Ekologiska-natpasar
lördagsgodis barn

Då var det helg och barnen pratar redan om vilket lördagsgodis de ska välja. Zion som är äldst har lagt lördagsgodiset på hyllan sedan några månader. Han får en belöning för det, bör väl tilläggas 😉

Sid, 8 var inne på samma spår ett tag men han fixade det inte. Tror inte han har något direkt sockerbegär då han inte äter socker på veckorna mer än frukt, men det var nog hela grejen. Det där att man äntligen får äta godis när det är lördag. Och det kan jag förstå.

Otis hade nyss möjlighet till en rejäl slant från brorsorna (de erbjöd honom 100 kronor var) genom att skippa lördagsgodiset en lördag. Det höll ca två dagar innan han insåg vad det skulle innebära. En lördag utan godis!

Så nu äter två av tre barn lördagsgodis.

 

Antal godisbitar?

Vi har sedan länge kört upplägget: antal godisbitar. Ju äldre man är – desto fler bitar får man. Men vad är lagom? Hur gör ni hemma? Lördagsgodis eller inte? Och hur mycket i så fall?

Skicka gärna en kommentar och ange gärna barnens ålder 🙂

Ha en härlig helg!

 

18 kommentarer

 1. Nix inget godis här. Barnen är 5 och 3 år.
  Brukar istället baka något utan socker, ibland bjuds det på popcorn och vi brukar också ha lite roligare exotiska frukter som barnen är med och väljer ut. Brukar vara väldigt uppskattat för stora och små. Glad så länge vi kan vara utan det ”vanliga” godiset. För mina barn är detta lördagsgotte, nöjd så länge det varar 🙂

 2. Lördagsgodis till vår 5,5-åring, om annat bakverk bjuds på under helgen utgår godiset. Antal bitar=åldern, 5 alltså. (Ibland får han ta två pyttesmå istället för en ”normal”, men sååå stora många godisbitar är…) 2,5-åringen får ”äpplegodis”- fruktrullar som finns att köpa. Funkar bra, han vet reglerna, aldrig något tjat, han är nöjd, vi är hyfsat nöjda.

 3. Mina barn på 4,5 och 3 har sen vi började med “lördagsgodis” fått torkad frukt och mörk choklad som lördagsgodis. Det har funkat jättebra, både barnen och mamman är nöjd. Nu har vi lagt till att vi på lördagmorgon gör eget “godis”. Vi smälter 85% choklad och blandar ihop det med kokosolja och lite vaniljpulver. Sen lägger vi det i små siliconformar och trycker i några nötter. Barnen älskar det! Dom tycker det är kul att vara med och göra godiset, men även slutprodukten. 🙂

 4. Barn på 9 och 11, den yngsta med typ 1 diabetes. Införde vid årsskiftet att avstår man godis på lördag får man dubbel veckopeng som man får köpa robux och liknande för. Nioåringen har ätit lördagsgodis en gång den nyår (får 100-150 g i samband med aktivitet). Brorsan har ätit ungefär varannan vecka (kanske 200 g).

  Överlag äter vi rätt lite sötsaker, men visst blir det efterrätt någon gång på helgen. När sonen insjuknade som femåring kom det naturligt att dra ned på sött. Numera tycker vi att ofta att söta saker liksom är för söta.

  Absolut inga talibaner, men smyger in bättre vanor här och där.

 5. Vi har två barn på 8 och 11 år. Vi har aldrig köpt godis (eller läsk)till dem så lördagsgodis har aldrig efterfrågats. Det betyder inte att barnen inte får äta godis när det bjuds.

  (Våra barn är dock långt ifrån sockerfria. Vi äter massor av glass på somrarna, riktig gjord på grädde och utan ”konstigheter”, och fikar ofta hembakt eller iaf bättre alternativ. Sedan lever vi i en värld där det ständigt firas med ett överflöd av socker. Det går inte att hålla sina barn helt utanför heller tyvärr. Men vår, ibland, hårda linje vet jag att de kommer vara så otroligt tacksamma för när de blir vuxna och jag är säker på att vi skapar vanor för resten av deras liv som både minskar risken för sjukdomar på längre sikt och förbättrar deras livskvalitet här och nu.

 6. Jag har två barn 7 och 9 år som jag inte ger vanligt godis. Vi ha fredagsgodis i form av torkad frukt och mörk choklad. De får godis på andra barns kalas då andra barn bjuder. Vi har aldrig vanligt godis på våra kalas och alla verkar vara höjda med hemmagjorda chokladklubbor, dadelbollar och torkade frukter i olika varianter. När äldsta började skolan tog vi bort godis från kalas och hade dadelbollar istället. Våra barn får fika på kalas och när det bjuds men de verkar gilla mammas ”nyttiga” fina bättre. Tycker det är för mycket socker runt omkring oss. Suck!

  1. Men åh så härligt att de gillar dina alternativ bättre! Bra jobbat! För det är precis det det handlar om 🙂
   Vi gör som ni: de får äta när det bjuds hos andra. Men inte äldsta dock. Får då får han inte sin efterlängtade belöning. Vilket är hans egna val 😉

   // Cecilia

 7. Oj vad alla är restriktiva med godis.
  Vi kör med fredagssnacks och lördagsgodis. Äldsta sonen (13) har haft uppehåll på eget initiativ några månader ibland.
  Anser att man kan äta allt men med måtta.

  Får man fråga vad din äldsta får för kompensation för att inte äta? Vad äter han istället? För något gott vill man ju unna sig när det är helg

  1. Haha, håller med!

   Min äldsta får 1500 kronor vid jul om han inte äter godis eller dricker läsk/saft på 51 veckor. Han får chips eller nötter när det är lördag. Och om vi någon gång bakar får han äta av det.

   Bör väl tilläggas att barnen inte får någon direkt veckopeng. Det är något vi borde se över 😉

   // Cecilia

 8. Vi kör ofta lite fredags-chips eller popcorn. Då får dom en kåsa var. Smidigt och utan tjafs. Lördagsgodis blir det ibland men det glöms oftast bort. Men när det blir av så blir det en tablett-ask eller 5 godisbitar var. Varken jätte-lite eller jätte-mycket. När dom är på kalas och det blir mer av det söta så mår dom alltid dåligt efter. Det ser jag som ett hälsotecken, dom är inte så vana med andra ord. Barnen är 7, 5 oc 2,5 år.

 9. Mina barn är 3 och 7 år. De får lika många godisbitar som deras ålder. Varje helg protesterar dom, men sen äter de aldrig upp allt ändå. Stora barnet får godispåsar på kalas men mår alltid dåligt efter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*