Ekologiska-natpasar
KRAV-märkt julskinka

På senaste år har det dykt upp mer och mer ekologisk- och KRAV-märkt julskinka i butikerna. Men är det egentligen någon skillnad mellan en ekologiskt julskinka och en KRAV-märkt? Det är det!

Största skillnad är att en KRAV-märkt julskinka aldrig får innehålla Nitrit. Nitrit är den omdiskuterade tillsatsen man tillsätter i charkprodukter. 

 

KRAV-märkt julskinka

En KRAV-märkt julskinka får alltså inte innehålla nitrit. Dessa svenska grisar har dessutom möjlighet att gå ute på sommarhalvåret och beta gräs och böka fritt. Deras foder är KRAV-märkt och kommer i stor utsträckning från den egna gården.

 

Ekologisk julskinka

En ekologisk gris äter ekologiskt foder och har möjlighet till utevistelse under sommarhalvåret. Tyvärr innebär utevistelse för dessa grisar ibland inte mer än en betongplatta. Det finns inga restriktioner gällande för nitrit och en ekologisk produkt kan innehålla KRAV-märkt kött med då även nitrit.

Har du svårt att hitta KRAV-märkt julskinka, välj ekologiskt och KRAV-märkt. Då kommer julskinkan åtminstone från en gladare gris!

 

Här hittar du KRAV-märkt Julskinka:

I år finns ca 10 ton KRAV-märkt julskinka i butikerna. Men de utgör bara en  liten del av alla julskinkor som säljs. Hittar du inte KRAV-märkt julskinka i din butik, be dem ta in det till nästa år! Ju mer vi konsumenrer efterfråga bra alternativ, desto mer kommer vi hitta i matbutikerna!

Här hittar du butiker med KRAV-märkt (nitritfri) julskinka

 

Om du tänkt köpa julskinka i år, kommer du välja den nitritfria?

 


Foto: KRAV

3 kommentarer

  1. Tack för detta inlägg. Jag har nu beställt nitritfri skinka från Gårdsällskapet. Jag kände inte till dom. På vår Maxi är mest färdigkokta skinkor, om dom är vettiga. Men jag vill koja själv, då jag efteråt, kpkar grönkål i spadet.
    Jag gillar din blogg, och hittar oftast, mycket matnyttigt här.
    Tack så mycket.

  2. Jag hittade det precis, uttrycket för det som bl.a. du och din familj valt att göra, downshifting! Kan du inte berätta mer i ett inlägg om varför ni valde det o.s.v.? 🙂 Tycker det är så spännande!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*