socker barn

Sockerregler hemma hos oss

av Cecilia Folkesson

Nån mer än vi som är fast i Mello? Jag vet att alla säger “jag kollar aldrig mello” men jag kan lova att jag aldrig gjorde det innan barnen. Kombon tacos på fredag + mello på lördag var var inte direkt något jag hoppades på skulle komma med barn. Men det gjorde det. Såklart. Och jag gissar att jag inte är ensam…

Jag vet att hos många innebär mello-lördagarna även massvis med godis, läs och chips. Det hade det säkert gjort hos oss också om jag inte varit “den tråkiga mamman”. Den tråkiga mamman med regler. Sockerregler.

 

Sockerregler hemma hos oss:

Aldrig läsk/saft eller juice hemma

Vänjer man aldrig barn vid detta kommer det inte bli något problem. Barnen dricker vatten och har alltid gjort. Visst, de kan få en kombucha då och då när det finns hemma. Otis ÄLSKAR kombucha!

Och det här med läsk – barnen kommer fatta så småningom. Men då är de så stora att man kan förklara för dem. Våra barn får dricka, saft och juice när de är hemma hos andra.

 

Väldigt lite fika

Fika har vi aldrig hållit på med i vår familj. Men det händer då och då. Speciellt nu när barnen blivit lite större och har insett att “fika” är något man “ska” göra…

De gånger vi fikar brukar vi baka något hemma. Det kan till exempel vara nyttiga chokladbollar eller choklad med nötter. Eller en kladdkaka. I bland gör vi varm choklad på nötmjölk. Betydligt nyttigare än bullar och saft.

nyttiga chokladbollar

 

Frukost

Vi kör på naturell fil och yoghurt. Barnen toppar med granola (när jag hinner blir det hemmagjord), kanel, kardemumma, kokos och ibland bär.

hemmagjord glutenfri granola

 

Endast godis på lördagar

Här kör vi på antal godisbitar. Otis 4, har mellan 5 och 10 beroende på hur stora han väljer. Zion 10, gör godisfritt fram till julafton. Även Sid 8, hade samma upplägg men han pallade inte 😉 Sid får något fler bitar än Otis, men han har full koll på att socker är dåligt för hans alopecia och äter inte alls lika mycket längre. Väldigt bra!

 

Hur gör ni hemma?
Har ni satt speciella regler eller funkar det ändå? Kommentera gärna 🙂

 


Följ mig här:

För inspiration, tips och recept, följ mig gärna på Facebook och Instagram och missa inte att prenumerera på nyhetsbrevet!

Du kanske även gillar detta

10 kommentarer

Maria 9 mars, 2019 - 13:29

Vi har aldrig godis, dricka, saft eller kakor. Barnens helgmys är något av rawfoodbollar, grönsaksstavar, smoothiebowl, grönkålschips, torkad mango, fruktsallad med kakaonibs eller mörk choklad. Nån gång ibland kan de få veggie peggies linschips. Att dricka får de citron/bärvatten, eller kombucha utspädd med vatten. Men de veckorna de inte är här ser det tyvärr annorlunda ut 🙁 men vi gör vad vi kan här iaf 🙂
Vissa tycker vi är konstiga och tycker nästan synd om barnen, jag orkar inte ens förklara… barnen lider inte iaf, de blir överlyckliga över det de får, och vet varför 🙂
Ha en trevlig lördag!

Svara
Cecilia Folkesson 11 mars, 2019 - 10:10

Så härligt att höra! Det är alltid så att andra (med dåligt samvete över sitt egna beteende) ska ha synpunkter. SÅ tröttsamt.
Och om du skriver – man gör det man kan 🙂 Och det bästa av allt är att barnen lär sig.

Ha en fin vecka!

Kram Cecilia

Svara
Maria 11 mars, 2019 - 14:46

Ja men eller hur… och sen “lite godis har ingen dött av” “en glass gör väl inget” osv. Nu är väl jag kanske lite överdriven vissa gånger, snudd på ortorexi Men jag vill göra allt jag kan för min familjs bästa
Förhoppningsvis så kanske de litar mer på mig när jag har min utbildning på papper…
Ha det bäst!

Svara
Cecilia Folkesson 12 mars, 2019 - 09:06

Fast hellre det än åt andra hållet kan jag tycka. Så länge man äter ordentligt med riktig mat behövs det inte massa skräp.
Bra jobbat tycker jag i alla fall!

//Cecilia

Svara
Jenny 10 mars, 2019 - 00:09

Skulle säga att vår vardag är väldigt lik er!
Saft och läsk får de dock hemma om vi har kalas men aldrig annars. Vatten gäller. På fredagar får de popcorn och på lördagar godis.

Svara
Cecilia Folkesson 11 mars, 2019 - 10:10

Härligt att höra!

Kram Cecilia

Svara
Helena 11 mars, 2019 - 20:24

Hej!
Även hos oss äter vi lite socker, bara lördagsgodis, ingen saft osv. När barnen var små var det dock mycket lättare, då bestämde vi vuxna vad som handlades hem. Nu är de äldsta 17 och 15 år, har egna pengar, följer med kompisar in till stan, köper läsk och godis. De är ensamma på eftermiddagarna, bakar och fikar med kompisar. De vet att jag inte gillar det, men gör det ändå, som en slags mild ungdomsprotest antar jag.
Dock hoppas jag att de värderingar de fått med sig vad gäller kost och hälsosam mat ändå finns där när de växer upp. Det visar sig så småningom!
Det svåra nu är att hålla småsyskonen inne på samma hälsosamma livsstil vi alltid haft, vilket inte är helt lätt då de ser och uppfattar att deras stora förebilder i livet, storasyskonen, gör på annat sätt.
Det är vår familjs utmaning just nu!

Svara
Cecilia Folkesson 12 mars, 2019 - 09:08

Jag förstår utmaningen! Min mamma var väldigt noga med mat, jag hade några år av skräpmat (förmodligen i ungefär samma ålder dina barn är i) och nu är jag SÅÅÅ glad att hon lärde mig vad bra mat är.

Lycka till med allt!
Kram Cecilia

Svara
Marlene 11 mars, 2019 - 22:43

Hej!
Mina barn på 11 och 13 år har själva valt (sen januari) att köra sockerfritt måndag till fredag. Med sockerfritt menas kakor, choklad, glass, godis och liknande och sötade drycker. De får då 5 schweiziska franc ( ca 40 kr) som de kan spara eller handla någon godisbit för till helgen (fast det gör de inte för de vill spara). De är såå duktiga tyckar jag. I skolan är det jätteofta som andra barn har med kakor och godis som de bjuder. Till och med lärarna ibland! Men mina barn tackar då nej.
Förra veckan var vi på skidsemester och jag frågade om de ville skippa den veckan (och då naturligtvis inte få några slantar) men de ville de inte. Det trista är att mina svärföräldrar (som var med på semestern) tjatade och tjatade om att de skulle äta efterrätt och kakor, men mina barn stod på sig. Jag kan inte förstå dom. De borde vara stolta, istället beteer de sig som att det vore ett straff att inte äta glass o godis. Vid ett tillfälle sade tom min svärfar att han kunde ge pengar istället!! Alltså, helt galet! Verkligen tur att mina barn inte har givit efter!

Svara
Cecilia Folkesson 12 mars, 2019 - 09:10

Men åh så duktiga! Och så bra gjort av dig! Det får mig att hoppas att vårt upplägg kommer funka även när barnen blir äldre.

Tur att ni inte hänger med svärföräldrarna jämt 😉

Lycka till med allt,
Kram Cecilia

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More