Ekologiska-natpasar
julkalender pussel

Okej. Vad är grejen med adventskalender till barnen fyllda med förtidiga julklappar? Är det rimligt att de ska få 24 julklappar var innan jul?

 

Chokladkalender till barnen?

När jag var fick vi chokladkalender vissa år, vilket var extremt uppskattat då vi aldrig åt godis mer än på lördagar. Men chokladkalender men choklad till barnen varje dag känns inte heller så lockade – även om det endast är en liten bit… Man kan ju såklart tömma ut innehållet och hälla i hemmagjord choklad, men barnen kommer ändå få uppfattningen “att äta godis varje dag är rimligt”.

För mig är inget dessa julkalenderalternativ hundra. Jag tycker man ska vänta med att få julklappar till julafton, inte överkonsumera på det sätt som alla dessa julklappar innebär. Och barnen – hur exhalterade blir de när tomten verkligen kommer?

Så jag har en lösning!

 

Vår Adventskalender till barnen

Vad kan man då göra som både glädjer barnen, (i form av ett paket varje dag – eller rättare sagt, de får köra var tredje) är inom rimlig budget, inte tar allt för lång tid och samtidigt lär dem något?

Pusselkalendern!

 

julkalender pusselAdventskalender till barnen

 

Jag köpte ett pussel med 500 bitar och gjorde 24 ungefär lika stora högar. Alla kantbitar fick bli i lucka 1 – så den blev något större.

Nu ska barnen få öppna ett paket till frukost varje morgon och försöka lösa pusslet tillsammans. Om de klarar av detta ska vi göra något extra roligt tillsammans i jul!

Om de kommer bli superglada? – förmodligen när de ser alla paket, något mindre när de inser innehållet. (Gissar jag.) Våra barn behöver verkligen börja samsas, samarbete och vara bättre kompisar, så jag hopppas detta kan ge lite positiva ögonblick innan jul. Vi få se, helt enkelt 😉

 

Hur gör ni i jul?

Fixar ni 24 paket till era barn innan jul? Skicka gärna en kommentar 🙂

 


Följ mig!

Här kan du följa mig före fler tips, recept och inspitation:
Instagram
Facebook
Nyhetsbrev

 

24 kommentarer

 1. Jag gör 24 lappar med olika aktiviteter ex,baka lussekatter, en annan dag kan det stå skriv tre positiva saker om din bror/syster eller gör en julklapp av något du inte använder längre och ge till välgörenhet osv.. Barnen får ett paket för varje advent, något de “behöver” och inget dyrt

 2. Så gjorde jag på 80-talet när mina barn var små och det var samma pussel varje jul så dom kände igen figurerna och längtade till nästa paket. Till lillebror var det ett pussel med Kalla Anka och alla hans vänner på julafton när dom hade fest. Det var väldigt uppskattat.

  1. Min syster har under många år pusslat 2 olika pussel brutit ner dessa till 24 paket av vardera pussel så har min barn fått ett paket var varje dag fram till jul, De tycker att det är spännande att se bilden växa fram så på julafton får de även själva kartongen. Hoppas att du plockat bitarna så varje paket passar ihop, annars blir det nog svårt och mindre kul.
   Själv är jag sjukt imponerad av att hon orkar göra detta. Jag skulle inte ha tålamod att slå in 48 paket. Din lösning med påsar däremot var ju inte så dum.
   Själva paketen sedan lägger vi i ett höghus som min mamma sydde när jag var barn, där varje fönster är en “lucka” och tygerna hon använt till fönster är sådant man själv fick hemsydda kläder av. Mycket nostalgi över den kalendern!

 3. Vi kör 24 paket med 1/3 ätbart (oftast en godisbit och oftast infaller dessa ändå på helgen), 1/3 aktiviteter (typ badhus, pepparkaksbak eller myskväll med film) och 1/3 mindre presenter (i form av någon leksak eller bok). Jag älskar att fixa detta till mina tjejer. De har samma kalender som jag hade när jag var liten

  1. Jag har också gjort paketkalender till mina tre barn med blandade saker, vissa är saker som mestadels är begagnade som böcker och då får de varsin karta i som leder fram till det paketet (har tejpat fast en lapp där det står skattjakt på de datumen). Vissa är aktiviteter och då är det ex dekorationer till pepparkakshus eller russin + saffran i. En dag ska vi göra whats-in-the-box challenge och en annan massa pyssel och Kluringar. På julafton är det en chokladtomte
   Några dagar är de hos sin pappa och då tejpade jag fast en bild på julkula de datumen!

   Är så taggad på att de ska få öppna alla paket, har planerat in så att vi ska göra aktiviteter de dagar vi inte har inbokat på eftermiddagen som träningar. Är oväntat förberedd
   Har en Nisse som busar varje natt med. Kan behöva några veckors semester efter dessa 24 dagar, haha!
   Älska december ändå, så välbehövligt efter en urtrist november!

 4. Grym idé!!!

  Vi kör ett paket varje advent. Innehållet är: 1:a – en trisslott var, 2:a – åka till badhuset ihop, 3:e – pysselbok och 4:e – bakdag ihop med bästisarna!

 5. Vi kör en färdig kalender med Pixieböcker till sonen 4 år, ska bli kul att se hur den tas emot haha. Vill inte ge honom något sött men pusselkalender var en bra idé till nästa år eller kanske något i lego som byggs några bitar varje dag…
  Glad advent!

 6. Senaste åren har mina killar, nu 6 & 9 år fått kalender med aktiviteter liknade som några beskriver ovan. I år provar vi något nytt, vi alla ska försöka göra något bra/ göra någon glad/ hjälpa någon varje dag fram till jul :). Barnen är riktigt peppade och har redan nu tänkt ut flera saker de kan/vill göra.

 7. Hej! Jag har gjort en kalender likt flera tidigare. Uppdrag blandat med några få saker de behöver samt påhitt. Jag har två grabbar 6 och 9 år. Fixa julklapp till din bror, gör mamma/pappa glad, picknick i skogen/pärlplatta och pärla julpyssel, baka julgodis, välja mat för dagen. Sen blir det nåt ätbart emellanåt – russinpaket, mörk chokladbit. Grabbarna får samsas om kalendern men allt innefattar dem båda. Jag har skrivit små lappar i varje påse. Vissa saker ryms inte i paketen så då har jag gömt dem och skrivit på lappen var de hittar paketen. Imorgon ska de få var sin målarbok med mönster i deras smak samt pennor. Helt oanvända men som jag hittat på loppis. Hoppas på lyckad respons :-). Glad Advent!

  1. Hej Sara,
   jag är sååå imponerad av allas kreativitet och smart tänkande! Låter som en perfekt kalender. Känner att min pusselkalender lite kan slänga sig i väggen 😉

   Ha en fin första advent,
   Kram

 8. Vi gör ADVENTSkalender. Med en påse varje advent och då med en aktivitet. Om vi hittar så får de en klassisk julkalender med luckor där det är en bild bakom också. Men jag avstår gärna 24 paket som ska fyllas med småsaker bara för att

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*