Ekologiska-natpasar
julkalender tävling Matsmart

Luckan presenteras i samarbete med Matsmart.se – 

 


Tävlingen är avslutad och luckans vinnare är Anna! (Mail till vinnare har skickats.) Missa inte att vara med och tävla i kommande luckor. Du hittar dem på ceciliafolkesson.se klockan 06:00 ända fram till julafton!


 

I dagens lucka tävlar du om ett presentkort värt 1 000:- hos Matsmart.se

Hos Matsmart.se hittar du mat med upp till 90% rabatt! Mat som i många fall annars hade slängts på grund av bland annat:

– Överproduktion
– Kort eller passerat bäst före-datum
– Säsongsvaror
– Förpackningsbyten

Rädda maten. Spara pengar.

 

Med koden MATSMARTJUL50 får du 50:- rabatt vid köp för minst 350:- hos matsmart.se
(Gäller t.o.m. 2019-12-08 och en gång per person)

 

Så här är du med och tävlar:

Vilket är ditt bästa tips för att minska matsvinnet?
Skriv ditt bidrag i kommentarerna nedan.

Tävlingen avslutas ikväll den 1:a december klockan 24:00 och vinnaren presenteras imorgon i detta inlägg.

Lycka till!

 


Vinstvärde: 1 000:-. Juryns beslut går ej att överklaga. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Du måste var över 18 år och bosatt i Sverige för att delta.

 

219 kommentarer

 1. Planets veckans alla måltider (utom en dag)och veckohandla utifrån det. Dagen du ej planerat gör du ”ihopsläng” av det som finns kvar i kylen

  1. Att använda hela grönsakerna, tex stammen på broccolin och skalet på rotfrukterna. Samt planera veckans måltider!

  2. Min bästa tips är att göra “Batchcooking” på söndagar och frysa portioner som man kommer att använda under veckan.
   Med grönsaker som börjar bli lite ledsna i kylskåpet kan man göra smoothies, som går också att frysa.
   Nästan allt går att frysa ☺

   1. Skulle kunna rada upp massvis med tips. Men det som jag tycker
    toppar listan är att påminna varandra i samhället, i lokala butiken, i skolan osv.
    Fler behöver få upp ögonen för vad som kan göras- kanske sker en förändring efter att just DU berättat om värdet att tex inte slänga mat efter datum <3

 2. Mitt bästa tips är att planera veckohandlingen och verkligen räkna på hur mycket som behövs av vad. Och blir det mat över, frys in eller om du inte behöver matlådan ge bort, det är ofta uppskattat har jag märkt.
  Billigare för plånboken och bättre för miljön, win win!

 3. Varje söndag skriver jag en matsedel för kommande veckan där barnen får önska en varsin rätt och sen handlar vi enbart utifrån den inköpslistan. Det som blir kvar från middagen har vi med oss i matlåda till lunch dagen efter.
  Matkontot har minskat ordentligt och vi behöver inte kasta mat eftersom vi köper i den mängd vi behöver.

 4. Mitt bästa tips är definitivt att göra plockmåltider på det som finns i kylen. Vi använder rester i nya maträtter som på pappret låter väldigt märkligt, som vi sedan har visat sig vara supergoda och har blir nya vardagsfavoriter.

 5. Vi gör en matsedel på två veckor. Blir det mat över fryser vi in det, har en i familjen som pluggar så då får hon matlådor med sig. På så sätt slängda det ingen mat.

 6. Som så många andra planerar vi veckans meny på helgen och handlar därefter. Vi kollar alltid igenom skafferiet/kylen först och ser vad vi har och vad som behöver göras av med. Om jag har mycket tid (typ never..) så försöker jag välja recept som har liknande ingredienser så det inte ligger en hel hög med en viss ingrediens som sen inte används. Helgernas luncher blir alltid ett hopplock av det som finns i kyl/skafferi.

 7. Planera inköpen, se till att man inte köper mer än vad man gör av med, sedan skall man lita på dina sinnen. Lukta, känn och smaka innan du kastar.

 8. Att handla klokt
  Ex matsmart/willis svinn smart
  Att sen tillaga så mycket som möjligt ex hela broccolin inte bara kronan
  Och sen att äta allt och inte kasta. Så vi har restdagar ist för ny måltid och så fryser man in vid behov.
  Så ett tips är svårt då det är ovan cirkel som skapar hållbart matsvinn

  1. Vi planerar alla måltider för veckan, frukost, lunch och middagar på söndagar. Handlar då för hela veckan endast det som vi ska äta. Perfekt, blir i stort sett inget svinn då kylen bli tömd på typ allting på den veckan.

   1. Jag skulle säga att mitt bästa tips är att köra på ett matschema och veckoplanera samt veckohandla.
    På så sätt blir det inte att man bara handlar på sej en massa som man sen måste slänga. Och innan du slänger, lukta, titta och smaka, många produkter och varor håller sej otroligt mycket längre än bäst före datumet. Blir det mat över under veckan så åker det direkt in i frysen! Hemma hos mej slängs det väldigt lite mat pga detta!

 9. Mitt bästa tips att att planera alla måltider och veckohandla. I planeringen ser man till att allt man köper kommer till användning i tillagningen och inte står kvar i öppna förpackningar för länge och sen slängs. Men självklart blir det att ta med resterna som lunchlåda eller frysa in.

  Sen ser man till att göra kylskåp tapas. Ta fram allt i kylen så får man plocka av det som finns.

 10. Vi gör som många andra verkar göra. Gör veckomatsedel, handla utifrån den, gör lunchlådor av överbliven mat som antingen fryses in eller äts under kommande daga. Jag handlar även en del på Matsmart. Gillar verkligen det konceptet.

 11. Planera för veckan, och göra matlådor. Samt att laga mat du verkligen tycker om, så du aldrig vill lämna något kvar på tallriken,

  Att direkt efter matlagningen lägga ner maten i matlådor som du också har anpassat efter hur mycket du vill ha i varje portion. Det gör allt lite enklare när maten ska tas fram igen. Portionerna är färdiga och dom är smidiga att frysa in ifall du behöver bevara dom längre.

  Och även laga mat som du njuter av, då äter du garanterat upp den.

  För att också minska svinn i butiker så köper jag alltid produkter som är korta i datum och håller på att gå ut. Då lagar jag mat på det direkt samma dag. Då vet du att dom inte slängt den produkten pga att den inte är ”köpbar” i butik. Men du kan njuta av den hemma då det oftast smakar lika bra oavsett kort datum.

 12. Tipsar om det som ungefär eliminerat vårt matsvinn helt. En ”ät snart” hylla i kylen som vi ställer allt som blir dåligt inom ett par dagar. Där finns även rester. Vi plockar alltid från den hyllan först när vi ska laga mat. Sen är det otroligt viktigt att en verkligen inte går på bäst före datum utan verkligen luktar och smakar på maten innan en slänger. Exempelvis har jag lärt mig att fil och yoghurt har en hållbarhet (om de är oöppnade) på flera månader (?!?!). Smakar precis som vanligt när jag väl öppnat de!

 13. Planera sina köp och planera sin mat. Köper gärna varor som är märkt med ”kort datum” eftersom jag kan ta hand om det och frysa in det eller laga något rätt direkt, istället för att butiken ska slänga det. Blir det över mat när man lagat mat kan man spara det till dagen efter och ta med det till en ny rätt. Lite fantasi och kreativitet i köket så kan man minska matsvinnet avsevärt.

 14. Att alltid planera sin veckohandling ,ta vara på all mat gör en dag till rester(pyttipanna)jag slänger aldrig mat eller laga mindre

 15. Min bästa vän är frysen.
  Fryser in så fort jag märker att någon vara inte kommer att användas meddetsamma.
  Fryser in mycket frukt och grönt, t.e.x bananer i slantar och stammar från grönkål, blast från blomkål m.m
  Använder i mina smoothiebowls på morgnarna.
  Vi gör ofta middagar på vad som finns i kyl och frys, det kan bli pyttipanna, goda sallader, soppor och grytor.
  Får vi mat över från middagen äter vi det dagen efter eller fryser in.

 16. På företaget där jag jobbar slängs det väldigt mycket som blir över från möten ex, bullar, frukt, smörgåsar… men inte nu längre. Vi har satt dit en större skål som kallas ”Idas Sopfynd”, den fylls varje dag & vid arbetspassets slut tar jag antingen hem det eller ger till någon annan på jobbet som jag vet uppskattar grejjerna beroende på vad det är. Såå bra, alla glada & nöjda!
  Kanske fler som skulle behöva en sån skål på sina jobb? / Ida

 17. Planera veckans middagar och försöka tänka på att återanvända rester till andra middagar. Tex laga stor portion köttfärssås och sedan använda resterna till en paj eller gratäng. Addera lite roliga tillbehör så känns det som nya rätter. Varje vecka letar vi även upp något i kylen eller skafferiet som nämar sig utgångsdatum och gör en midsagsutmaning till oss själva. Kul och varierande

 18. Planera en matsedel och göra inköp i säsong efter den samt vara kreativ med att ta tillvara rester. Exempelvis rester från en stek används i en grönsakspyttipanna eller i en grönsakspaj.

 19. Skrumpna grönisar kan bli riktiga skönisar i en annars tråkig paj.
  Tänk sen på, ett ej låta mjölken stå, flera timmar i Maj.
  Har du ändå glömt? Det kanske inte är dömt!
  Titta, lukta, smaka, kanske kan jag ha den i en kaka?

 20. Tänker lite tvärt om. Planerar inte och handlar hem alltför långt i förväg. Ofta finns mat kvar som behöver användas upp innan vi börjar laga mer. Det blir ofta lite ihopplock eller varma mackor med alla möjliga rester på. Jag och min granne brukar ibland byta rester/matvaror med varann också. Igår fick jag en morotslåda av henne!

 21. När grönsaker och rotfrukter börjar bli lite ledsna gör vi en rykande varm soppa av det som finns! Blir det något över fryser vi in i portioner.
  Och naturligtvis handlar vi på matsmart !

 22. Det mesta går att frysa och sen ha i en smoothie, paj, wok, gratäng eller gryta! Trött på tacosen från i fredags? Gör en härlig pizza på resterna! Möjligheterna för mat är oändliga!

 23. Frysen är min bästa vän!
  Fryser alltid in rester, stora som små. Detta resulterar tillslut till en måltid tillsammans med rester i kylskåpet!
  Fryser in olika slags kött (blir pyttipanna) blomkålsris eller andra tillbehör. Även dåliga bananer och avokado som får agera smoothie. Endast fantasin sätter gränserna

 24. Allt handlar om att planera..
  planera sina inköp
  planera matsedel
  Och har man lagat för mycket mat så frys in matlådor så har man en GLAD gubbe sen som kan ta med middag till jobbet (utan att behöver laga den själv)
  Här kommer mitt bästa tips TONÅRING
  Hos oss blir ingen mat för gammal dom rensar kyl och skafferi underbart 😉

 25. Vi började för längesen skriva en ”logg” på allt vi kastade, för att se om vi kunde se något mönster. På så sätt lär man sig (framförallt vad gäller färskvaror) vad man ska hålla extra koll på, eller kanske köpa mindre av för att undvika svinnet. Vi fick bättre koll helt enkelt och handlar mycket smartare nu!

 26. Det viktigaste är att inte handla hem mer än vad vi äter. Vi planerar maten noga. Sen har Vi även en ”restfest”-dag i veckan.

 27. Jag har kaniner för självhushåll. De får morotskal, äppelskruttar, stammen på vitkålshuvudet etc. Vi har även hönor som får alla tillagade vegetariska rester som inte duger för människor, tex sådant som någon inte orkade äta upp. Köttrester går till hunden, men han får nästan aldrig något då det sällan blir över. Och tillbaka får vi ägg, några kaninmiddagar per år och massor av kärlek, gos och mys! WIN-WIN när det är som bäst! ❤

 28. Mitt bästa tips är att förvara rester i glasmatlådor i kylskåpet, känns både fräscht och du får en bra överblick av vad som finns och behöver ätas upp, för rester blir det alltid hemma hos oss även om jag i princip alltid planerar veckomeny när jag handlar. När resterna är ett faktum och det är dags att äta åker alla glasmatlådor fram och familjen kan kombinera ihop resterna som varje person vill. Blir som en liten buffé. Jag fryser också in överbliven mat – perfekt att ha färdiga matlådor i frysen att ta med till jobbet de gånger det faktiskt inte blir några rester. Den där slatten quinoa eller ris som blir över när all annan mat från måltiden är slut åker in i frysen istället för i soptunnan och blir en perfekt bas i en annan måltid längre fram där just ett sådant tillbehör saknas.

 29. Hej!

  Mitt tips är att placera maträtterna i kylskåpet efter recept och datum. Där den maten med kortare datum lagas först. På så sätt ser man vad som snart blir dåligt. Då är det också lättare att inte frestas att göra något annat som både kan bli mer kostsamt och mer onyttigt.

  Håller tummar och tår för vinst/ Hanna

 30. Att använda matrester till nya rätter. T ex överbliven tacofärs och tacosås blir supergoda varma mackor. Kokt potatis som blir över blir stekt potatis. Det gäller att använda fantasin.

 31. Att planera sina inköp, inte köpa mer än vad som behövs, frysa in och ta tillvara på rester och göra något gott av dessa

 32. Jag har egentligen flera tips på hur man kan minska matsvinnet:
  – Skriv veckomatsedel
  – Planera veckans maträtter utifrån vad som redan finns hemma
  – Ha en soppburk/påse i frysen som du fyller på med slattar som kan passa bra i en soppa exempelvis några överblivna kokta morötter, örter som blivit trötta i sin kruka, en liten bit lök som blivit över m.m. Ta sedan fram påsen/burken när det passar och tillsätt buljong. Det kan bli väldigt spännande soppor!
  – Gör omelett på matrester.
  -Fronta kylskåpet så att det som går ut i datum står närmast dig.

 33. Så onödigt att mat förspilla,
  dit vill man aldrig trilla.
  Onödigt för miljö och ekonomi,
  men för att undvika det krävs inget geni.
  Här kommer mitt bästa life-hack,
  det innefattar en låda eller ett fack.
  I kylen placerar du en särskild låda,
  där du ställer mat vars dagar är bråda.
  Möjlighet att det inte slängs är störst,
  om du sätter dit en lapp med ”använd först”.
  Ett litet och enkelt hållbarhets-projekt,
  som hemma hos oss har gett stor effekt.

  Glad första advent!

 34. Att laga mat så det blir matlåda så man slipper laga flera mål varje dag ibland inte ens ett om jag gör storkok. Lägger i matlådor av glas för bästa smak. Har man en massa grönsaker som börjar bli små tråkiga, hacka ner och in ugnen. Rostade grönsaker är det bästa som finns ☺️

 35. När jag handlar och ska tillaga maten samma dag ser jag till att ta varorna med kortast datum så butiken minskar på matsvinnet.

 36. Förutom att planera, frysa in och ta tillvara på den maten jag köpt så brukar jag även alltid kolla i butiken efter röda priser där det är kort datum! Idag håller jag även koll på karma-appen där matbutiker och restauranger lägger ut mat till halva priset pga kort datum! Sparar både på miljön och pengar. 🙂

 37. Att någon gång i veckan göra en omelett innehållande de småslattar som blivit kvar i kylskåpet från veckans middagar! För ägg finns alltid hemma, precis som rester eller slattar !

 38. Har ofta olika matlådor över i slutet på veckan. Då värmer jag några olika och lägger upp fint och kallar det Buffé. Låter godare en rester. A och O är ju att planera mat inköpen och gärna köpa nersatta varor som snart ska förbrukar

 39. Det sker så mycket onödigt skalande, låt det vara kvar och skippa skalaren! Många gånger skalar man bara för att. Gör man en gryta eller rostar saker i ugnen behövs det inte skalas som till exempel morötter, potatis, palsternacka, rödbetor!

 40. Bäst före – inte dålig efter. Smaka och lukta på all mat som “gått ut.” Frys in om det blir på gränsen och en inte hinner laga mat på det.

 41. Mitt bästa tips är – att mäta efter portioner när man lagar mat. Förut så hällde jag bara i ett gäng spagettis när jag skulle koka – det blev alltid för mycket. Sedan vi började att koka upp efter att mäta portioner har vårt matsvinn minskat!

  1. Fryser in alla rester vi får över, blir matlådor, går fet inte att frysa så används det dagen efter i mat eller som “mellis” handlar bara det jag vet vi behöver, och skulle det bli rester över ändå, så får hundarna oftast det.

 42. Om det blir rester över från middagen som inte räcker till en hel lunchlåda så ät resterna som mellanmål istället för att slänga.

 43. Mitt bästa tips är att ha en hylla i kylen med rester och att ha de ”äldsta” resterna till höger och de ”yngsta” till vänster. Så tar man alltid de äldsta först. Då slipper man hitta mögliga burkar i kylen ett bra tag efter som jag alltid gjorde förut + att man inte slänger några rester alls! Så bra!

 44. Vi tar vara på ALLA rester, även småslattar, och lägger i glaslådor i kylen. Då ser man enkelt vad som finns och inget glöms bort. Gamla rester blir nya rätter!

 45. Mitt bästa tips (för vår familj) är att frysa in rester istället för att låta dom stå i kylen tills dom blir för gamla och måste slängas.

 46. Planera hela veckan, och handla inte i onödan.
  Om maten finns kvar, ge bort till de tiggarna som brukar sitta vid mataffärer.

 47. Har tidigare gjort veckomatsedel för en vecka med en tom dag, matsedeln har inte varit spikad dag för dag utan vi har ätit det vi varit sugna på just den dagen. Har dock nu börjat med matkasse vilket jag tycker är fantastiskt. Recept så man gör av med allt man får hem, bra råvaror med kött från närheten. Så mitt tips är matkasse.

  1. Handlar “kort datum”, är hysteriskt skeptisk mot bäst före datum; luktar alltid på mjölkprodukter, gör äggtest (flyter det-dåligt, sjunker det-bra) förväller rotsaker och vissa grönsaker som börjar se tråkiga ut och jag vet inte kommer användas i tid, och fryser in.

 48. Lita aldrig på datummärkningen, däremot på dina egna sinnen. Så mycket mat slängs i onödan på grund av folks fobier om utgånget datum. Fyll frysen med basprodukter så att du alltid har och inte plötsligt behöver köpa. Risken är då att du köper annat du inte behöver. Gör veckomatsedlar så att du kan tänka smart kring livsmedel (du kanske använder en del av något ena dagen och resten nästa dag). Ta aldrig mer mat än du orkar äta upp – ta hellre flera gånger.

 49. Eftersom jag är pinsamt medveten om att jag/vi vid det här laget borde kunna planera familjens middagar (med 8 barn borde jag väl det, eller hur?), så är min strategi för att slippa svinn att jag ALLTID handlar när jag inte är hungrig! Inga impulsköp, inga idéer på middagar som min mage bara får för sig och alla andra avskyr, bara vettiga val som äts upp!

 50. Att planera hela veckan på söndagar genom att göra en matsedel. Det som inte äts upp under veckan kan man då slänga ihop något av under helgen. Brukar även köpa ”ät snart-produkter” i butiken för att minska matsvinnet även hos dem. Framför allt kött/kyckling brukar finnas och går ju lätt att frysa in också.

 51. Vi har nästan inget matsvinn längre sedan vi skaffade vår bokashi. Maten som blir över hamnar i hinken och blir sedan näringsrik jord som vi odlar ännu mer mat i!
  Förövrigt så gör vi matlådor som äts på jobbet! Bra tips är även att skaffa matglad hund som fungerar både som dammsugare och matsvinnsmaskin.

 52. Ät i rätt ordning! Kolla datum och sortera kylen/skafferi med kort datum eller färskvaror så som färsk fisk och kyckling längst fram. Och frys allt som inte äts upp enligt plan. Ett annat tips är att handla på matsmart först och komplettera sedan från en butik med färskvaror.

 53. Ordning o reda i kylskåpet! Och att ha som gemensam familjestrategi att man äter upp det man tagit för sig.

 54. Gör en veckonatsedel och på måndagar handla då hem allt som du behöver för veckans möltider. Laga Upp mat från grunden,,med råvaror helst lokalproducerade, och frys in i lämpliga portionsförpackningar så du har klara att ta fram och värma. Du slipper då frestelsen att handla mer än du behöver och flera ggr/vecka.
  , kolla gärna disken med nedsatta produkter också, och handla efter extrapriserna. Blir det rester gör en buffe’av alla dem. Gör hela familjen delaktig i bäde planering och matlagning.
  Gör du så här blir det minsta svinnet.

 55. Vi använder oss ofta av appen Karma. Traktens ica-butik lägger dagligen ut mängder med varor som har kort datum, så det är lätt att göra klipp där. Där passar vi på att köpa tex kyckling, korv och andra färsk-varor, och så slänger vi in det i frysen så vi kan tillaga allt eftersom, utan att det hinner bli förstört.

 56. Spara allt lagat som blir över. Kokt potatis blir bröd. Fryser in det som går att frysa in o så får det bli nån annan maträtt sen.

 57. Mitt bästa tips är att använda så mycket som möjligt av de produkter man lagar mat med! Till exempel använda blasten på blomkålen (supergod att steka) eller koka buljong på kycklingbenen. Har börjat äta så mycket av det som man traditionellt slänger och det är både gott och ett roligt sätt att utmana sig själv och bli mer kreativ när man lagar mat!

 58. Mitt bästa tips: Bodde på folkhögskola och var lite äldre än de flesta plus med en kockutbildning. Visste hur matlådelivet var bäst för plånboken men mina yngre skolpolare hade absolut ingen aning om -smaka-lukta-titta. Så jag anordnade en lär dig hantera din matkväll. Jag lärde ett 20tal pers att de ej behöver slänga all mat efter de ätit upp. Oj så mycket mat de slängde. Jag lyckades alltså fylla på med folk som sen hade rätt info. Snacka matsvinnsvinst! Sen är jag löjligt förtjust i att ha stenkoll i min egen kyl och storhandlar och äter rester så inget ska behöva slängas. Använder frysen och slänger ihop en smoothie om frukt/grönt håller på att bli för kasst. Ha en bra dag allihopa!

 59. Mitt bästa tips är att inte handla hem mat utan planering, att göra en lista på de ingredienser Om behövs för de måltider man planerar att laga och hålla sig till den

 60. Handla inte mer än vi behöver. Veckohandlar inte får då är det lätt hänt i vår familj att något blir kvar i kylen. Matlådor och “restfest” på lagad mat som blivit över. Vi kastar väldigt lite mat. Köper även man med kost datum så slipper butiken slänga fullt ätbar mat.

 61. Bästa sättet enligt mig är att dels ALLTID göra matlådor när det blir över eftersom det både bor billigare men ändå MYCKET bättre för miljön. Men det viktigaste är att aldrig göra småköp utan alltid planera maten inför Veckan och aldirg göra impuls handlingar. Blir så lätt att man köper saker man ändå måste Slänga.

 62. Att planera veckans mat är A och O, det vet vi redan om. Jag har en lista med basråvaror hemma som gör grunden för veckan.
  MEN mitt hetaste tips är: Att handla så tidigt jag kan på måndagar, då finns alltid varor till sänkt pris. De varor som är påväg ut i datum och som butiken inte blivit av med under helgen. Ofta till 40% rabatt! Varor som annars skulle slängts. Alltså, Win win till både mig, butiken och vår jord

 63. Mitt bästa tips är att laga all mat själv. Allt mat som vi köper tillagas på plats här hemma i vårat kök. Varje gång vi tillagar maten ser vi till att ta matlådor till jobbet, på det sättet slängs inget och dessutom är det ekonomiskt! Vi tar tillvara på all mat genom att tex använda broccoliblasten till soppa. Det som inte används upp direkt, fryses in eller tillagas något annat I tex smoothies, soppor, pajer, fryses in. Man måste våga använda det som blir kvar även om det resulterar i att våga testa nytt recept.

 64. Gårdagens rester blir den extra goda kryddan i dagens middag!
  Handla aldrig mer än det man behöver, handla grönsaker som inte är packade i plast och alltid egen tygkasse med till matvarorna!
  Använder hela grönsaken, frukten ja allt som går så inget blir över!
  Blir något över så hamnar det i familjens kompost som blir fin blomjord till sommaren

 65. Har lärt mig att rädda mjuka morötter, rödbetor och potatisar genom att lägga dem i kallt vatten i kylen över natten

 66. Planering, genom att skriva veckomatsedel och veckohandla blir det inte en massa onödigt handlat utan alla matvarorna blir uppanvända

 67. Att finna sig i att allt inte är toppen gott varje dag. Ibland kan man behöva äta oväntade kombinationer för att slippa slänga rester! Ibland kan de bli rest tapas och ibland en ugnsform med div!

 68. Använd grönsaksstumpar och rester till grytor eller koka buljong på. Om det inte hinns under veckan frys in i en låda och samla tills du hinner. Gör lasagne eller grytor på rester som blir under veckodagarna. Köp inte sånt du inte kommer att använda!

 69. Låt bli att storhandla. Det är så lätt att råka köpa för mycket då. Gynna istället de små lokala butikerna och köp det som behövs för dagen. Då kan man dessutom få hem varorna på cykeln eller gåendes och bilen kan stå hemma.

 70. Mitt bästa spartips är att alltid veckohandla och att inte handla något onödigt. Alltid kolla vad som faktiskt finns i kylen, skafferiet och frysen och tänka mat utefter det. Som student är det viktigt att planera och inte köpa hem något onödigt. All mat som blir över hemifrån tar jag med till skolan, blir många och bra matlådor. ✨

 71. Mitt bästa tips är att direkt portionera upp middagens rester i matlådor. På det viset blir inte maten bortglömd i kylskåpet. Om det blir många matlådor, så lägger jag in några i frysen för bättre hållbarhet.

 72. Att inte stirra sig blind på Bäst-före-datum utan lukta och smaka på maten för att avgöra om den fortfarande är färsk.

 73. Har börjat använda rester till nya rätter! Sparade rester förut, mest för samvetets skull. Fick stå i kylskåpet tills dom blev för gamla. Då kunde man ju slänga med gott samvete! Nu har det blivit en sport, en utmaning, en glädje att använda resterna! Nöjd, nöjd, nöjd. Och uppskattat blir det!

 74. Planera först, handla sen. Undvik lockelser i butiken som jag ändå inte har tänkt köpa. Storhandla online om möjlighet finns där man bor.

 75. Frysen!!
  Fryser in allt från grönsaker och frukt som börjar bli dåligt till färdig mat som går att plocka fram och ta med till tex matlåda när det behövs.

 76. Att varje söndag göra en soppa eller gryta på kylskåpsrens. Jag gör ofta tomatsoppa, det är oftast några tomater som är lite mjuka och istället för att slänga, blir de soppa med det som blev kvar från tacosen i form av salsa och uppskurna tomater. Sen gör jag nästan alltid en köttfärssås eller köttgryta då jag stoppar i de där skrumpna grönsaksslattarna som är kvar. På så vis har vi också matlådor till veckan så det blir en win win!

 77. Jag gör hittepå middagar med barnen av rester som vi har kvar. De får sedan namnge de nya rätterna vilket gör det roligare för dem att äta även om det inte alltid ser så aptitligt ut. Bjuder även in vänner till restmiddagar om det finns mycket kvar.

  1. Mitt bästa tips är att inte laga för mycket mat, då ingen av oss äter lunch hemma på vardagarna (jobbar på förskola). Samt att bara köpa hem det jag vet kommer gå åt, då vi är dåliga på att äta om vi fryst in mat.

 78. Mitt bästa tips för att minska matsvinnet är att ha en sambo som inte är rädd för att äta mat som gått ut i datumen eller matlådor som är över en vecka gammal Mitt näst bästa tips är att verkligen planera handlingen och sedan i första hand laga mat med de befintliga varor som har varit längst i kylen: skafferiet och börjar närma sig bäst före datumet. Hålla koll på vad man har för varor hemma helt enkelt!

 79. Ha inte så mycket mat i kylen, ha även koll på det som finns i frysen så att det används i tid. Utgå från vad du har och planera mat och matinköp efter det.

 80. Mitt bästa tips gällande matsvinn är att frysa in det som blir över och som är på väg att bli dåligt. T ex om det är frukt kvar hemma eller i fruktkorgen på jobbet så tar jag hand om det och choppar ner det till smoothies-påsar och fryser ner. Likaså kan man t ex frysa ner vispgrädde eller annat

 81. Att inte köpa mer än vad man gör av med!
  Blir det mat över så blir det till matlåda! Vi handlar en hel del från Matsmart just för att spara mat som det inte är något fel på, för att spara på miljön och som bonus sparar man även lite pengar!

 82. Förbered matlistan inför veckan, handla med inköpslista för att undvika onödiga inköp och ha restfest åtminstone en gång i veckan!

 83. Välj produkter som är i säsong. Om butikerna satsar mer på att erbjuda färre och lokalproducerade varor är det enklare att se till att dessa säljs fräscha och med hållbarhet kvar. Då minskar svinnet både för butik och konsument!

  1. Mitt tips är tvärtom mot många andra tips att handla först, då kan du handla varor som är i säsong och på extrapris! Ekonomiskt och klimatsmart.
   Sätt sig sedan t.ex. Söndag kväll och planera utifrån det du har handlat för den kommande veckan! Och kom ihåg att recept inte behöver följas till punkt och pricka, byt t.ex. ut en grönsak mot en annan beroende på utbud 🙂
   Och frys! Om du tror att du inte kommer hinna äta upp det, perfekt att ta fram en matlåda den dagen du inte hinner laga!

 84. Planera mer och köp mycket frys och torrvaror (sådant som står sig länge) köp mindre av färskvaror och då när du verkligen vet att det kommer att gå åt. Bry dig inte så mycket om bäst före datumet, lukta och smaka.

 85. Hacka, kok, stek skiva alla rester eller grönsaker som inte redan hamnat i en matlåda och ställ fram i skålar och låt hela familjen göra sin egen poke bowl (eller kalla det vad man vill, rest tacos funkar också)

 86. Gör en veckomatsedel och gör inköp efter den. Det som blir över efter måltid lägger du i matlådor och tar med till jobbet.

 87. Alltid spara ben från kött eller kyckling samt rester från grönsaker och frukt – frysa in och sen koka nyttig buljong på det.

 88. Vi gör tvärtemot många andra och planerar INTE veckosedel eller skriver definitiva inköpslistor. Istället går vi till affären och ser vad de har för varor med kort datum till nedsatt pris och planerar våra måltider utifrån det. På detta sätt spar vi inte enbart på miljön och vår ekonomi utan blir också ”tvingade” till ökad kreativitet i köket. Oftast leder detta sätt att handla och laga mat faktiskt också till godare och lyxigare måltider. Win win win win med andra ord.

 89. Se det som din sport att se vad du med dina rester kan göra, och med spännande kombinationer och smaker kan göra. Överbliven potatis och hummus kan få nytt liv i matmuffins som du kan frysa in, och du får mellis för barnen- win win! Trötta grönsaker kan rivas ner i grytor, soppor och gratäng- sluta släng! Har du små slattar över från middagen som lätt förtappas? Spara dem, häll upp dem i små skålar och voilá- ikväll blir det tapas!

 90. Det absolut bästa är att planera måltiderna och sen använda eventuella rester till nya måltider Om det är något som man absolut inte vill/kan äta vid tillfället så fryser man in det.

 91. Veckohandla! Slänger ALDRIG mat pga det. Jag vet precis hur mycket jag behöver handla varje vecka så att maten inte hinner bli dålig.

 92. Planera matinköp och gå igenom kyl, frys och skåp inför veckohandling. Laga allt från grunden med rena matvaror och laga matlådor och storkok, bea för att förhindra onödiga spontanköp. Inga spontanköp, Ha en ”snuttlåda” i frysen och spara till senare tillfällen när mängden snuttar räcker till en eller flera portioner.

 93. Planera mat efter säsong som gynnar både planet och pris, Styra upp måltider och kombinationer av några grund varor så man kan skapa flera rätter kring. Skapa en varation och kreativitet kring några få ingridienser och enkla recept som både är nyttigt och gott, Gärna mycket rotfrukter som man kan skapa plåtmat krinyb och mixa soppa av när de börjar bli trötta.

 94. Matschema för hela veckan vilket gör att man handlar enbart det som behövs, det som blir över görs det pytt i panna på och fryser in till matlådor.

 95. Ha en (eller gärna två) bestämda dagar i veckan då man måste laga middag av det som finns hemma. Jag brukar ha torsdagar då kan det ofta bli en soppa eller gryta med veckans rester

 96. Att inte handla hem för mycket. Inte kasta rester utan lägga i frys eller matlåda. Att inte kasta matvaror för att datumet gått ut eller grönsaker blivit lite tråkiga

 97. Jag brukar alltid gå till affären på söndagar, då butiken på söndagar märker en massa varor ”svinnsmart” och sätter ner priserna. Det är då lätt att kolla i svinnsmarta hyllan och planera veckans mat efter det. Blir bra för både plånboken och miljön

 98. Bra organiserat i kylen så att ingen mat “missas”! Alltid ha bra basvaror + kryddor hemma så att man enkelt också kan slänga ihop något gott av det som behöver ätas upp. Med andra ord: utmana dig själv att äta upp det som finns innan du köper hem massa nytt!

 99. Kan bli supergoda maträtter av de rester som finns i kylen!! Var inte rädd för bästföre-datumen Maten går för det mesta äta långt efter. Lukta och provsmaka!!!

 100. Mitt bästa tips är att först berätta för alla familjemedlemmar att vi ska anta en utmaning. Vi ska hjälpa till att nolla matsvinnet hemma och det finns ett pris att vinna. Priset kan exempelvis vara ett besök på valfri aktivitet som alla i familjen uppskattar. Längden på utmaningen kan vara en månad första gången för att inte bli tråkig. Målet är att ingen mat ska hamna i soporna under månaden. Potatisskal, benrester och liknande är dock okej. Om utmaningen lyckas kan man påbörja en ny utmaning när den första är klar.

 101. Hos oss märkte vi att det var i princip bara grönsaker som vi slängde. Började därför fundera på om det berodde på hur vi förvarade dem. Tar därför numera bort all plast och alla förpackningar direkt. Därefter lägger jag grönsakerna i bruna papperspåsar som lag låter stå öppna i kylen. Håller fukt och mögel borta och grönsakerna håller flera veckor längre. Slänger inga grönsaker längre. Skulle något mot förmodan bli lite mjukt och sladdrigt så slänger jag ner det i en slowcooker och gör en gryta.

 102. Frys in sådant som du vet att du inte kommer hinna äta upp innan det blir dåligt. Perfekt att ha lite olika saker i frysen och ta upp och fixa till en måltid Köper gärna sådant som håller på att gå ut i datum, funkar oftast ett bra tag efter Matsmart är toppen

 103. Att ta vara på rester till matlåda eller frysa in till ett senare tillfälle tycker jag är självklart.
  Men det jag brukar tänka på handlar om det totala matsvinnet inte bara mitt egna. Det är hur vi som konsumenter kan hjälpa butiken att minska sitt matsvinn. Jag tar oftast varan längts fram som har kortaste datumet istället för att gräva längst in för att hitta bättre datum. Jag handlar för att använda det inom några dagar och behöver tex mjölk som håller 1 vecka. Ett sätt att minska det totala matsvinnet.

 104. Planering och veckohandling online gör att vi inte handlar mer än vad som går åt, eftersom
  risken att man spontanhandlar minskar också vid onlinebeställning. Vi köper då storpack av färsk kyckling och köttfärs och fryser in till veckans middagar

 105. Jag försöker att påverka dem som har makt. Nu håller jag på att övertala den stora matvarubutiken i min stad att sälja alla “dåliga” frukter och grönsaker till halva priset ist för att kasta dem. Jag har pratat med personalen och mejlat butiken och jag ger mig inte förrän jag har lyckats!

 106. Att inte stirra sig blind på bäst före datum. Hållbarheten för samtliga livsmedel undantag köttprodukter är betydligt längre än vad som skrivs ut på produkterna. Genom att smaka, lukta samt se kan man vanligtvis avgöra om ett livsmedel är undermåligt. Att använda produkter efter bäst före datum som är ätbara innebär att matsvinnet minskar enormt.

 107. Vi handlar kött/fisk på extrapris eller köper gräsbetes. Har möjligheten och intresset att odla mycket själv. Så vid matplanering utgår jag från det som finns i mitt grönsakskafferi och i frysen, minimalt med matsvinn!

 108. Mitt bästa tips känns väldigt basic men också som något väldigt många inte vet: Man kan frysa typ allt! Blir det ris över – frys det. Perfekt när det sedan blir lite gryta över. Häll i grytan i riset och du har en matlåda.

 109. Jag lagar alltid mat av vad som finns i kylen/frysen.. blir som en överasknkg varje gång när man märker hur bra och spontant saker passar ihop.

 110. Spara alla matrester, hur små de än är. Till helgens lunch ställ fram alla skålar och burkar och låt var och en i familjen välja det som den gillar. Det blir oftast lyxiga buffétallrikar till alla. Stötta upp med lite “nya” grönsaker eller en smörgås vid behov.

 111. Jag planerar våra måltider och handlar mat efter den planeringen eller så anpassar jag menyn efter maten om jag hittar nåt som är billigt just då.
  Gör matlådor av mat som blir över och blir det bara lite nåt så fryser jag det och minst en gång i månaden gör jag en ny måltid av resterna.
  Väldigt sällan vi slänger mat som tur är:)

 112. Mitt är verkligen veckomenyer som innehåller samma ingredienser flera gånger, att göra storkok för att ta vara på hela förpackningen och göra matlådor.

 113. Att ta en månad eller två med köpstopp – där man ätar från frys, skafferi och kyl, kolla på de många inspirerande tipps på hemsidor (denna också!) . Facebook och instagram.

 114. Matlådor, rester. Frysa in. Vi slänger väldigt sällan mat. Köper ofta nedsatta varor i butik med, släng in i frysen bara☺️⭐️

 115. Planerar inköp, gör smoothies av rester eller mixar rester till min 9 månaders så hon kan äta. Slänger ihop rester och hittar på nya recept med det som finns kvar från handlingen. Oftast blir man positivt överraskad!

 116. Mitt bästa tips är att ha en “pyttburk” i frysen. I den stoppar jag den där skivan från steken som ingen åt upp, eller den halva korven eller de där 3 köttbullarna som blev över till lunch. När burken är full gör jag en jättegod pyttipanna med lite lök, potatis och innehållet i burken. Serverar med ett stekt ägg och inlagda rödbetor.

 117. Mitt bästa tips för o minska matsvinn hemma är att alltid öppna, lukta o smaka på sånt som passerat bäst före datum. Insett att t.ex Oöppnad grädde, creme fraiche, ägg håller långt efter bäst före datum. Har minskat matsvinnet enormt hemma hos efter vi börjat med detta!

 118. Jag åker till affären kollar vad som finns i kyldisken till halvapriset÷kort datum och planerar mat efter det! Blir mycket nytt eftersom det är råvaror jag sällan använder!

 119. Att rädda maten i affärerna som säljs billigare med kort datum, och frysa in hemma för o ta upp senare! Bra för både miljö o plånbok
  Och ett specifikt blomkålstips är att inte skala av blasten i affären (som SÅ många gör), och steka upp den i smör med vitlök eller ugnsrosta den med olivolja o havssalt! Blir hur gott som helst o minskar matsvinn (blasten i affären slängs annars) + hela blomkålsplantan kommer till användning

 120. Fryser och slänger ner överblivna grönskar och frukter i smoothie. Barnet smakar aldrig att det är överbliven broccoli i smoothien

 121. Att aldrig handla hungrig gör att jag inte köper mer än det på listan. Om det blir rester över efter middag och matlåda så tar jag gårdagens rester och omvandlar till en ny rätt. Det det som en sport att ta vad man haver. Det är bara fantasin som sätter gränser!

 122. Att odla eget, för då blir det mindre fabriksproducerad mat som behöver slängas och att kompostera det lilla vi eventuellt inte äter upp, eller snarare det som blir över som inte går att äta.

 123. Mitt bästa tips är att utgå från det du har hemma när du planerar veckans måltider. Inventera kyl, frys och skafferi – vad behöver ätas upp? Försök sen att bygga måltiderna utifrån det du har och sen bara komplettera med det som saknas! Funkar även när inspirationen tryter!

  1. Innan jag går och storhandlar varje vecka (vilket händer på lördag eller söndag morgon så fort affären öppnar) kollar jag alltid kylen för att se vad jag har kvar. Jag planerar ut i alla fall söndag till onsdag när det gäller middag för att inte köpa allt för mycket. Om det blir mat över som inte äts så slänger jag det aldrig i soporna utan komposterar det istället för att förminska mat som slängs.

 124. Vi är sex stycken i familjen, varav fyra mindre barn. När de ska ta sig mat själva ser vi till så att de hellre tar lite och tar om då det varierar hur mycket de orkar äta. Att göra en matsedel för veckan är nästan ett måste för att det ska flyta på och vi ser till att handla en gång i veckan, med komplettering av varor som mjölk ytterligare en gång för att inte handla för ofta och för att använda oss av det som finns hemma.

  Och kanske bästa tipset är att vi brukar fråga barnen vad de själva vill äta för då brukar det inte bli så stort matsvinn när de har fått vara med och bestämma och ofta väljer de väldigt nyttiga alternativ.

 125. Planera veckorna efter vad som finns i frysen, skafferiet och kylen! Inget svinn och bra för plånboken 🙂 äter alltid upp det som finns kvar innan jag lagar något nytt! Eller fryser in! Tack för en bra blogg och ett bra instagramkonto! 🙂

 126. Osten i skåpet och flingorna i frysen…
  Nej, detta är ju självklarg.
  Potatis göms i kylen, bananen ställs på bordet.
  Att ha grönt och frukt tillsammans är rena rama mordet.
  Om maten håller lång tid kan alla känna frid.

 127. Planera veckohandlingen, använd portions mått vid matlagning Nyttja det mesta av en grönsak, koka soppor eller gör smoothies på frukt och grönsaker som börjar bli lite risiga. Överblivet kaffe kan frysas ner och användas senare till chokladbollar eller islatte

 128. Menyplanering för att eliminera impulsköp. Aktiv infrysning av eventuell restmat. Involvera både vuxna och barn i matlagning, gemensam tillredning skapar naturligt förhållande till mat.

 129. Åhh så underbar tävling!
  Titta ofta i kylskåpet och skafferiet. Det händer ju att man missar saker och ting. Men tittar du ofta, så ser du vad du har och blir påmind om att allt ska ätas upp eller frysas in.
  Planera maten för veckan. Blir det rester över, frys in det, alt. var flexibel och ät maten dagen efter.

 130. Jag försöker att handla endast det som vi behöver och blir det rester över blir det matlådor och rester från annan mat kan många gånger trixas ihop till något annat.

 131. Veckohandla utifrån en planerad matsedel! Varje söndag så är det dags att rensa kylen och ev. Rester görs antigen restmiddag av eller fryses till senare tillfälle. Detta gör att man kan planera sina inköp och slipper handla för mycket som sedan behöver slängas. Sen ska man lukta och känn på maten istället för att enbart gå efter utgångsdatum

 132. Matlådor! Gör alltid matlådor 2 gånger i veckan och gör färdiga portioner att ha i kul & frys. Ingen mat slängs och du slipper stå hungrig.
  Samt ihop släng av sådant som blivit över. Oftast är även de maträtterna godast.

 133. Planera veckans middagar. Kolla varje dag i kylen om det är något som måste ätas upp innan det blir dåligt. Frys in det som du inte hinner äta upp.

 134. Mitt bästa tips är soppor! Man kan slänga ner det mesta i en soppa och få ut bästa näringen från att använda skal m.m. Så länge det är ekologiskt kan man använda både skal och blast. Snällt för magen, plånboken och miljön.

 135. Mitt bästa tips är att vara uppfinningsrik! Man behöver inte alltid gå efter recepten utan istället efter vad man har hemma. Köp gärna butikernas “ät snart” produkter så att de inte går till spillo och smaka och lukta på dina produkter som har utgånget datum innan du kastar dem. De håller ofta mycket längre än utsatt datum!

 136. Att laga mycket och frysa in det som blir över,
  Att inte lägga mer på tallriken än man behöver,
  Att inte slänga maten bort
  Att handla varor i butiken fast datumet är kort

 137. Mitt bästa tips är att alltid äta upp allt i kylen innan nytt tillagas. Jag äter ofta “middag” till frukost. Älskar det!

 138. Följa matplaneringen, som också blir matlådor utöver måltiderna hemma. Lagar ofta sånt som går att omvandla till annat om det blir rester. T ex tomatsåsen till pizzan blir basen till en kikärtsgryta dagen efter.

 139. Att frysen är din bästa vän!
  Grönsaksstam (grönkål, svartkål blomkål etc) – frys in och slängs i smoothie.
  Smoothierester – ner i glassformar och in i frysen. Perfekt när en själv eller barn vill ha något gott
  Matrester – så kan man ha restfest en vardagskväll när tid och inspiration är som bortblåsta!

 140. Vi slänger aldrig mat! Bästa knepet är att köpa sådant vi vet att vi använder samt hitta på & kombinera gods rätter av det som finns hemma

 141. Mitt bästa tips är dels att veckohandla och planera matsedel. Planera gärna så att du kan använda rester från middagen till morgondagens mat. Ha en dag i veckan avsatt för rester från dom andra dagarna. Men även att alltid titta i och länsa i lådor där dom rear ut varor med kort datum i butiken 🙂 OCH GLÖM INTE ATT VÄLJA DOM ENSAMMA BANANERNA!

 142. Restlåda! Planering är viktigt för att inte slänga, oavsett planering så blir de rester, 1/2 kyckling filé, lite trötta grönsaker, färska kryddor du inte kommer använda, lägg det i en speciell låda i frysen och ta upp och gör en omelett, eller till en god sås, röra el wook. Restlåda är aldrig den samma. Lär dig även att äta hela grönsaken, blasten på blomkålen, stammen på broccoli osv.

 143. Mitt bästa tips för att minska matsvinnet är att ha en hylla i kylen och en hylla i skafferiet där man ställer det som håller på att gå ut i datum eller det man behöver äta först. Så planerar man måltider utifrån det och inget blir bortglömt längst in i kyl eller skafferi.

 144. Köper gärna mat med kort datum= bra för affärens matsvinn och bra för min plånbok sedan snabbt in i frysen portionsförpackat. Måndag-torsdag Middag alltid utifrån vad som finns i frys, kylskåp och skafferi Med ev tillägg av grädde eller CF. Inklusive 2 matlådor varje dag

 145. Skriv upp datum som varan går ut när det gäller varor som är känsliga eller sånt du inte använder så ofta och sånt du lägger i frysen. Så lätt att missa det och helt plötsligt är hela produkten förstörd.

 146. sånt som man inte använder så mycket av i taget, kan man frysa in i iskuber och ta fram en eller ett par vid behöv isf att öppna en helt ny burk varje gång. Tomatpuré, Salsa, pesto, kikärtsspad är några grejer jag brukar frysa i små kuber, speciellt i en persons hushåll hinner man sällan äta upp en hel burk innan den blivit möglig.

 147. Sätt en burk på köksbänken och. lägg i precis så mycket som det man kastar ut är värt. Typ hel mjölkkartong 10 kr, halv kartong med mjölk 5 kr osv. På så sätt ser man matsvinnet i reda pengar och kan lättare ta till sig hur mycket pengar man faktiskt kastar i avloppet.

 148. Mitt bästa tips är att tag-vad-man-haver och gör maträtter på det. Oftast blir det de godaste på hela veckan. Ett annat tips att ät äta hela grönsaken/frukten osv. Oftast sitter nyttigheterna i skalet, blasten, stammen osv.

 149. Göra matsedel för en månad och storhandla allt på en gång. Innan nästa månad ta en vecka och använda upp det som ändå inte gått åt trots planering.

 150. Mitt bästa tips för att minska matsvinn är att frysa mat du vet att du inte kommer att äta denna veckan direkt, att laga om rester till en annan maträtt och att använda maten du har hemma under en “kyl-/frysrensarvecka” varje månad!

 151. Planera veckans meny samt handla det som har kort datum om möjligt annars kommer det slängas. Tänka efter om det verkligen behöver slängas bara för att det gått ut i datum, många grejer håller faktiskt längre.

 152. Hoppa över att handla ibland. Då tvingas man trolla fram frukost o middag med det som finns hemma. På så sätt rensar man frys och kyl. Ingen mat blir liggande om man är hungrig men inte får handla.

 153. Planerar fem middagar i veckan, ser till att laga lite extra av sådan som passar sig till storkok så det finns matlådor både till oss vuxna till jobbet och till vrålhungriga tonåringar efter skolan (innan träning). Har alltid en restmiddag på torsdagar. Hålla koll så att slattar och varor med kort datum blir använt i tid. Riv ner trötta grönsaker i grytor, frys in bruna bananer till smoothie,

 154. Planera maten och var inte rädd för att använda frysen om det blir mat över eller om något närmar sig bäst före eller t.o.m. passerat – det går att frysa ner det mesta

 155. Köper alltid 2 sortering kasse på mathem. Blir glad för brukar få så fina grönsaker/frukter och lagar mycket vegetariskt utifrån de som kassen innehåller.

 156. Vi planerar veckans meny, är det något som behöver göras åt så ser vi till att tilllaga det. Rester som blir över fryser vi alltid in till lunchlådor.
  Både ris o pasta om man får över funkar perfekt att frysa in. När det ska användas igen låter man det tina en dag i kylen, sedan häller man kokande vatten på, blIR perfekt

 157. Sänk prestationen kring att äta allt för varierat, huvudsaken är att du äter bra råvaror av god kvalitet, Är det billigt tex eco broccoli och eco köttfärs en vecka så kör då det i olika rätter istället för att hetsa om att äta olika maträtter varje dag.

 158. Mitt bästa tips är mat-planering! Och skulle det mot förmodan finnas bortglömda körsbärstomater i kylen torkas de lite i ugnen och läggs in i olja med vitlök.

 159. Barnen är största matsvinnsbovarna i vårt hem! Att lära de att ta mindre men fler portioner så att de orkar äta upp allt!

 160. Mitt bästa tips är att köpa ekologiska grönsaker för att vid tillagning frysa in skal från potatis, morot, rotselleri, kålrot med mera för att sedan koka en mustig grönsaksbuljong att använda som bas i grytor och soppor. Det blir magiskt gott och exakt hela grönsaken används = inget svinn! Detsamma kan såklart göras med frukter och bär om det t ex blir lite över vid frukost så kan detta frysas in för att användas till smoothie eller glass.

 161. Jag försöker handla snart, att inte handla mer än jag kan äta upp, och jag tar vara på i stort sätt allt jag lagar även blast på grönsaker osv..

 162. Matlåda, javisst.
  Planera veckomenyer, absolut.
  Slaskgryta låter äckligt men blir riktigt gott.
  Smoothie, frys in de grönsaker som börjar se ledsna ut, sen är de bara att stoppa i smoothien för extra vitaminer.

 163. Ät upp maten i tid. Håll koll på maten i både kylskåp och frys, även det som står längst in.
  Hinner man inte äta upp eller reser bort, släng inte maten utan ge bort till någon granne eller vän.

 164. Att lukta och smaka på matvarorna, istället för att stirra sig blind på bäst före datumet. Många produkter håller längre än vad som står på förpackningen, det blir win win för både plånboken och miljön!

 165. 7 veckors rullande matschema för vilka jag har inhandlingslistor klara, Bara att klicka bort de varor jag redan har hemma. Handlar därmed bara det som går åt i recepten. Alla ”bra att ha”-varor som kanske annars hamnar i soporna går därmed bort. Detta tillsammans med näthandling gör att frestelser och lock-erbjudanden är lättare att undvika.

 166. Mitt bästa tips för att minska matsvinn är en enkel match, varje vecka, året runt, det blir en liten batch.
  Med slantar av både det ena och andra, av korven och osten och kanske mjölken som börjat vandra..
  Ut ur vårt hus förbi sista datum, jag samlar mina vänner- ja ca 10 kakmun.
  Så möts vi och bildar en knytfest av skrafset. Lagar, och bakar och sippar på kaffet. Varenda liten smula av maten går åt, denna restfest har tillomed fått en egen låt..

 167. Inte haka upp sig på att viss mat ska ätas till frukost eller kvällsmat. Det går fint att äta överbliven lunchmat till frukost tex.

 168. Att inte stirra sig blind på datumstämplingar – smaka och lukta! Samt kasta ingen mat! Utan ta tillvara på alla rester, gör det till en utmaning att laga nytt på det som redan finns kvar från tidigare måltider och/eller i kylen, frysen och skafferiet. Jag brukar googla på ett par olika ingredienser när det är något specifikt som behöver ätas upp – på så sätt får jag alltid ny inspiration och tips på nya maträtter.

 169. Jag brukar frysa in mat som t.ex. blir över ifrån middagen. Jätte smart om man glömmer laga mat till lunch eller bara behöver något snabbt att äta.

 170. Att göra soppor, grytor och pytt i panna på det som finns. Då kan man kombinera nästan vad som helst och allt går åt.

 171. Slänger sällan mat, är rätt så duktig på att återanvända överbliven mat, men jag har tidigare varit lite kass på bröd i frysen. Det ligger alltid skalkar kvar när någon börjat på ett nytt bröd så har vi 7 påsar bröd med två skivor kvar. Nu mera blir dessa brödbitar grillmackor med bl.a. god ost som serveras som tillbehör till tex soppa. Annars steker jag brödbitar i lite olja och örter som blir till ett crunch och att lägga i soppa el sallad

 172. Mitt bästa är att äta upp barnens rester. Nä men skämt och sido! Att man lär sina barn att äta upp sin mat. Hellre ta två gånger än att slänga. Och att prata om att det faktiskt finns människor som inte får äta sig mätt.
  Vi måste börja med att lära våra barn ,som är vår framtid.❤

 173. Mitt tips är att antigen frysa in rester till matlådor eller inkorporera det i måltiderna dagen efter! Man ska heller inte underskatta de mått som ofta följer med mat som t.ex pasta, då vet man med säkerhet hur mycket mat man tillagar.

 174. Wow, vilket fantastiskt pris! ❤

  Här hemma försöker vi aktivt arbeta med att få bort matsvinnet på flera olika sätt. Det gör vi dels genom att ta vara på rester när vi lagat mat i form av matlådor. Vi försöker även köpa mycket mat med kort datum i butik och köper även en hel del från just Matsmart. Men de bästa tipset som vi har är faktiskt att ta vara även på matsvinnet vid restaurangbesök. Detta gör vi genom att köpa mat via appar såsom ResQ och Karma. Det sparar in både på ekonomin, men även just miljön i form av matsvinn som uteblir de gånger vi verkligen vill/behöver äta ute.

  Kram Sanna

 175. Vilken fantastisk vinst och dröm att få vinna ! Den perfekta julklappen som jag hört så mycket om .Men har aldrig provat den själv.Mitt bästa tips är så klart att ta vara på det som blir över under julen i matväg.För att sedan göra ny mat med hjälp av restprodukter till en helt ny fantastisk meny .

 176. Mina bästa tips är att ta allt svinn i grönsaktform och torka till chips, slänga i grytor vid senare tillfälle, krutonger av gammalt bröd, göra matlådor till senare dagar, våga äta hela grönsaker, det som är lämpligt går alltid att tillföra i en smoothie för mer näring, skapa en kompost, odla om grönsaker som kommer med rotsystem och allra viktigast att våga testa ny mat och nya varianter på de råvaror man föredrar.

 177. Att alltid äta upp resterna i kylskåpet, att inte köpa mer än vi äter upp, att ta hem “goddiebag” från restaurang när man varit där och ätit med hela familjen (kan bli 2-3 portioner att ta med hem), att köpa mat via Karma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*