kung markatta hälsokost

Våra bästa hälsosamma tips i matbutiken

av Cecilia Folkesson

Efter att vi flyttade från stan till landet spenderar jag betydligt mindre tid i mataffären. Väldigt skönt!

Det värsta som finns är att trängas i stora matbutiker där man måste gå igenom massa avdelningar innan man kommer fram till det man ska ha. Och har man glömt något när man står där i kassan är det kört!

Jag köper mycket på nätet men och de gånger jag handlar i en fysisk matbutik blir det vår lilla ICA-Butik i byn. Och där finns faktiskt ett väldigt bra utbud av bra och hälsosam mat. Även om det såklart finns en del saker man saknar tycker jag det är superviktigt att supporta sin lokala lilla butik. Speciellt när de erbjuder så mycket bra i sortimentet.

 

Hur handlar du? Matkassar, på nätet eller i mataffären? Kommentera gärna längst ner under inlägget 🙂

 

Våra bästa hälsosamma tips i matbutiken:

 

oatly ikaffe

Oatly Ikaffe är mitt bästa tips för kaffe med (mjölkfri) mjölk. Har inte hittat något bättre substitut än denna. Skaka den innan så får du skummigt supergott kaffe!

 

paleo supergranola

Har man inte gjort hemmagjord granola på ett tag är Paleo Supergranola ett bra alternativ. Lite dyr, men den innehåller inte havregryn, som de flesta billigare alternativ av glutenfri granola annars gör.

Recept på hemmagjord granola:

Glutenfri granola med choklad och banan
Glutenfri lakrits-granola
Glutenfri granola med skafferi-rens

 

ekologiska ägg

Ekologisk ägg följer alltid med hem. Många tycker det blir dyrt med hälsosam mat, men en middag kan faktisk vara en omelett med rester. Gott, mättande, nyttigt – och dessutom billigt!

 

halsokost matbutik

Pasta utan mjöl – absolut dyrare än “vanlig pasta”, men man behöver ju inte äta pasta varje dag i veckan…

 

kokosyoghurtEn ny favorit! Kokosyoghurt att ta med!

 

nötterNötter= bra mellanmål. Barnen får ofta en rawbar eller en påse nötter som mellanmål om vi ska någonstans. Supersmidigt!

 

kung markatta hälsokostKung Markatta har ett bra utbud av hälsosamma produkter.

 

ekologiska bananerBananer är en av de frukter man ska välja ekologiskt. Vi köper nästan uteslutande ekologiskt. Speciellt när det kommer till bananer, äpplen och vindruvor. I vår butik finns endast ekologiska bananer!

 

ekologisk lime citronNär man använder skal i bakning och matlagning eller har citron- eller limeskivor i vattnet bör man välja ekologiska citrusfrukter. De konventionella citrusfrukterna är även besprutat med ett giftigt svampdödande medel.

 

ekologisk lime citronÄven lök är bra att välja ekologiskt.

 

ben jerry vegan glass mandelmjölkSids favorit: Ben & Jerry´s Chunky Monkey. Denna lyxiga glass är gjord på mandelmjölk.

Hemmagjord mjölkfri glass:

Bananglass med jordnötssmör
Kokosglass med frukt & bär
Nicecream x 3

 

frill smoothieglass mjölkfrittEn annan nyhet i vår butik är Frills. Mer som en smoothieglass i te olika smaker. Min favorit är den gröna!

 

provena glutenfritt bröd

Glutenfritt bröd från Proven utan vetestärkelse. Bra alternativ för barnen att ha med om de ska till en kompis efter skolan. Då hinner de tina i ryggsäcken.

 

Följ mig här

För inspiration, tips och recept, följ mig gärna på Facebook och Instagram

 

 

Du kanske även gillar detta

9 kommentarer

Madeleine Lind 19 mars, 2018 - 08:38

Tack för så mycket inspiration och goda recept. Jag handlar både i affären ( ofta i vår lilla Coop) men också på stora affären. Väljer att scanna då det går mycket fortare och slipper stå och trängas i kön. Försöker att inte handla så ofta. Värre var det alla barnen var små och bodde hemma . Vad skönt det hade varit med matkassar då. Sluppit trötta skrikiga barn..( oftast min tredje som är tjej, ville HA en massa)
Beställer mycket från Bodystore.
Vänligen
Madeleine

Svara
Cecilia Folkesson 20 mars, 2018 - 08:30

Hej Madeleine,
Kul att höra, TACK <3

Haha, ja det där med att ha med massa barn i butiken 😉
Bodystore är grymt!!

Ha en fin dag,
/Cecilia

Svara
Elin 19 mars, 2018 - 15:49

Under senaste 3 åren i stort sett enbart på nätet, men sen jag blev med egen bil har det blandats upp med vanlig affär. I stort sett alltid city knalleland & jag tycker ändå det är en butik som funkar att även storhandla i, skönt planerad & underbart med det låga taket.

Svara
Cecilia Folkesson 20 mars, 2018 - 08:28

Håller helt med om Ica City Knalleland. Min favorit att storhandla i också. Om jag måste storhandla nån gång 😉

// Cecilia

Svara
Johanna 22 mars, 2018 - 10:21

Hej såg att du la upp bild att du köper i love eco ägg från ICA. Det är inte ngt bra val när det gäller ägg då dessa höns är till större delen frigående inomhus (står även på paketet). Frigående höns inomhus har en inte så trevlig tillvaro då de kan trampa ihjäl varandra och inte får välja om de vill gå ut. Mitt tips är att välja ägg från frigående utomhus, stämpeln på ägget ska alltid börja med en 0, inte 1,2 eller 3. Det är en bra guide till att det är bra ägg från glada höns.

Svara
Cecilia Folkesson 28 mars, 2018 - 15:34

Hej johanna,
Men just dessa ägg är krav-märkta och med stämpel 0 som första siffra?
Eller?

Hälsningar Cecilia

Svara
Johanna 1 april, 2018 - 21:19

Hej Cecilia, jag har aldrig sett att frigående höns inomhus har 0 i märkning, på den Ica maxi som jag handlar har deras ecoägg (samma sort som på din bild) 1 i märkning då det ej är frigående utomhus. Men det kanske kan skilja sig, jag avråder dock från att köpa frigående inomhus då de trampar ihjäl varandra.

Svara
Cecilia Folkesson 9 april, 2018 - 14:16

Hej Johanna, konstigt, mina är märkta med en nolla. Jga hittade detta om ekoäggen:
– Ekologiska värphöns ska ha möjlighet att gå ute när vädret tillåter.
– Varje höna ska ha fyra kvadratmeter utomhus.
– Minst 95 % av fodret ska vara ekologiskt odlat
– Ekologiska höns hålls frigående och har lite mer plats inomhus än de konventionella.

Svara
Johanna 1 april, 2018 - 21:20

Hej Cecilia, Försöker svara på din kommentar men får bara meddelandet: du har redan sagt detta. Så kan tyvärr inte svara med fakta på din fråga

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More