Glutenfri matig paj passar perfekt att bjuda på i sommar!
Paj kan ju vara en av de smidigaste rätterna att bjuda på och man kan fylla den med massa olika goda fyllningar. Man kan förbereda pajskalet dagen innan eller så gör man klart pajen och värmer på den när det är dags för servering. Men jag tycker pajen är absolut godast helt nygräddad!
Den går även utmärkt att ta med på picknick och äta kall. Barnens favorit är (såklart) taco-inspirerad med köttfärs, majs, paprika och toppad med creme fraiche.
Jag har valt att fylla denna paj med oliver, paprika, tomater och spenat. Och såklart massor med vitlök!
Glutenfri matig paj
- 3 dl mandelmjöl
- 0,5 dl skalade sesamfrön
- 1 msk fiberhusk
- 1 nypa salt
- 40 g smör / kokosolja
- 1 ägg
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Rör ihop mandelmjöl, sesamfrön, fiberhusk och salt.
- Blanda i rumstempererat smör och ägg och knåda/rör ihop till en deg. (Degen blir ganska läs med binder ihop efter en stund med hjälp av fiberhusket.)
- Låt degen vila i kylskåp i ca 30 minuter.
- Tryck ut degen i en pajform, nagga med gaffel och förgrädda i ca 10 minuter.
- Ta ut pajskalet och höj ugnen till 200 grader.
Fyllning
- 1 näve cocktailtomater
- 1 näve oliver
- 0,5 påse färsk spenat
- 0,5 skivad rödlök
- Grillad paprika (jag använde färdiggrillade i burk)
- 0,5 förp. fetaost
- 2 klyftor vitlök
- 3 ägg
- 1,5 dl grädde/växtbaserad grädde
- Salt & svartpeppar
- + Färsk basilika
Gör så här:
- Fyll pajskalet med tomater, oliver, spenat, rödlök, paprika och fetaost.
- Vispa upp ägg och grädde i en bunke.
- Blanda i pressad vitlök, salt och nymald svartpeppar.
- Häll äggstanningen i formen och grädda i ca 35 minuter.
- Toppa med massa färsk basilika och servera gärna med en grönsallad.
Fler glutenfria paj-recept
Här hittar du fler recept på glutenfria pajer, både matpaj och dessert-pajer. Klicka på bilderna för att komma direkt till recepten.
Här kan du följa mig!
Följ mig gärna för mer tips och inspiration:
1 Kommentar
[…] Klicka här för recept […]