Ekologiska-natpasar
bra kryddmixer

– Innehåller annonslänkar –

 

Har du koll på nyttiga smaksättare? Det är ju ganska enkelt att äta nyttig mat. Eller enkelt och enkelt…

Man vet ju ofta vilka råvaror som är nyttiga, men där det kommer till smaksättning kan det bli lite lurigare. Visste du till exempel att många kryddor och buljonger innehåller:

– Smakförstärkare (t.ex. glutamat)
– Klumpförebyggande medel
– Surhetsreglerande medel
– Socker/Mjölksocker

Vill man dessutom undvika socker får man läsa extra noga på alla innehållsförteckningar. Och har du koll på att soja innehåller gluten?

 

Nyttiga smaksättare hemma hos oss

Här hittar du tio nyttiga smaksättare som du enkelt kryddar din mat med:

 

allround krydda urtekram nyttiga smaksättare
Allround krydda

Låter kanske inte som en så rolig krydda men denna är helt fantastiks och går att ha i det mesta. Allt från barnens köttfärsås till panering. Helt naturlig och supergod!

Här hittar du Allround kryddan

 

 

näringsjäst nyttiga smaksättare
Näringsjäst

Näringsjäst är ett perfekt alternativ till parmesanost. Man kan använda näringsjästen på dina zoodles, på  grönsakerna eller mixa ner i en din cashewsås för en god ostsmak.

Bjäst ger dig ett naturligt innehåll av B-vitaminer!

Näringsjäst hittar du här

 

 

ekologisk grönsaksbuljong nyttiga smaksättare
Ekologisk buljong

Buljong är en av de saker jag tycker man ska byta ut mot ett nyttigare alternativ med naturliga smaker istället för smakförstärkare. Och tänk på att ekologisk buljong inte behöver betyda att den är bra bara för att den är märkt med ekologisk.

Buljongen hittar du här

 

 

ekologisk gurkmeja nyttiga smaksättare
Ekologisk gurkmeja

Gurkmeja brukar jag använda som en nyttig och god smaksättning i veganska grytor och i golden milk. Passar perfekt tillsammans med vitlök och färsk ingefära. Man kan självklart använda färsk gurkmeja också – men var försiktig med köksytorna, gurkmeja är väldigt svårt att få bort!

Här hittar du ekologisk gurkmeja

 

 

coconut aminos nyttiga smaksättare
Coconut aminos

Ett glutenfritt, ekologisk och sojafritt alternativ till soja. Coconut Aminos är gjord på nektar från kokosblomman som sedan fermenterats och blandats med havssalt. Passar även bra till olika dipsåser.

Här hittar du Coconut aminos

 

 

yaconsirap
Yaconsirap

Vill man ha en sötare smak i maten använd yaconsirap. Denna sirap är utvunnen från yaconroten. Den smakar lite nötigt och höjer inte blodsockret. Yaconsirapen ger även mat år de bra bakterierna i tarmen.

Jag använde bland annat yaconsirap i mitt veganska glutenfria fröbröd

Yaconsirap finns här

 

 

braggs äppelcidervinäger nyttiga smaksättare
Braggs äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger använder jag ofta när jag gör varma sallader. Braggs äppelcidervinäger är ofiltrerad, ouppvärmd och opastöriserad till skillnad från “vanlig” vinäger du hittar i matbutiken. Denna vinäger innehåller “The Mother” som är som en mörk grumlighet i vinägern. Det är “mamman” som utgör den hälsosamma delen av äppelcidervinäger.

Du kan även ta en sked i ljummet vatten på morgonen för en bättre pH-balans i kroppen.

Braggs äppelcidervinäger finns här

 

 

tahini nyttiga smaksättare
Tahini

Tahini har jag alltid hemma, mest av allt för att jag älskar hummus! Du kan även använda det i recept där nötsmör ingår då tahinin är gjord av sesamfrön.

Man kan även använda tahini för att göra en supergod dressing: blanda tahini, citron, vitlök, salt och peppar och späd med lite vatten.

Tahini hittar du här

 

 

celtic seasalt
Celtic sea salt

Byt ut din salt mot naturligt salt. Celtic sea salt är ett finmalet havssalt som är helt oraffinerat och oblekt och har ett naturligt innehålla av jod. Saltet innehåller stora mängder mineraler och enbart 34 procent natrium.

Celtic sea salt finns här

 

 

ekologisk tomatpuré
Ekologisk tomatpuré

Perfekt i grytor och som bas i tomatsåser. Jag väljer alltid ekologisk tomatpuré.

 

Vilken är din favoritsmaksättning?

 

 


Följ mig här!

Följ mig gärna för mer tips, recept och inspitation:
Instagram
Facebook
Nyhetsbrev

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*