”kokosnötsskålar”
msm svavel

Har du koll på MSM? Jag har haft en burk stående hemma och inte riktigt vetat varför och hur jag ska använda det. Tills nu, när jag börjat läsa om det. Nu är det ett av mina viktigaste kosttillskott. Jag började med 1 krm förra veckan för att nu var uppe i full daglig dos. Fick lite biverkningar i början, men det är oftast helt normalt!

 

Vad är MSM?

MSM är en organisk svavelförening som finns naturligt i våra kroppar. Svavlet behövs för att bygga upp brosk, senor, bindväv, skelett, hud, hår och naglar. Ju äldre vi blir och ju mer mediciner vi äter desto mindre svavelreserver har vi.

– Gör håret och naglarna starkare och huden mjukare.
– Dämpar allergiska reaktioner från föda, pälsdjur, damm och pollen
– Kan hjälpa vid olika hudbesvär som eksem, psoriasis, acne samt astma.
– Verkar antiinflammatoriskt och smärtlindrande vid ryggvärk, artros, reumatism, ledvärk och andra sjukdomstillstånd.
– Hjälper mot förstoppning och andra magbesvär.
– Behövs vid produktionen av dopamin som är en del av vårt belöningssystem.

MSM finns naturligt i färska grönsaker, frukter, kött, fisk och mjölk men svavelinnehållet förstörs vid tillagning, uppvärmning och torkning av mat. Våra åkrar innehåller ungefär 85% mindre mineraler idag än vad de gjorde för 100 år sedan, så MSM kan vara ett viktigt kosttillskott.

 

Så här använder du MSM

Börja med 1 kryddmått om dagen och trappa upp försiktigt. I början kan man kan känna obehag som magsmärtor, yrsel och illamående, trappa i så fall ner till 0,5 krm och öka sakta den dagliga dosen. Glöm inte att dricka mycket vatten! Dessa biverkningar kan bero på avgiftning då svavlet hjälper kroppen att göra sig av med gifter. De som ätit mycket mediciner, varit utsatta för miljögifter eller använt droger kan drabbas värre.

MSM är ett av naturens minst giftiga ämnen och kan ätas som tillskott utan uppehåll. Har man svårt för pulvret bittra smak kan man blanda ut det i lite juice. Ta gärna tillsammans med  C-vitamin (1000 mg) för bästa upptag och effekt. Vissa upplever effekt av MSM redan efter ett par dagar medan det kan ta upp till 6 månader för andra.

Jag använder MSM från Helhetshälsa [annonslänk]

Så här kan doseringen se ut:

Vecka 1: 1 kryddmått (700 mg) /dag
Vecka 2: 2 kryddmått /dag
Vecka 3: 3 kryddmått /dag
Vecka 4: 1 tsk (3,5 g) /dag

 

Fler användningssätt

MSM i pulverform kan även användas utvärtes. Man kan blanda i krämer eller göra en spray genom att blanda ca 1 del MSM och 6 delar vatten. Hjälper till vid t.ex. reparationsprocesser av skadad hud och kan lindra svullnader och smärta.

Källor:
Helhetsdoktorn.nu
Vitaminer.nu
Morotsliv.com
svenskhalsokost.se

 

18 kommentarer

 1. Jag har använt 1 msk MSM i något halvår, blandat med c vitamin.
  Sista veckorna fick jag svart tunga och misstänker att det kan vara MSM som orsakat det. Vad tror du och har du hört om det?
  Jag har nu tagit en paus och svärtan har avtagit långsamt under senaste 1,5 veckan. Men jag har lite kvar.

  1. Hej Carin!
   Oj, konstigt. Det har jag aldrig hört om. Säker på att du inte svurit eller ljugit för mycket? 😉
   Kanske någon annan som läser kommentarerna som hört något om detta?

   Hälsningar Cecilia

 2. Oh vad bra att du tar upp detta! Ett fantastiskt kosttillskott!
  Jag har precis börjat att ta MSM och sover fantastiskt bra, men jag har så svår yrsel att jag fick hålla upp en vecka och börja igen. Jag började med ett halvt kryddmått. Började om igen igår och tänkte se lite hur det fungerar den här veckan. I värsta fall får jag bara ta några korn till att börja med…

  1. Jag svär visserligen en del nu när jag försöker ketoadaptera…:) Men jag tror faktiskt det är MSM som orsakar, för det minskar långsamt nu efter utsättandet. Jag tänkte lite på att ett kot ägg kan bli svart-missfärgat när man sparar det i rumstemp och jag har fått förklarat för mig tidigare att det är svavel som fäller ut. Men vet inte säkert.

 3. Använt ett år, utan det minsta förbättring. Inga av de positiva effekten du räknar upp inträffade. Inte ens smärtlindringen av reumatismen. Så jag tar uppgifterna med en väldigt stor nypa salt (!)

  1. Du kanske hade bra reserver från början?
   Jag har inte upplevt något speciellt ännu, men biverkningarna är i alla fall borta. Återkommer med resultat om ett tag 🙂

   Hälsningar Cecilia

 4. Verkar som att du äter mer/mest vegetariskt nu för tiden? kan du inte skriva lite om hur du äter nu och hur du ser på protein på en vegetarisk kost om man tränar och vill hålla sig “deffad”?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*