palmolja margarin cancer

Ingen kan väl missat senaste veckans varningar angående palmoljan. Denna gång var det fokus på bröstmjölksersättning som innehåller nära 10 gånger mer cancerframkallande ämnen är vad som anses tolerabelt. Det är när palmoljan raffineras som dessa ämnen bildas.

Livsmedelsverket gick i samband med detta ut med rådet “Välj bort kakor, kex och andra livsmedel som innehåller palmolja”.

Palmolja i margarin

Jag skrev för några år sen om min konversation med “Margarin-experten” på Livsmedelsverket om det faktum att man förespråkar och serverar margarin på de flesta förskolor och skolor.

Margarin innehåller i flesta fall palmolja, men det finns sällan med i innehållsförteckningen på förpackningarna. I stället står det vegetabiliskt fett.

Hur ska livsmedelsverket göra med detta nu? Kommer barnen äntligen få smör i förskolan och skolan? För nu måste ju Margarin-experten ändrat åsikt. Eller??

Missa inte Nyhetsbrevet!

Få tips, nyheter och nya recept direkt i inkorgen – Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

4 kommentarer

  1. Enligt lagstiftningen (informationsförordningen) ska det vegetabiliska fettet specificeras med sort, så det vore lite märkligt om du hittat det på de stora producenterna, dvs isåfall har de gjort fel.

    Det är upp till varje kommun (kostenheten) att välja vad de ska köpa in för livsmedel till kommunala skolor/förskolor enligt upphandlat sortiment. Livsmedelsverket bestämmer inte över det.

    1. Fast alla de skolor jag pratat med följer livsmedelsverkets rekommendationer. Det är ju betydligt lättare att göra det gissar jag. Då har man något att hänvisa till om man får frågor, synpunkter etc från föräldrar. Angående innehållsförteckningen kan jag ha fel då jag skrivit om detta tidigare. Kan vara så att de regler är ändrade. Tack för info o det 🙂

      // Cecilia

  2. Verkar inte som att margarinet kommer att tas bort på skolor, om de följer Livsmedelsverkets rekommendationer, eftersom det i texten på LMVs sida angående just palmoljan står ungefär att man inte ska välja bort margarin pga det nyttiga fettet i rapsolja! Isåfall får de väl läsa på de olika margarinnärkenas innehållsförteckningar och se vilka oljor de innehåller. T ex görs Becel delvis på palmolja.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*

Close