ögoninflammation

VABRUARI – Veckans arga inlägg!

av Cecilia Folkesson

Då välkomnar vi åter vabruari med allt vad förkylningar, magsjuka och ögon inflammationer innebär.

Men vad i h*****e är grejen med att lämna sina sjuka barn på förskolan? Vad är det som gör att man tycker det är okej att sitt barn smittar ner andra friska barn och pedagoger?

“Jag hinner inte vara hemma”
“Det finns ingen som kan göra mitt jobb”
“Men hen hade inte feber på morgonen”
“Man måste inte stanna hemma vid ögoninflammation”

Sen finns det såklart många ensamstående föräldrar där ekonomin blir ett stort problem om de vabbar. Och det är hemskt att det ska behöva vara så.

 

Vems fel är det?

Det är en sorglig värd vi lever i om man anser att man inte kan/vill/hinner vara hemma från sitt jobb för att ta hand om sitt barn.

Är det vi som sätter för hårda krav på oss själva? Att vi måste överprestera på jobbet och inte har möjligheten att vabba i tid och otid (som det ofta innebär när man har små barn). Jag veta att många anser att de inte kan vara hemma för då fallerar deras jobb. Man kommer efter och blir ännu mer stressad. Men vi är oftast inte outbytbara. Och det kanske är just det vi är rädda för…

Oavsett är detta oansvarigt. Det är inte bara respektlöst mot pedagogerna som själva riskerar att smittas (och behöver ägna mycket mer tid för sjuka, trötta och ledsna barn) och de föräldrar som faktiskt håller sina sjuka barn hemma, utan även ditt barn behöver vara hemma och vila och ha närhet när det är sjukt.

 

Vad tycker du? Är det ett problem på din förskola? Hur gör du när ditt baran “bara är lite sjukt”? Kommentera gärna nedan 🙂

 

Så håller du dig frisk i vinter:

– Ät bra och ren mat. Skippa gärna tillsatser och socker.
– Gör en stor flaska jamu och ha ståendes i kylen.
– Drick mycket vatten.
– Ät D-vitamin varje dag.
– Stressa så lite som möjligt.
– Sov. Gärna innan 22.
– Träna. Gärna utomhus.
– Tvätta händerna med tvål ofta.
– Ät probiotika då en stor del av immunförsvaret finns i dina tarmar.

 

OBS! Till alla föräldrar på Otis nuvarande förskola; jag syftar INTE på er, utan generellt. Även om jag sett en och annan liten smittobärare som sprungit runt  med höstblåsor och geggiga ögon på förskolan…

 

Följ mig här:

För inspiration, tips och recept, följ gärna på FacebookBloglovin’ eller Instagram

 

 

 

Du kanske även gillar detta

27 kommentarer

Marlene 6 februari, 2018 - 17:00

Jag (eller maken) är ofta hemma och vabbar om barnet inte ter sig “som vanligt”. Min femåring tenderar att kräkas om han ätit dåligt kvällen innan och det händer att vi stannat hemma då trots att det inte är smittsamt, MEN en vet ju inte det förrän efteråt så vi brukar ta det säkra före det osäkra.

Alla gör efter eget förstånd. Vissa med mindre framgång. *haha*

Svara
Cecilia Folkesson 7 februari, 2018 - 11:07

Hej Marlene,
Att ta det säkra före det osäkra låter som en sund inställning! Och, hahaha, håller med dig om det sista 😉

Ha en fin dag,
Cecilia

Svara
Lotta 6 februari, 2018 - 17:08

Åh håller med, jag är så arg på detta!! Sen jul har treåringen haft med sig influensan, vinterkräksjuka, en öroninflammation och nu nästa infektion. Han är helt utslagen i sitt immunförsvar och får aldrig återhämta. Så varje vab-period blir längre och längre för oss och nu får han vara hemma en extra vecka innan sportlov för att bygga upp igen (dyrt och osmidigt för oss). Har sett sjuka barn på föris som kommer dagen därpå igen, och så går de ibland inte ut mer än två gånger per vecka, inte konstigt sjukdomarna frodas. Grr! Har funderat be personalen påminna om att hålla sjuka barn hemma. Borde vara självklart!

Svara
Cecilia Folkesson 7 februari, 2018 - 11:10

Hej Lotta!
Så irriterande och respektlöst!!

Jag tycker du ska påminna pedagogerna och även ta upp det på nästa föräldramöte. Man kan ju ta upp det på ett trevligt sätt. (även om man inte menar det som trevligt 😉

Tycker även då ska fråga pedagogerna varför de inte är ute oftare? Minst en gång per dag är mer än rimligt!!

Lycka till!

// Cecilia

Svara
Jennifer Berg 6 februari, 2018 - 19:15

Jag och min sambo är hemma så ofta Vilma inte är som ”vanligt” och gärna 1 eller 2 extra dagar efter sjukdom.
Jag tycker det är viktigt att se till barnets bästa och inte till vårat bästa, om du är med på vad jag menar. Vad går först, jobbet eller barnen? 😉

Svara
Cecilia Folkesson 7 februari, 2018 - 11:10

Hej Jennifer,
Håller helt med dig! Tänk om fler kunde ha samma sunda inställning!

Ha en fin dag,
Cecilia

Svara
Mickan 6 februari, 2018 - 19:45

Håller med till fullo! Vi tar alltid en extra vabb-dag för säkerhets skull, för mångas skull! Jobbar dessutom själv i pedagogisk verksamhet och vet hur ofta barn kommer sjuka till skolan… Blir galen på det! Karensdag bort för pedagogisk personal!

Svara
Cecilia Folkesson 7 februari, 2018 - 11:12

Hej Mickan! Då är vi två! Måste vara så svårt att hålla sig ifrån att säga något till föräldrarna närde lämnar….

// Cecilia

Svara
Sara 6 februari, 2018 - 20:15

Sverige är ju ett lyx-land för föräldrar, där VAB finns. I Frankrike där jag bor har man 12 veckors mammaledighet, och är barnet sjukt får man ta semesterdagar… Sen verkar det ju som att det finns en annan sida av medaljen också, där VAB utnyttnjas allt för friskt? Det är klart att jag är hemma med mina sjuka barn, men det svider ju i semesterdagskassan…

Svara
Cecilia Folkesson 7 februari, 2018 - 11:13

Hej Sara,
Absolut, sverige är ett bra land när det kommer till detta. Och jag tror absolut att det utnyttjas, och det är också ett problem. Men när vi har möjligheten att vara hemma (när barnet är sjukt och smittar andra barn) ska vi utnyttja det. Och ha i baktanke att alla länder erbjuder inte ens detta 🙂

// CEcilia

Svara
Frida 6 februari, 2018 - 22:17

Jag jobbar på förskola och alltför ofta kommer barnen tillbaka från sjukdom alldeles för tidigt…. inte konstigt att sjukdomarna går runt…. oschysst mot de andra barnen OCH oss pedagoger!

Svara
Cecilia Folkesson 7 februari, 2018 - 11:15

Hej Frida,
Verkligen! Och sen gnäller många på att det är vikarier, inte undra på!
Fram för strängare regler gällande lämning av sjuka barn! (borde finnas en termometer och ett smidigt bakterie/virustest i entrén, haha 😉

// cecilia

Svara
Jen 7 februari, 2018 - 03:25

Jag håller med! Jag har tre barn. Samtidigt som trean kom så flyttade vi. Jag bestämde mig för att ha alla barn hemma på heltid det första halvåret (oj vad folk hade åsikter om det!). Jag ville att vi alla skulle få en mjuk övergång i både flytt och med nytt syskon. Enda gångerna vi var sjuka det halvåret var efter vi varit på öppna förskolan. För åtta månader sedan började mina två större på femtontimmars, sen dess har dom varit mycket sjuka. Men framför allt kan man räkna treans och mina friskdagar på typ en hand. Jag och lillen har i princip haft feber i över ett halvår. På det vattkoppor, influensa, ögoninflammationer och öroninflammationer. Snart får dom inte gå till förskolan mer, jag är så trött och slut pga alla sjukdomar. Bara den senaste veckan har trean legat i 40,5 grader. Jag har vakat och inte sovit mer än en timme i sträck. Det samtidigt som jag själv har haft bihåleinflammation. Jag säger bara FY för de föräldrar som lämnar sjuka barn. FY för er egoism! //”jätte-arg-mamma”

Svara
Cecilia Folkesson 7 februari, 2018 - 11:17

Haha, härligt med ytterligare en ARG mamma! 😉

Kan tänka mig att många hade en åsikt om det. Precis som med allt annat många ska bland sig i och tycka och tänka om!!

Sen får man säkert räkna med att de blir lite extra sjuka i nya miljöer med andra bakterier och barn, men att lämna sina sjuka barn är under all kritik! FY FY FY!

Krya på er!

Kram Cecilia

Svara
Jen 13 februari, 2019 - 10:47

Samma arga-mamma detta år. Nu går alla tre på förskolan/skolan. Dom har klarat sig relativt bra. Mern normal-vab. Men jag har fått varenda virus som snurrar runt. Jag hade feber alla dagar september till december med vanliga förkylningssymptom. Läkaren gav tips som ”ät nyttigt”, ”sov ordentligt” och ”motioner”. Ja, jag älskar att göra alla dom sakerna men behöver komma ur spiralen för att orka lägga kraft på det.

Nu detta år så har vi lyckats ha influensan och två vanliga förkylningar som har härjat i familjen. Jag har hållit alla barn hemma, även dom pigga, trots att jag själv legat i 40 grader. Sen går man tillbaka till förskolan och möter ett föräldrapar som är där med sitt sjuka barn (lagt upp en akut-tid på instagram kvällen innan, öroninflammation) och hae mellis-pass. Varför är inte en förälder hemma med barnet??? Eller varför har dom inte försökt byta bort passet? Blir trött!

Svara
Cecilia Folkesson 14 februari, 2019 - 07:19

Å stackare, låter inte kul!

Men herregud! Vad är det för fel på folk? STANNA HEMMA MED ERA SJUKA BARN!!!

Hoppas du och familjen håller er friska resten av vintern <3
Kram
Cecilia

Svara
Sarah 7 februari, 2018 - 06:49

Håller helt med dig, det här kan driva mig till vansinne. Förra vintern blev vår Elliot smittad på förskolan precis innan en skidsemester och i somras fick han höstblåsor i “present” precis i samband med vårt bröllop. Tack och tack.
Jag blir så arg när jag ser det att jag funderar på att vända i dörren och ta med honom hem igen, men varför ska JAG göra det som har ett i grunden väldigt friskt barn?
Det finns föräldrar på vår förskolan som tar sitt ansvar och har sina barn hemma, helt klart är det så, men det finns också barn som springer där med vad jag anser är betydligt mer än “en liten förkylning”…

Svara
Cecilia Folkesson 7 februari, 2018 - 11:20

Hej Sarah,
Otis fick också höstblåsor precis innan vi åkte till dagis. Och tydligen hade inte pedagogerna (i alla fall hos oss) rätt att neka föräldrar att lämna dem vid höstblåsor. Jag hade hemma otis, men när han blev frisk/blåsfri fanns det fortfarande barn som sprang runt på förskolan med blåsor. Så då fick han vara hemma! Tack för den!!!

Föräldrar måste skärpa till sig.

Kram
Cecilia

Svara
Linda 9 februari, 2018 - 06:26

Jag lämna INTE sjuka barn. Men lite förkylning, ja då blir det att de får åka till fsk. Jag är snarare typen som anser att det är bra att utsättas för baciller, det bygger upp immunförsvaret! (Klart vissa har nedsatt immunförsvar av någon anledning och bör inte utsättas för sjukor)

Vi har aldrig varit rädda för att träffa någon som är sjuk, och fast vi träffar någon som är sjuk så blir inte vi sjuka (6 pers i familjen).

Folk blir idag sjuka/astma/allergi pga dålig kost och att det är för rent hemma.

Svara
Cecilia Folkesson 9 februari, 2018 - 10:36

Hej Linda,
Håller med 🙂
Bättre kost och mindre rengöringsmedel!

Ha en fin helg,
Cecilia

Svara
Alex 12 februari, 2018 - 14:47

Det finns ungefär 1000 olika förkylningsvaritanter. Barn ska helst ha gått genom hälften av dessa innan en viss ålder (har för mig att det är yngre skolålder) för att bygga upp ett bra immunförsvar. Om man inte går genom bacillerna innan får man göra det senare…

Sjuka barn har inget på förskolan att göra. Anser pedagogerna att barnen inte mår bra kan de ringa föräldrarna och be att barnen blir hämtade. Även om några kanske blir irriterade och inte hämtar så finns det säkert en och annan som får dåligt samvete över att ha lämnat ett sjukt barn och hämtar hem barnet.

Sen ska vi kanske inte hänga ut föräldrar till att enbart bidra till att smittorna går runt på förskolan? Ta influensa som exempel, smittar INNAN det har brutit ut. Även om vi har generösa regler gällande VAB så kan vi inte vara hemma i förebyggande syfte.

Och sist men inte minst. Även om vi har generösa regler gällande VAB så har många av oss kollegor som inte förstår vad dessa regler innebär och allt tjafs som uppstår på en arbetsplats kan driva den bästa till vansinne. Jag har en kollega som har haft oturen att vabba mycket sista tiden. De andra kollegorna är inte direkt nådiga i sina kommentarer. Sånt tar enormt på krafterna!
Även om det är upp till oss föräldrar att dela upp vabben hur vi vill så är det inte så himla kul att komma tillbaka till jobb efter att ha vabbat 3-4 dagar och höra hur besvärlig man varit. Det bidrar dels till att föräldrar lämnar sjuka barn på fröskolan men även till psykisk ohälsa och inget av det är särskilt bra i slutändan.

Svara
Tina 13 februari, 2019 - 08:38

Jag skulle vilja säga att det här fenomenet finns i vår UMGÄNGESKRETS. därför har vi i år beslutat att i dessa mest extrema månader så håller vi oss på vår kant. Dvs inga kalas, “onödigt” umgänge, inga barn får följa med in i affärer, vi kör onlinehandling, tvättar händer, byter strumpor efter dagis, lillebror får inte följa m in p dagis osv osv. Förra året vabbade vi i nåstan konstant i 3 månder. Nu har vi dessutom 6 månaders. Sen har jag diabetes. Folk förstår verkligen inte vad konsekvenserna kan bli om jag bli sjuk.

På vårt dagis har vi märkt att de bara går ut men gång i veckan vintertid med, enligt mig, dåliga ursäkter, vilket jag har försökt att ifrågasätta på föräldramöten “om de gjort någon plan så att de kan vara ute mer denna vinter”. Men fick svar på nå helt annat. Jag tror precis som dig att de skulle bidra till ett friskare klimat för barn och pedagoger.

Svara
Cecilia Folkesson 14 februari, 2019 - 07:22

Stackare! Låter inte kul med så mycket vab…
Smart (men jobbigt) upplägg. Tänk så enkelt det kunde varit om bara alla skärpte till sig!

Kram
Cecilia

Svara
Sara 13 februari, 2019 - 09:18

Hej!
Låt oss bara utgå ifrån att alla vill sina barns bästa och hade gärna varit hemma. Men vi lever i ett samhälle som signalerar att du ska göra allt eftersom du kan, och känsnlan är snarare att du när som helst kan bli utbytt snarare än att folk går runt och känner att ingen kan göra ditt jobb i ditt ställe. Det är med stor ångest många ringer till sitt jobb och anmäler vab då det, som någon skrev, finns röster som skallrar om hur vissa minsann utnyttjar vab för att ”slippa” jobbet. Det blir lite ”damn IF you do and damn IF you dont”. Det är inte föräldrarna som ska skärpa sig utan ett samhälle som måste se över vilka värderingar som bör lyftas.

Svara
Cecilia Folkesson 14 februari, 2019 - 07:24

Hej sara,
Det har de såklart rätt i!

// Cecilia

Svara
Linda 13 februari, 2019 - 16:07

JAAAAAAAAAA.
Jag jobbar på förskola och senaste månaden har jag jobbat TVÅ dagar pga influensa och magsjuka som jag fått från jobbet. Och då har vi ändå inte nått peaken för vinterkräksjukan än. Är så FÖRBANNAT trött på att vara sjuk så ofta.

Svara
Cecilia Folkesson 14 februari, 2019 - 07:15

HERREGUD! Stackare. Hur svårt ska det vara?

Kram
Cecilia

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More