stressbeteende listor

Uppdatering: Så går det med stressbeteendent

av Cecilia Folkesson

Får väl börja med att jag inte alltid lever som jag lär…

För ett par år sen gick jag till läkaren för bröstsmärtor och tryck över bröstet och läkaren konstaterade stress. Jag behövde vila. Och sluta stressa

Jag vilade ett tag. I 2 veckor låg jag sängliggandes och sen började jag jobba lite smått hemifrån. Men jag var snart tillbaks i mitt gamla tempo och kände snart igen samma symtom.

Eftersom jag gillar att lösa saker tog jag tag i det. Jag bokade tid hos en psykolog inom KBT, kognitiv beteende terapi. Vi hade 1-2 möten över nätet i ca 4-5 månader. Hon konstaterade att jag utvecklat ett typ A-beteende. Även kallat stressbeteende och bråttombeteende.

 

Att lära sig stressa mindre

Under dessa månader fick jag hjälp hur jag skulle jobba, vad jag skulle tänka på, vad jag inte skulle göra och vad jag behövde undvika. Och jag lärde mig massor:

– Ta sig tid att planera varje dag.
– Göra listor och prioritera. Och verkligen följa listorna.
– Ta pauser och andas med magen.
– Använda en kalender och skriva ner allt man ska göra i den.
– Stänga av samtliga notiser.
– Inte kolla serier/mobilen i sovrummet.
– Inte jobba efter arbetsdagen är slut.

Bland annat.

 

Hur gick det sen?

Detta var ett tag sen nu. Jag höll detta väldigt länge  – men som det mesta, det är lätt att falla tillbaks i gamla vanor. Och för varje sak jag inte längre följde gick det enklare att skippa även nästa sak.

Jag har den senaste tiden kommit på mig själv med att ha tre?!? olika kalendrar, inte jobba efter listor, kolla serier efter jag lagt mig, sovit fem-sex timmar istället för de åtta jag gjorde när jag mådde som bäst. Hur jag mår nu? Superstressad. Såklart.

Jag är tillbaks till att ha noll tålamod, ställa deon i “fel” skåp, inte få något gjort under dagen och ha massa notiser i mobilen.

 

Listorna är tillbaks!

Men som jag skrev tidigare: jag gillar att lösa saker. Sen denna vecka är jag tillbaks till en kalender, lägga mig vid 21 (kollar dock serier pga Surviving R.Kelly, men det är snart slut som tur är), och jag jobbar efter listor sen i måndags. Och jag märker redan hur mycket härligare det livet är. Tråkigare kanske – men härligare. Och jag får betydligt mycket mer gjort – vilket resulterar i mindre stress.

 

stressbeteende listor

 

Så mitt tips om du känner att du har mycket att göra, inte får något gjort och känner dig stressad: Listor! Och tänk på att inte fylla den med för mycket. Det skapar stress att inse att man inte hinner med allt under en dag. Gör en “Prio-del” du ska hinna, sen fyller du på med en rimlig mängd uppgifter.

 

Läs tidigare inlägg:

Efter månader av KBT  – Nu har jag fått min diagnos
Så förbättrade jag mitt bråttombeteende

 

 

2 kommentarer
0

Du kanske även gillar detta

2 kommentarer

Lina 17 mars, 2019 - 12:24

Tack för att du delar! ♥️

Svara
Cecilia Folkesson 19 mars, 2019 - 15:13

<3
// Cecilia

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More