
5 glutenfria frukostar du måste testa!
Att variera frukosten kan vara en utmaning, särskilt om man vill hålla den både glutenfri och näringsrik. Här har jag samlat fem favoriter som är enkla att göra, mättar bra och funkar lika bra till vardag som till helg.
Från snabbaste brödet i stekpanna till chiapudding deluxe och en grön smoothie.

Proteinbröd i långpanna
Ett perfekt bröd för dig som vill ha något snabbt, proteinrikt och glutenfritt. Brödet görs direkt i långpanna – klart på en halvtimme och supergott att rosta!
Du behöver:
- 4 dl glutenfria havregryn
- 4 ägg
- 4 dl keso (1 stor burk)
- 1/2 msk bakpulver
- 1 tsk salt
- Valfri krydda, t.ex. rosmarin
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Rör ihop alla ingredienser i en skål.
- Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda i ca 20 minuter.
- Låt svalna något och skär upp i lagom stora bitar.

Chiapudding med mango & kokos
Chiapudding är en klassiker – men den här varianten med mango, lime och kokos tar allt till nästa nivå. Frisk, krämig och perfekt både till frukost, mellanmål eller som ett nyttigare dessertalternativ.
Du behöver:
- 2 dl kokosgrädde
- 1,5 dl mango (färsk eller fryst)
- 3 msk chiafrön
- 1 msk valfri sötning (t.ex. honung eller agavesirap)
- Saften från 1 lime
Gör så här:
- Mixa mango och kokosgrädde/kokosmjölk till en slät kräm.
- Blanda i chiafrön, limesaft och sötning.
- Låt stå i kylen minst 1 timme, gärna över natten.
- Toppa med färsk mango och kokosflingor innan servering.
- Perfekt att förbereda kvällen innan och ha redo i kylen!

Glutenfritt bröd i stekpanna
Perfekt när du vill ha ett nybakat bröd snabbt. Blir ca 3 små bröd.
Du behöver:
- 1 ägg
- 2 msk yoghurt (gärna tjock)
- 1 dl glutenfria havregryn
- 1/2 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
Gör så här:
- Mixa ihop alla ingredienser med stavmixer.
- Låt smeten stå och svälla någon minut medan du värmer stekpannan.
- Klicka ut smeten och bred ut till små bröd.
- Stek i torr panna på medelvärme tills bröden fått fin färg på båda sidor.
- Klara att äta direkt – eller spara till frukost/brunch dagen efter!

Grön smoothie
En fräsch och krämig grön smoothie som ger både energi och massa näring – perfekt som frukost eller mellanmål. Avokadon gör den extra krämig, spenaten bidrar med järn och vitaminer, och ingefäran ger en härlig kick.
Du behöver (2 glas):
- 1 näve färsk spenat
- ½ avokado
- 1 dl fryst mango eller banan
- Några blad färsk mynta
- Färsk ingefära (efter smak)
- Saften från1/2 citron
- 2 dl nötmjölk (t.ex. mandel- eller cashewmjölk)
Gör så här:
- Lägg alla ingredienser i en mixer.
- Mixa tills du får en helt slät och krämig smoothie.
- Smaka av och tillsätt mer ingefära eller citron om du vill ha extra sting.
- Servera direkt!

Chiacups med granola
En enkel och krämig chiapudding som blir extra god varvad med yoghurt och knaprig granola. Perfekt som frukost eller mellanmål.
Du behöver (2 portioner):
- 2 dl kokosgrädde
- 1 krm vaniljpulver
- 1 msk honung eller agave
- 1 dl hallon (färska eller frysta)
- 2,5 msk chiafrön
Gör så här:
- Blanda kokosmjölk, vaniljpulver, honung/agave, hallon och chiafrön i en skål.
- Rör om ordentligt och ställ i kylen minst 30 minuter, gärna över natten.
- Rör om en gång till innan servering.
- Varva chiapuddingen med yoghurt och toppa med granola.
Glutenfri granola
Knaprig glutenfri granola är perfekt att ha på chiapudding, yoghurt eller bara som snacks!
Du behöver:
- 4 dl glutenfria havregryn
- 2 dl kokosflingor
- 1 dl mandel eller hasselnötter
- 1 dl osaltade solroskärnor
- 0,5 dl kokosolja
- 3 msk kokossocker eller honung
- 0,5 tsk salt
- 1 dl vatten
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Rör ihop de torra ingredienserna i en bunke.
- Värm upp vattnet, tillsätt kokosolja och sötning och blanda till en jämn vätska.
- Häll vätskan över de torra ingredienserna och rör om ordentligt.
- Bred ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper. Krama gärna ihop lite klumpar om du vill ha större granolabitar.
- Grädda i ca 20 minuter. Rör om då och då så att granolan får en jämn färg.
- Sänk temperaturen till 75 grader och grädda ytterligare 20–30 minuter. Rör om någon gång under tiden.
- Låt gärna plåten stå kvar i ugnen på eftervärme för extra krispighet.
- Låt svalna och förvara i en tätslutande burk.
Missa inte receptarkivet
Besök mitt receptarkiv för hundratals nyttiga glutenfria frukostar, mellanmål, efterrätter smoothies mm.
Följ mig här
Här kan du följa mig för fler tips, recept och inspiration:


3 kommentarer
Om man har även mejerifri kost, vilken tjock yoghurt använder du då?
I vissa fall kan man ersätta med kokosyoghurt eller havreyoghurt eller liknande 🙂
/ Cecilia
Jag är även känslig mot havregryn även om de är glutenfria. Tyckte långpannebrödet var jättegott men min mage klarade in av det. Kan jag byta ut havregrynen mot något tror du?
Tack/Matilda