”Julrecept-ebok”
oljor rengöring

Nu är det ungefär 1,5 månad sen jag slängde allt vad hudrengöring och krämer heter och började använda enbart oljor. Jag kör 2/3 mandelolja och 1/3 ricinolja. Finns på apoteket eller i hälsokostaffärer. På apoteket får man båda för ca 100-lappen.

På kvällen gnider jag in hela ansiktet med denna blandning och tvättar bort med fuktig handduk. På morgonen gör jag ingenting. Tidigare var min hy oljig och torr på samma gång. Efter rengöring var ansiktet jättetorrt, och framåt eftermiddagen oljigt. Nu är det dilemmat helt borta. Folk har till och med kommenterat hur fin min hy blivit.

Och mina flaskor är fortfarande halvfulla! Så inte bara bra utan till och med billigt. Kan det bli bättre? Har ni inte testat, gör det!

Ett tidigare inlägg om hudkrämer och mineraloljor:

Studier gar visat att tex. aha-syror i krämer kan ge upphov till olika typer av hudcancer, och att UV-filter (som idag finns i de flesta krämer för att man då får marknadsföra dem som anti-rynkkrämer) skadar huden mer än att hjälpa den. Uv-filter är även omedelbart kopplat till kontaktallergier och irritation.

Och mineraloljor (paraffin, paraffinum liquidum, petrolatum, vaselin) låter ju bra, men har följande egenskaper:
• Täpper till huden och stör  hudens naturliga funktioner.
• Hindrar huden att ta upp näring och att utsöndra slaggprodukter.

De främsta anledningarna till att man tillsätter mineraloljorna är priset och den långa hållbarheten. Hudvårdsprodukter som är tillverkade av naturliga råvaror har inte lika lång hållbarhet.

Huden är kroppens största organ och absorberar det vi smörjer in den med. Tänk på det när ni väljer hudvårdsprodukter.

29 kommentarer

 1. En fundering som jag har, vad gör ricinoljan? räcker det inte med bara mandeloljan? Funderar på att testa.
  Eva

 2. Fasen! jag kan bara bocka av saker som vi tycker/tänker lika.. Detta är ju en grej som folk ifrågasätter när jag tar upp info om ämnen i produkter osv. Och tittar på mig som om jag var ett ufo, skönt att att se att vi är fler som bryr sig! 🙂
  Nu är det bara lchf:en jag är lite tveksam på men börjar ju vackla 😉

  Caroline B

  1. haha! härligt när man hittar människor som har fattat grejen och tycker lika! du får kolla paleo om du är skeptiskt till LCHF 😉

  1. tack själv! på apoteket fick jag fråga, dom stod inte framme. men det brukar dom göra i hälsokostbutikerna. Lycka till 🙂

  1. Jag blandar i handen, men det finns små plastflaskor att köpa på Apoteket som är perfekta att blanda i

 3. Hur gör du med resten av kroppen?
  Jag är så torr i huden (även som tonnåring var jag torr) att jag måste skynda mig att smörja in så typ inte “huden spricker”. Undrar hur det skulle funka för mig…hmm..

  1. Äter man Lchf behöver man definitivt inga frossardagar. Det funkar inte alls. Det tar några veckor tills sockersuget försvinner. Jag är ALDRIG sugen på något sött. Håll ut, det försvinner 😉

 4. Jag har funderat länge på att pröva just den hudvårdsrutinen, men inte riktigt fått fart på mig. Tack vare ditt inlägg blev jag nu superpeppad! Jag bara undrar exakt hur du gör när du ska tvätta av det. Drar du av smink med några bomullsrondeller först och sedan avslutar med handuken? Tvättar du två omgångar då eller blir man ren på första? Måste man ta en ny handduk varje kväll eller tror du man kan köra med samma i några dagar i alla fall eller blir det för ohygieniskt?
  Sorry för de utförliga frågorna, jag är lite av en detaljnörd =)

  En grej till. Jag har nyligen börjat med LCHF och är jättenöjd med resultaten, dock tycker jag att jag har fått lite dålig andedräkt sen jag började. Är det något du har hört kan bero på LCHF?

  1. Såhär gör jag:
   Häller 1/3 ricinolja och 2/3 mandelolja i handen. Lagom mycket.
   Sen gnider jag in hela ansiktet inkl ögonen .
   Sen blöter jag ner en liten handduk (har klippt små bitar av en vanlig handduk) och torkar av allt. Sen rengör jag handduken med lite tvål, och använder den igen 😉
   Good luck!

 5. Har du märkt skillnad på hur torr hyn är i ansiktet sedan du började med oljorna? Smörjer du in med hudkräm??

  1. Min hy är helt perfekt nu. Varken torr eller oljig. Jag gör inget mer än rengöringen. Inga krämer alls.

 6. hej! har testat ocm tidigare, dock använde jag kokosolja som kräm efteråt. det slutade med att jag blev heeeelt rödprickig och fick helt hemsk hud. jag tror dock att det kan ha berott på kokosoljan och inte ricin/mandeloljan. men en annan sak jag hade problem med var själva avlägsnandet av oljan. jag hade fått för mig att man måste ånga bort oljan mha varm handduk som man lägger på ansiktet, torkar av – upprepar, men du torkar alltså bara av oljan? isf är ju det mycket, mycket lättare. kanske ger det ett försök igen.

  1. Jag torkar av med rätt mycket varmt vatten och sen torr handduk. Sen gör jag inget mer. Och det funkar verkligen jättebra!

 7. hej, och tack för superbra tips!
  jag testade detta första gången alldeles nyss. upplever att jag känner mig lite “oljig i ansiktet” efter att jag tvättat av oljan, jämfört med innan tvätten. är det så för dig också eller har jag inte tvättat bort ordentligt? en annan fråga, hur lång tid tog det innan du såg märkbar effekt av detta sätt att vårda ansiktet?

  1. varsågod 😉
   jag tvättar bort det med mycket varmt vatten i en liten handduk. Det tar säkert några tvättar innan huden vänjer sig. Jag märkte av det rätt snabbt. någon dag typ. Lycka till 🙂

   1. Nu har jag inhandlat samma produkter som på din bild 🙂 Hem och testa ikväll och jag ska rengöra. Bra tips att klippa sönder *gamla* handdukar 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*