tappa björksav

Tappa björksav – Såhär gör du

av Cecilia Folkesson

Har du testat att tappa björksav? Savtappning är en gammal svensk tradition som blev vanlig under 1700-talet. Man drack det som ett vitamintillskott och använde det bland annat mot pollenallergi, förkylning och hosta.

Björksav innehåller nyttiga spårämnen som kalium, kalcium och magnesium och även aminosyror och enzymer. Den är söt i smaken då den innehåller björksocker (xylitol).

Björksav kan tappas från att snön smälter och tills knoppsprickningen. Det beror alltså på vart i landet du bor. Hos oss är det perfekt just nu!

 

Tänk på! Du får bara tappa från björkar från din egen tomt, annars måste du fråga markägaren om lov!

 

Så här tappar du björksav:

  • Borra ett hål (ca 5-10 mm brett och några centimeter djupt) snett uppåt ca 120 cm från marken.
  • Tryck i ett plaströr och bind fast flaskan i trädet. Om det regnar, täck över hålet runtom röret.
  • Björksaven kan förvaras ca 3-4 dygn i kylskåp. Man kan frysa in björksaven för längre hållbarhet.
  • Efter du är klar, täpp igen hålet med en gren eller träplugg.

 

tappa björksavJag hade varken snöre eller plaströr och körde på glassugrör och silvertejp. Funkade lika bra, även om silvertejpen förstörde det naturliga i bilden 😉 På ett dygn hade flaskan fyllts!

 

Följ mig här:

Vill du ha fler tips, nyttiga recept och inspiration, följ mig gärna på Facebook och Instagram

 

 

Du kanske även gillar detta

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More