– Innehåller annonslänkar –
Visste du att det är superenkelt att göra egen hemmagjord mörk choklad? Så här gör du!
Du behöver: Kakaosmör, kakaopulver, sötning, ev smaksättning och formar.
Det finns speciella formar för chokladpraliner här, men man har säkert något hemma man kan använda. Jag hade en silikonform för isbitar. Men tänk på att de är svåra att få ur om man använder en hård form. Man kan även hälla ut chokladen direkt på bakplåtspapper, men då blir den tunn.
Hemmagjord mörk choklad
ca 1 dl kakaosmör (1 del)
ca 1 dl kakao (1 del)
ca 3 msk sötning, t.ex. kokossocker, kokossirap, honung. (knappt 1/2 del)
1 nypa salt
Gör såhär:
– Gör ett vattenbad och smält så mycket kakaosmör du tror blir lagom i en glas- eller metallskål. Var noga med att inte få i vatten i kokossmöret.
– När kakaosmöret är smält mät mängden och rör i samma mängd kakaopulver. Sikta gärna i lite i taget för att slippa klumpar.
– Blanda i saltet och knappt hälften av mängden sötning.(Om du hade 1 dl kakaosmör och 1 dl kakao, använd knappt 0,5 dl sötning) Testa dig fram, gillar bitter choklad kan du använda mindre sötning. Rör runt noga så det blir lent och klumpfritt.
– Vill du smaksätta chokladen, gör det innan du häller upp i formar eller lägg i nötter etc direkt i formen innan du häller över chokladen. Jag smaksatte min med cashewnötter, frystorkade jordgubbar och flingsalt. (Det jag hade hemma.)
Tips på smaksättningar:
- Några droppar pepparmint
- Cacao Nibs Crunch
- Nötter
- Torkade bär
- Torrfrysta bär/frukter
- Cayennepeppar/chillipulver
Vill du ha fler recept på nyttigt godis och dessert?
I min receptbank hittar du massa recept, alltid fritt från gluten och raffinerat vitt socker!
Följ mig här:
För inspiration, tips och recept, följ gärna på Facebook, Bloglovin’ eller Instagram