cheesecake med blåbär
(Springform – ca 16 cm)
- 8 färska dadlar
- 2 dl sötmandlar
- 1 msk kokosolja
- 1 nypa salt
Gör så här:
- Kärna ur dadlarna och mixa i matberedare tillsammans med resten av ingredienserna.
- Tryck ut i botten av formen och ställ in i kylen.
Jag använder denna matberedare till både botten och fyllning. Denna går även utmärkt att göra nötsmör i.
Fyllning
- 2 dl naturella cashewnötter (blötlägg i vatten några timmar)
- 1 dl blåbär
- 0,5 dl kokosgrädde
- 3 msk citronsaft
- 1 krm vaniljpulver
- ca 2 msk sötning, honung eller agavesirap tex.
- + syrenblommor (dessa går utmärkt att äta)
Gör så här:
- Skölj av de blötlagda cashewnötterna och kör i matberedare eller blender tillsammans med resten av ingredienserna.
- Mixa tills fyllningen är krämig och slät. Ha tålamod – ju slätare desto godare.
- Häll fyllningen i formen och ställ in att stelna i frysen någon timma. Låt den stå ute en stund innan servering.
- Toppa med syrenblommor, blåbär och kokos.
Man kan göra denna kaka i vilken storlek man vill. Vill man ha en större kaka dubblar man bara receptet. Jag använde en justerbar ring istället för en vanlig springform.
Fler goda glutenfria bakverk
Här hittar du fler recept på glutenfria tårtor och kakor. Klicka på bilderna för att komma direkt till recepten.
Följ mig här
Här kan du följa mig för fler tips, recept och inspiration:
Instagram
Facebook
Nyhetsbrev
2 kommentarer
Vad kan man använda istället för cashewnötter i fyllningen i cheesecake?
Till botten går det kanske med pumpafrön, solrosfrön?
Jag tål tyvärr inte nötter och det ser så himla gott ut
Hälsningar Eva
Hej Eva,
Till just detta recept behöver du cashewnötter.
i botten kan du absolut använda fröer.
Om du tänker frysa kakan kan du göra nice cream med fryst banana + annan frukt/bär att toppa med. Men då smälter den såklart snabbare 🙂
// Cecilia