Fröknäcke i ny tappning

av Cecilia Folkesson

Ett perfekt tips om man saknar “den vanliga frukostens” när man kör LCHF. Ett fröknäcke / LCHF-knäckebröd på bara frön och kokosfett i princip. Perfekt att breda massa smör på och hyvla tjocka skivor västerbotten-ost…

Lchf knäckebröd / fröknäcke
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1 dl hela linfrön
1 msk fiberhusk (finns på Ica, glutenhyllan)
1-2 tsk brödkryddor (färdig mix från Santa Maria)
2,5 dl kokt vatten
3 msk kokosfett (utan smak, och inte det i silverblock)

Garnering:
Sesamfrön
Flingsalt

Gör såhär: Sätt ugnen på 150 grader. Blanda de torra ingredienserna. Koka vatten och häll i kokosoljan. Rör ihop allt. Fiberhusken gör att degen blir gelé-aktig. Låt stå ca 10 min. Bred/kavla ut på bakplåtspapper. Garnera med flingsalt och sesamfrön. (Vill man inte ha salt på kan man hälla i vanligt salt i degen istället). Grädda i ca 50 min. Dela i lagom bitar med tex en pizza-slicer. Lägg på galler och låt stå i eftervärme i någon timma.

 

Detta recept slår de tidigare knäckebröds-recepten. Man kan byta ut brödkryddorna mor kummin eller hoppa över det helt om man känner för det. Jag tyckte det blev kanon med brödkryddorna. Smakade lite juligt.

Så sätt igång att baka. Går supersnabbt och lätt att göra!

 

20120821-081415.jpg20120821-081422.jpg20120821-081430.jpg

20120821-081436.jpg

 

Du kanske även gillar detta

24 kommentarer

Sofia 21 augusti, 2012 - 10:34

Ååh låter gott! Knäckebröd är ju smaskens så det där ska absolut prövas. Måste hitta ett bra kokosfett först bara, Life nästa!:) Kram!

Svara
Cecilia Folkesson 21 augusti, 2012 - 11:27

😉

Svara
Alexandra 21 augusti, 2012 - 13:12

Hej Cecilia,
Vad kul att du testade mitt recept från Instagram! 🙂

Håller med om brödkryddor/kummin – gör att det blir så gott! Mina barn 7 och 9 år, älskar detta knäcke, jag får inte ha det i fred, men det gör ju inget. 🙂

I början när jag gjorde fröknäcke, gjorde jag som du och lät “degen” vila i 10 min och behövde sen kavla ut. Om du istället bara väntar tills det tjocknat på sig lite (någon minut), kan man med sked mycket lätt bre ut det på bakplåtspappret!

//Alexandra (lchf_inspiration på Instagram)

Svara
Cecilia Folkesson 22 augusti, 2012 - 22:04

Tack! det var kanon. Jag har haft pofiber i mina gamla. Gött att slippa det 😉 Ska testa att inte låta degen vila, låter som ett smart knep 🙂
/ Cecilia

Svara
Åsa H 21 augusti, 2012 - 13:16

Jag har testat ditt andra recept på fröknäcke men tyckte inte att det blev så krispigt, mer åt det sega hållet. Har det blivit så för dig? Några tips för att få det sprödare? Testade periodisk fasta för första gången förra veckan, oh jäklar vilken kick! Det var ju hur smidigt som helst, inte det minsta jobbigt. Förut när jag åt mer kolhydrater hade jag aldrig pallat, då blev jag panikhungrig två timmar efter 1,5 portion av ‘nyttig’ havregrynsgröt… Kram och tack för din inspration, Cecilia!!

Svara
Cecilia Folkesson 22 augusti, 2012 - 22:06

Åh, varsågod 🙂
När knäckebröden stått inne i 50 minuter och jag delat dem, låter jag dem ligga kvar i ugnen på eftervärmen 1-2 timmar. Man kan inte göra “degen” för tjock, utan kavla ut den på hela plåten. Värt ett nytt försök 😉

Svara
Jennifer 21 augusti, 2012 - 14:03

Ar kokosolja samma sak som kokosfett? Har fatt for mig att kokosfett ar mer som smor i konsistensen och oljan ar rinnigare..? Men hittar bara kokosolja i london (kan kanske kopa over amazon iof). Tror du det funkar att byta kokosfettet mot smor annars?

Svara
LISA 21 augusti, 2012 - 14:51

Det undrar jag med! Kör med kung markattas kokosolja på burk. Med den är ju inte som olja utan är mer som en fet kräm i konsistensen.
Kan den användas i recept där det står kokosfett?

Svara
Cecilia Folkesson 21 augusti, 2012 - 15:04

Markattas smakar ju kokos, det gör inte det jag länkar i receptet. Tror det kan bli lite mycket kokossmak med markattas, men visst funkar det 🙂

Svara
Cecilia Folkesson 21 augusti, 2012 - 15:02

Kokosfettet är “hårt” när det är kallt. När det blir varmare än 37 grader smälter det. Och till just fröknäcke smälter man det i det varma vattnet, så så kvittar det om det är rinnande eller fast från början. Det jag använder är som smör i konsistensen.

Svara
Jennifer 22 augusti, 2012 - 10:48

Okej, jag kopte den enda kokosoljan som jag kan hitta igar och den var typ som smor i konsistensen (iaf efter 1h i kylen) sa det ar nog samma, dock smakade den kokos och det fanns ingen utan smak sa det blir nog smor till knackebrodet. Men sa himla gott att mixa i kokosfett i kaffe! det ska jag definitivt fortsatta med!

Om nagon annan som bor i London ar sugen sa kopte jag den har pa Sainsburys: http://www.google.co.uk/imgres?um=1&hl=en&sa=N&biw=998&bih=587&tbm=isch&tbnid=MS3Zar_SaCE-tM:&imgrefurl=http://www.freefromandfinefoods.co.uk/product/Organic_Virgin_Coconut_Oil_GFCC0069&docid=Bl7FIv2YV29oiM&imgurl=http://www.freefromandfinefoods.co.uk/pub/files/Groovy_Food_Products/.thumbnails/1307729211_The_Groovy_Food_Company_Organic_Virgin_Coconut_Oil_w450_h400.jpg&w=400&h=400&ei=vZg0UL6kC_C10QWWr4DwBQ&zoom=1&iact=hc&vpx=636&vpy=226&dur=530&hovh=225&hovw=225&tx=115&ty=138&sig=116120637628140396050&page=2&tbnh=128&tbnw=128&start=18&ndsp=24&ved=1t:429,r:10,s:18,i:163

Svara
Cecilia Folkesson 22 augusti, 2012 - 12:04

Jag brukar ha mitt rumstempererat. Då skiftar det i konsistens beroende på värme.

Svara
Klara Desser 22 augusti, 2012 - 11:01

Kokosfett blir flytande redan vid 24-25 grader, så nu på sommaren flyter den i rumstemperatur. Jag tycker det funkar med kokossmak i knäcket, men vill man ha utan smak så finns det på lchfbutiken.se (de har även med smak).

Se upp med silverpaketen i mejeridisken. INTE bra.

Apropå att skippa mejeriprodukter så hjälper det för min problemhy. Får bölder av för mycket mjölk, crème fraiche och grädde. Funkar hyfsat med hårdost och framför allt ostar gjorda på får- och getmjölk. Och de är ju ändå godast!

Tack för en inspirerande blogg! Har provat ditt tips att rengöra ansiktet med mandelolja/ricinolja och det funkar fantastiskt fint!

Hälsningar Klara

Svara
Cecilia Folkesson 22 augusti, 2012 - 12:03

Hej Klara! visst är oljorna bra! Kör inget annat än det och min hy har blivit mycket bättre.
// cecilia

Svara
Veronica Holm 25 augusti, 2012 - 17:02

Mmmmmm detta var ju ett kanonrecept! Supergott och lätt! Tack för en inspirerande blogg! Kram 😀

Svara
Cecilia Folkesson 26 augusti, 2012 - 10:51

Tack!! 🙂

Svara
Katja Hesthamar 28 november, 2012 - 10:16

Med smör blir knäcket mycket sprödare än med kokosolja! så himla sprött och gott!

Svara
Jenny 23 december, 2012 - 16:20

Kan man använda vanligt smör i stället för kokosfett?

Svara
Fia 29 juni, 2013 - 22:13

Supergoda! Både barn o svärföräldrar gillade dessa skarpt! Tog 1 tsk kummin i. Så smidigt o lätt att göra oxå!

Svara
Cecilia Folkesson 30 juni, 2013 - 20:22

Supergott med kummin i 🙂

Svara
Ulrika 24 september, 2014 - 21:00

Hej!
Har letat som en galning efter smaklös kokosolja, hittar det inte någonstans. Tycker det är väldigt mycket smak i den andra. Tips??

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More