Ekologiska-natpasar
julkalendern ceciliafolkesson Smiling

– Luckan presenteras i samarbete med Smiling – 

 


Tävlingen är avslutad och luckans vinnare är Anna och Isabelle! Missa inte att vara med och tävla i kommande luckor. Du hittar dem på ceciliafolkesson.se klockan 06:00 ända fram till julafton.

 

Vinn en låda schyssta nötter och snacks från Smiling – 2 vinnare!

Såhär i juletider är mat och snacks ett heligt inslag. Men har du tänkt på hur allt produceras och under vilka arbetsvillkor?

När du väljer Smiling är du med och skapar hållbar utveckling i våra odlingsländer runt om i världen, på riktigt. Dessutom har vi skippat tillsatserna och alla konstiga ingredienser för naturliga och ekologiska råvaror. Kort sagt: schyssta nötter och snacks för en schysst jul för alla.

Därför vill vi lotta ut två välfyllda lådor med massor av nötter to-go, större påsar, fruktbollar och mellisrutor!

 

Så här är du med och tävlar:

1. Vad är ditt bästa tips för en hållbarare jul?
Skriv ditt tävlingsbidrag i kommentarerna nedan.

2. Följ Smiling Sverige på Instagram

Tävlingen avslutas ikväll (19:e december) klockan 23:59 och vinnaren presenteras dagen efter i detta inlägg. Du kan självklart vara med och tävla igen imorgon, även om du redan vunnit en lucka.

Lycka till!

 


Totalt vinstvärde: ca 800:-. Juryns beslut går ej att överklaga. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Du måste var över 18 år och bosatt i Sverige för att delta.

 

70 kommentarer

 1. Mitt bästa tips för en hållbarare jul är att vara ute i god tid med julklappar så att det ges tidsutrymme att köpa t ex leksaker begagnat. Det finns så oerhört mycket begagnade leksaker i fint skick. I år har vi lyckats halvvägs, nästa år är målet att i alla fall 90 procent av julklapparna ska vara begagnade.

 2. Mitt bästa tips är att inte köpa saker till julklappar. Ge bort en upplevelse. Saker har vi oftast tillräckligt av. Men lite tid mer tid med nära och kära borde vi prioritera högre än julklappar.

 3. Fokus på att umgås istället för att köpa en massa klappar och mat. Göra egna julklappar med kärlek och lära barnen uppskatta lugn och frid !!

 4. Släpp lite på kraven och laga, baka och köp inte massa bara för att… Satsa på favoriterna och fokusera på myset!

 5. Mitt bästa tips är få och användbara klappar och mycket grön mat! Både ekonomi och miljösamvete mår bättre av färre prylar och även kroppen mår bättre av grön mat så det är positivt ur alla synvinklar 🙂

 6. Vi vuxna har slutat ge varandra julklappar, och till mina syskonbarn brukar jag satsa på att ge upplevelser. Nytt för i år blir att dra ner markant på köttkonsumtion, så det blir mer vegetarisk mat på julbordet. Framför allt tror jag det är bra att hålla sig borta från alla reor som lurar oss att shoppa massor av saker som vi egentligen inte behöver.

 7. Va ute i god tid, är alltid klar med allla klappar i november och kan då bara njuta av allas sällskap samt god mat hela december när alla andra har panik och behöver vara i butiker för att hitta julklappar 🙂

 8. En hållbarare jul är för mig här- och närodlat i möjligaste mån, och ett måste för mig är att det därodlade ska vara schysst-odlat som gör skillnad både för människor, djur och miljö.

 9. Mitt bästa tips är att sy egna julklappspåsar som kan återanvändas! Allt detta julpapper är en riktig miljöbov! Följer sen tidigare på instagram!

 10. Mitt bästa tips på en hållbarare jul är att faktiskt begränsa allt lite! Välj bara den mat ni verkligen kommer att ät av på julbordet så slipper man riskera att behöva kasta mat! Använd så mycket som möjligt av “resterna” och gör nya rätter/matlådor av dessa! Köp svenskt och helst närodlat! Kaffe och te köper vi fairtraid. Vi handlar i den lokala butiken istället för att ta bilen in till stan. Vi försöker köpa och sälja på den lokala köp och sälj-sidan på Facebook. Då sparar vi både miljö och pengar!

 11. I år ska vi försöka ha mindre mat på julbordet för att minska svinnet. Dock sparar vi alltid det som blir över ändå i matlådor och frys. Julskinkan skär vi ner till strimlor och fryser för att sen göra en god pizza av, julosten rivs, korvar och köttbullar blir pyttipanna. Bara fantasin som sätter gränser. Det som inte äts upp på tallrikarna får hönsen kalas på. Jag har även köpt upplevelser till alla syskonbarn för att slippa fylla deras rum med mer onödiga saker som inte används. Önskar mig verkligen mumsiga nötter o snacks då jag o sambon också dragit ner på julklapparna. God jul till dig o din familj

 12. Mitt bästa hållbara tips inför jul är att minska julklapparna, välj en secret santa istället och köp 1 julklapp istället för 15. Hitta julklappen på secondhand, och passa på att lämna in en kasse av det du har hemma som ändå aldrig används. Så kan det komma till nytta till någon annans julklapp. Sedan är det viktigt att tänka på matsvinnet under jul. Köp inte massvis med mat som ändå aldrig äts upp, utan håll det till endast det godaste. Och ät upp resterna i någon påhittig pyttipanna innan nästa måltid lagas. Det går att göra mycket hållbart under julen, bara man tänker till.
  Följer på instagram @whatews

 13. Vi tar tåget med lätt packning bestående av några väl valda klappar inköpta på blocket. På resan hinner vi mysa med barnen och mumsa vårt hemlagade ekologiska julgodis 🙂

 14. Minska på konsumtionen och handla mer på secondhand. Laga mat på resterna från julbordet. Är mer grönt och mindre kött. Byt leksaker och kläder med andra istället för att köpa nytt. Välj ekologiska varor och närproducerat. Slå in klapparna i tidningspapper med sidenband runt. Minska på plasten.
  Stressa mindre och fokusera på det som verkligen är viktigt. Nära och kära och avkoppling ❤

 15. Vinner vi lådan med nötter och nyttigheter så kan vi bjuda hela tjocka släkten på godsaker med gott samvete och som smakar gott på riktigt!

 16. Mitt bästa tips för en hållbarare jul är att begränsa antalet julklappar, även till barnen, och att företrädesvis ge julklappar av upplevelsekaraktär (som så klart INTE innebär flygresor, utan sker i närområdet).

 17. Fokusera på att ge kärlek och umgås istället för att byta pengar och julklappar. Tänk kvalité istället för kvantitet när det kommer till maten. Och medvetenhet! Följer på insta 🙂

 18. Har efter flera års lobbyverksamhet äntligen fått igenom återbruks-utmaningen hos oss i jul. Vi är många som firar tillsammans och i år blir alla julklappar återbruks-klappar.
  Mat och dryck blir till största delen närproducerad vilket gör att mängden mat av naturliga skäl blir mindre men av hög kvalitet.

 19. Som julklapp till vuxna kan man skänka pengar till en organisation som gör något bra, och sedan ge bort ett gåvobevis. Jag skulle bli glad för en sådan klapp!

 20. Mina bästa tips är att köpa ekologisk och miljösmart mat. Handlat en hel del från tex matsmart nu i jul där jag väljer det ekologiska. Jag köper inte heller så många julklappar då det känns onödigt att slösa resurser på saker som personer i min närhet egentligen inte behöver. Många julklappar är bara onödiga och blir liggande vilket bara är negativt. Jag älskar julen, och det finns så många sätt att göra den hållbarare på!

 21. Ge bort klappar som är ätbara, antingen du köper eller gör eget. Samt att slå in klapparna i återanvänt inslagspapper eller varför inte tyg som kökshandduk eller liknande, kan ju användas igen många gånger!

 22. Minska ner på julklapparna och ge sånt man vet folk vi ha, inte köpa mat i överflöd utan välja det man bäst tycker om och planera att det äts upp så det inte blir att man måste slänga massor av mat. Såklart köpa ekologiskt så mycket som möjligt.

 23. Ge bort upplevelser i julklapp istället för saker. Julklapparna har jag slagit in i överblivet silkespapper och snören från presenter jag fått.
  Jag har även smugit in lite vegetariska alternativ på julbordet:)

 24. Jag har i år valt att tänka grönare vad gäller maten. Har ätit lchf med kött-tänk i så många år nu. Mer grönsaker i fokus och mkt rawfood julmat så här i december. Grönt är skönt!

 25. Mera hållbart tänkande genom färre julklappar, istället fokusera på varför vi firar jul och gemenskap med nära o kära. Tänka på vart julskinkan kommer ifrån, om det måste vara någon osv

 26. I år har vi en ofrivilligt “hållbarare” jul på gång eftersom vår värmepanna havererat! Just nu har vi kallt och inget varmvatten sen några dar tillbaka. Detta gör att det blivit extremt lite julmat och julklappar men julstressen är borta och förhoppningsvis har vi lärt oss till nästa år att det enkla ger lugn och duger så bra

 27. I år har vi en ofrivilligt “hållbarare” jul på gång eftersom vår värmepanna havererat! Just nu har vi kallt och inget varmvatten sen några dar tillbaka. Detta gör att det blivit extremt lite julmat och julklappar men julstressen är borta och förhoppningsvis har vi lärt oss till nästa år att det enkla ger lugn och duger så bra, vilket även ger fortsättningsvis hållbarare jular

 28. Att äta mer vegetariskt!! Inte hållbart att alla ska äta så mycket kött kring jul! Och att inte handla massa julklappar, kan handla färre och gärna grejer i andra hand.

 29. Att ge bort upplevelser eller ätbara saker till jul och inte köpa en massa prylar som man ändå inte behöver. Sen kommer jag att åka tåg i jul och skippar både flyg och bil.

 30. Mitt bästa tips är medvetna julklappar, sådant man behöver som tex nätpåsar i olika storlekar att köpa frukt i, hur många man än har verkar det all tid vara för lite

 31. Mitt bästa tips på en hållbarare jul är att köpa julklappar i secondhand butik, inte göra onödigt mycket mat som sedan måste slängas och även slå in julklapparna med gamla överblivna tapeter!

 32. Satsa på några få rätter som du och familjen verkligen gillar. Man behöver inte servera 100 olika maträtter och sju sorters kakor. Man gör det som gillas och skapar på det sättet bra förutsättningar för att all mat äts upp!

  jessicasundberg72 på Insta

 33. Mitt bäst tips är att man kör knyt-julbord där alla får ta med sig en eller flera rätter. Att man kanske använder mindre tallrikar för att minska att massor av mat slängs. Använda resterna till nya maträtter, tex laxen till en paj, skinkan till pastasås eller pizza etc.

  Köpa begagnade julklappar. Eller ge julklappar till organisationer, där det faktiskt kommer till nytt jämfört med i Sverige där man kanske ställer den där boken man fick i bokhyllan och så glöms den bara bort!

 34. Åh det finns ju så mycket man kan göra!! Julmaten köper vi det mesta ekologiskt och mycket grönt. Så det är mitt bästa tips! Sen brukar jag även slå in julklapparna i present askar/boxar som man kan återanvända 🙂

 35. Vi köper så mycket nytt i vårt land,
  Satsa hellre på second hand!
  Skit i snöre och papp,❌
  Använd tyg att slå in din klapp,
  Låt julbordet vara grönare,
  Det tycker magen är skönare,
  Dessutom är rester bara bra, ✌️
  Det kan man spara till nästa da’
  Jag förstår att man vill ha gran till jul,
  Men den av plast är faktiskt bara ful, ❌
  Skogsägare brukar vara snälla,
  Fråga om du själv får fälla,⚒
  Men tänk på att ge en slant tillbaka,
  Det är det enda raka!⚖️
  Nu vill jag bara avsluta med att få önska;✨
  En god jul och en planet som fortsätter grönska!

  Följer på instagram @lillakarlsbyn

 36. Att tänka på att i huvudsak handla det man behöver och använda de rester som blir över. Handla även ekologiskt, närproducerat och rättvisemärkt! Ledord = återbrukbart!

  larsdotterl på Instagram!

 37. Mitt tips är att överdriv inte!! Man behöver inte köpa världens dyraste grejer, laga all met från grunden & ha Sveriges mest välstädade hus. Chilla lite, det blir jul ändå! Varva ner & njut med nära och kära!

 38. Bästa Smiling! Önskar att fler företag var som dem!

  Mitt bästa tips för en hållbar jul är att sänka kraven. En jul är inte hållbar om man känner att man bara vill att den ska vara över. Det går inte att göra allt “perfekt”, det skapar en sådan enorm stress och press. Jag önskar att fler kunde slappna av mer och t ex om man firar julen hemma, be sina gäster att ta med en rätt till julbordet för att ha knytkalas., istället för att en ska stå för allt. Likaså med julklapparna, det är minst lika uppskattat med en personlig massage som en ny köksmaskin. Så sänk kraven och det kommer bli en hållbar jul ❤

 39. Bara genom att tänka igenom saker en extra gång kan vi fira lite liiiiite smartare. BEHÖVS det verkligen två julskinkor, flera sorters sill o en MASSA godis på gottebordet?! Bröd kan man däremot göra krutonger av och gröten kan bli både saffranspannkaka och plättar. Dessutom kanske man inte MÅSTE köpa nya juliga kläder till julaftonen med släkten. Matcha ihop ngt som redan finns i garderoben!

 40. Att satsa på ett grönt julbord och att ge bort goda saker i glasburkar är en hållbar jul för oss! Överkonsumtion och kötthetsen är så långt bort från vår familj, tack och lov.

  Och snälla ni som läser det här, köp inte rökt ål! <3

 41. Släng inte mat som blir över. Det går att pussla ihop så mycket gott av rester. Jag tjatar på alla familjemedlemmar.

 42. Bestäm dig innan hur du ska göra! Mitt bästa tips är att inte straffa dig själv för att du ätit av det som bjuds på julbordet. Ta det du känner att du vill ha men ta lite och mer av det som är bättre. Börja tex med att ta av salladerna och fyll upp med det andra. Varför inte bidra själv med en nyttigare variant av något? Jag bidrar med olika sallader och rawfoodbollar. Glöm inte börja dagen med en ordentlig och näringsrik frukost!
  Lycka till!

 43. Mitt allra bästa tips är att gå igenom sina egna gömmor i jakten på julklapparna. Jag måste säga att jag har shoppat alldeles för mycket i mina dagar (innan jag tänkte om) och mycket av det som finns hemma är inte ens använt. Jag har hittat en hel del saker som bara ligger och dammar här hemma som jag tror att mina nära och kära kommer att älska. Detta har varit så bra för både plånboken och miljön och dessutom är det skönt att få mer plats här hemma! Win – win – win!

 44. Satsa på att njuta av tid med familj istället för att shoppa och stressa ihjäl oss med mer julmat än någon vill äta. Köp bara de favoriter som folk vill äta och som kommer ätas upp.

 45. Mitt bästa tips är att stanna upp och njuta. Allt behöver inte vara vara fint upplagt och allt behöver inte ha så mycket tanke bakom. En hållbar jul är avslappning och att få ha familjen nära 🙂

 46. Vi har nyss fått ett besked om att vår dotter lever med en sockerkänslighet som gör att vi kampas med anfall, kramper osv på nätterna. Så denna jul
  Är den första sockerfria julen för familjen/släkten en omställning men börjar se det positiva i att inte handla, julstressa och baka massa.. utan vi har haft mycket mer tid i familjen.
  Fokus på relationer än på alla måsten inför julen. Dags att bryta ”traditionerna” som man ”måste ha runt julen..

 47. Göra egna julklappar som också oftast uppskattas mer. Till barnen någon upplevelse eftersom de oftast har så mycket saker. Och att lägga mer tid på att umgås och att laga maten vi ska äta tillsammans- ekologisk och näringsrik.
  GOD JUL

 48. Förändring är en frustrerande långsam process i min familj, men jag slutade äta kött för 20 år sedan, och möttes de första åren med skepsis. Men jag märker nu att julbordet blir grönare och grönare för varje år, och att tom de mest inbitna köttätarna börjar se animalierna som tillbehör istället för tvärtom. Det ger utrymme för att det lilla kött som fortfarande serveras är av bättre kvalitet; ekologiskt, närproducerat eller vilt.

  Är också jätteglad att det återvunna plagget blev årets julklapp. Många kommer fortfarande inte vilja köpa det ännu, men det är ett steg mot att normalisera återbruk, och ta bort stigmat.

  Men annars har min familj bestämt att de som vill ge klappar får göra det hemma hos sig innan vi samlas hos släkten, så att barnen inte får en vana vid berg av paket , och vi fokuserar på att umgås istället.

  Bjud också in någon ni vet är ensam under julen, hållbarhet handlar inte bara om det materiella utan också om att hålla ihop samhället <3

 49. Mina bästa tips är att ta det lugnt, skriv upp de mat och klappar som ska köpas eller fixas och andas ut nu i juletiden. Snart är julen över, det går på ett klick, så passa på att leva i nuet. Va med de du älskar och ta hand om dig själv och din kropp.
  Jag vill även få julen att bli hållbar för alla människor! När någon älskar julen, så hatar någon det på samma gång. Jag vill hjälpa dem som inte har möjlighet till en ångestfri jul, de som inte får känna julefrid och de som är ensamma.
  Jag önskar mig en jul, där alla får ha det bra!
  Kram!

 50. Mitt bästa tips för en hållbar jul är att gå ifrån köphetsen och minska på antalet julklappar. I stället tänka personliga och så långt det går återvunna klappar samt återanvända julinslagspapper, kartonger eller tidningspapper till klapparna. Samt handla närodlat och smart till julbordet.

 51. Jag tycker det är bra att tänka på att inte köpa och laga mer mat än vad som kommer gå åt. Och att inte slänga mat som faktiskt inte är dålig eller gammal 🙂 matsvinn är så onödigt och dåligt för miljön. Sen brukar jag handla så mycket som går ekologiskt och närodlat också.

 52. Köpa begagnade leksaker i julklapp till barnen. Laga mat till jul du verkligen vill ha och kommer att äta upp, och inte bara för att de alltid funnits med på julbordet.

 53. Att julen blir hållbar är viktigt och smart
  I alla fall om vi ska finnas kvar som art
  Därför är mitt tips att börja med dom små
  En jul med värme och närhet är det finaste dom kan få
  Flytta fokus från prylar och materiella ting
  Att tänka något annat gör mig nästan ding!

 54. Köp inte mer mat än ni faktiskt kommer att äta upp. Utmana dig att laga nya rätter med de rester som blir över, prova något nytt, kanske hittar du en ny favorit!!

 55. Att köpa ekologisk och närodlad mat, så långt det går, lägg till några vegetariska rätter för att ”vänja” sig vid den nya vegetariska julmaten på sikt. Det viktigaste är inte det som finns under julgranen, utan de som du har runt dig!

 56. Jag tänker att vi inte behöver överkonsumera gällande mat och shopping.
  Jag tycker inte vi behöver allt på julbordet utan välj ut favoriter och ät upp.
  Fokusera på bra klappar till barn och de du köper till….
  Var närvarande och upplevelser är härligt!
  Var tillsammans!

 57. Hej! Mitt bästa tips för en hållbar jul är att sänka kraven och tänka grönt. Istället för den dyra resan till fjällen eller värmen så kan man istället bara umgås med sin familj. Julbordet behöver inte ha 50 olika rätter utan några få goda räcker gott och väl. Att byta ut några rätter mot vegetariska alternativ är bra för magen och klimatet. Julklappar behöver inte köpas utan vill man ge något kan det räcka med en burk hemgjord senap eller kakor gjorda med kärlek. Det är sådan hysteri kring jul så sänka kraven och tänka enkelt tror jag gör att man kommer långt och får en lugn jul

 58. Under högtider och helger konsumeras ofta någon typ av dricka och det resulterar ofta i större mängder plastflaskor och aluminumburkar. Självklart ska dessa pantas – men det är inte hela poängen. Du åker och pantar och när du har matat färdigt maskinen har du två val. 1. Skriv ut ett kvitto och kom ihåg att använda det i kassan. 2. Skänk pengarna till välgörenhet.

  Hållbarhet som varar länge handlar om att skapa goda förutsättningar för flera – inte bara lokalt utan även globalt. Det handlar om att tänka långsiktigt och göra val i vardagen som är lätta att hålla i. Därför blir mitt bästa tips ett tips som inte kostar dig extra tid.

  – När du pantar dina flaskor och burkar efter jul. Klicka på den andra knappen och skänk pengar för en hållbar jul och för en hållbar morgondag.

 59. Att inte överkonsumera med både julklappar och mat. Köpa eller få julklappar begagnat. Sonen på snart 2år ska få en trehjuling som jag har fått i en skänkesgrupp❤️ Å när han fyller 2år ska han få en balanscykel som jag också har fått i samma grupp❤️ Han älskar cyklar.
  Sen maten köper man bara det man hinner äta upp och vegetariskt för att både tänka på plånbok, miljö och hälsan

 60. I vår släkt köper vi inte klappar till varandra utan vi fokuserar på våra egna barn “bara”, till våra barn blir det EN grej som de verkligen önskat sig, inte massor av krafs som bara blir liggande. Inget “köpa bara för att köpa”! Enklare ju äldre barnen blir då de slutar att jämföra sig med kompisar/kusiner mfl
  Att också dra ner på all mat, gå igenom vad ni verkligen inte vill vara utan och kör bara på det, det räcker och blir över ändå. Kör nya rätter på alla rester sedan, folk säger att de är såååå less på julmaten men jag ser pytt i panna, laxpaj och massor med gott 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*