alopecia gluten mjölkprotein

Hur Sid hanterar sin alopecia

av Cecilia Folkesson

Denna lilla kille! Eller inte så lite längre…

 

Nu har det gått ca 2 år sedan Sid fick alopecia och han började tappa sitt hår. Inte allt, men stora fläckar överallt på huvudet. Då alopecia är en autoimmun sjukdom beslutade vi snabbt att skippa gluten och mejeriprodukter helt.

Nu två år senare är han expert på att veta vad han kan och inte kan äta. Han dubbelkollar med både mattjejerna i skolan och med mormor. “Är det verkligen inte gluten i denna?” “Är det annan mjölk än vanlig mjölk i glassen?” Så duktigt. Och gnäller aldrig över att han inte får äta allt som alla andra äter. (Även om vi andra ofta tycker synd om honom när det bjuds på glass, kanelbullar, mackor och choklad vart man än går.)

Hemma går det utmärkt då vi endast lagar gluten- och mejerifri mat, men när man äter ute blir det ofta lite krångligare.

Fast ofta löser det sig utmärkt. Som idag. Vi åt lunch på ett ställe med buffé. Jättegod och hemlagad mat, men tyvärr inte mycket som Sid kunde äta. Personalen fixade detta genom att att slänga ihop en tallrik med kycklingspett och klyftpotatis. Som inte ens fanns på någon meny. DET kallar jag service!

Sids svar på om han gillade det när han ätit upp: “Alltså, jag gillar inte kyckling så mycket, men det var ju så bra att dom fixade det, så jag åt upp. Allt.”

 

Detta är Alopecia

Alopecia kan drabba både vuxna och barn, vissa tappar håret fläckvis medan andra blir helt kala. Ibland växer håret tillbaks, ibland inte.

Alopecia areata
Fläckvis håravfall. Kan vara en lite kal fläck till större områden med lite eller inget hår.

Alopecia totalis
Man tappar allt hår på huvudet.

Alopecia universalis
Förlust av allt kroppshår inklusive ögonbryn och ögonfransar.

Det forskas inte så mycket om alopeci då det inte är en livshotande sjukdom. Läkarna kallar det inte ens för sjukdom utan för ”ett tillstånd.” Ny forskningar visar att alopeci är närmst genetiskt besläktat med glutenintolerans, reumatisms och typ 1 diabetes och inte andra hudsjukdomar som psoriasis och vitiligo som man tidigare trott. När man idag uppsöker läkare för alopeci blir man tyvärr slussad till hudavdelningen. 

 

→ Läs mer om alopecia

 

Du kanske även gillar detta

11 kommentarer

Therese 27 januari, 2017 - 22:31

Äter han inte ens smör när ni säger mejerifritt?
Och hur fixar ni det när ni reser så mycket, har det uppstått problem kring maten under någon resa någon gång?

Jag äter varken mejerier eller gluten o funderar på o resa, därför jag undrar 🙂

Svara
Cecilia Folkesson 1 februari, 2017 - 14:51

Hej Therese!
Han äter smör 🙂 Så lute mjölkprotein i det. Det brukar funka rätt bra. Vi reser mycket i asien och där är nationalmaten i princip kyckling och ris 🙂 Men hotellfrukostar brukar va värre. Det löser vi med att ta med alternativ till honom till buffen 😉

Så inga direkta problem att resa!

Hälsningar Cecilia

Svara
Malla 29 januari, 2017 - 09:14

Ett väldigt bra inlägg och det är tråkigt när läkarna inte följer med i forskningen hur mat påverkar oss. Gluten och mjölk påverkar oss så mycket mer och här finns enbart vinning i att sluta äta dessa produkter.
Imponerad av dig och din familj 🙂

Svara
Cecilia Folkesson 1 februari, 2017 - 14:48

Tack, kul att höra 🙂
Visst är det så! Bara fördelar med att skippa dessa två.

Hälsningar Cecilia

Svara
Johanna 18 februari, 2017 - 19:01

Hej! Vi är i samma situation som ni har varit, läkare som inte vill se samband med kost och en förskola som kräver intyg… Vi funderar på att söka vård i annat landsting. Skulle du vilja maila mig kontaktuppgifter till er läkare tror du? Vore oändligt tacksam
Varma hälsningar
Johanna

Svara
Cecilia Folkesson 22 februari, 2017 - 22:13

Hej Johanna!
Mailar dig i veckan 🙂

// Cecilia

Svara
Annelie 24 april, 2017 - 15:17

Hej! Är precis i startgropen med AA utredning för min 7årige son. Jag vill ju direkt påbörja med glutenfritt och mjölkfritt för att se om det kan hjälpa men gäller ju att få med skolan på detta också. Vilka mejeriprodukter äter Sid (du skrev smör ovan)?

Svara
lotta edenhammar 27 september, 2018 - 14:26

Hej!
VI är ytterligare en familj i samma situation. Vår son tappade för 1 år sedan allt sitt hår på huvudet, 8 år gammal. VI slutar med gluten på dagen och gjorde inga andra förändringar. Håret växte tillbaka långsamt men fullt ut. I maj 2018 var det fullt utväxt. Nu börjar han tappa hår igen och vi misstänker att vi och han börjat slarva med gluten. Vad är era erfarenheter? Får er son nu behålla sitt hår när han utesluter gluten och laktos? Kan du rekommendera några tillskott, naturläkemedel etc som ni äter/tar för att förbättra situationen. Jag är inte alls bra på naturläkemedel och kan därför tyvärr inte så mycket om det.

Svara
Cecilia Folkesson 29 september, 2018 - 08:49

Hej Lotta!
Har ni gjort några prover på er son? När man har en autoimmun sjukdom som alpoecia är finns risk för fler auto immuna sjukdomar och tillstånd.Ju tidigare man upptäcker desto bättre. När sid gjorde dessa test testade han även för allt annat i kroppen man kan ha låga värden av som d-vitamin, zink mm. Flera av dessa är tydligen vanliga vid alopecia. Sid hade inga dåliga värden och inga andra auto immuna sjukdomar. Men bra att kolla när mna har möjligte. Olika läkare kan lika mycket om alopecia (vilket säger sig självt när man hamnar på HUD när man söker). Testa barnläkare först och sen ev specialist. Bra att veta om er son har lågt d-vitamin tex 🙂 .

När det kommer till autoimmun sjukdom är det absolut bästa att äta enligt AIP (auto immun protocol) googla så ser du exakt vad det är. vet inte hur mycket du kan om detta men man vill alltså undvika mat som orsakar inflammation i kroppen. De tre viktigaste, som jag anser, är mjöl, mjölk och socker. Alltså glutenfritt och MJÖLKfritt (inte laktosfritt) och socker.

Vi har valt att helt utesluta mjöl/gluten och mjölkprodukter (ost, yoghurt, mjölk, vanlig glass etc.) och försöker håller ner på socker och inte äta lika ofta.

Jag ger sid D-vitamin, omega 3 och superviktigt för mage/tarm: probiotika. Dessa äter sid varje dag, året om.

Sid fick i sig rätt mycker mjölk av misstag under några tillfällen i våras och fick då ett skov. Han tappade en del men nu håller det på att komma tillbaks. Har ingen aning om det var det som påverkade. Det är vanligt med skov (att man tappar i cykler) vid alopecia.

Men hittills kommer det tillbaks varje gång.

Ett tips är att prata med skolan så de kan förklara för klasskompisarna. När barn vet anledningen blir det inte en lika stor sak har jag märk. Men det har du säkert redan gjort 🙂

(Ett annat tips, googla: Anthony Carrigan)

Det är superjobbigt för barnen, men man får försöka gilla lget och vara glad att det inte är en värre sjukdom 🙂

Kram, Cecilia

Svara
lotta 1 oktober, 2018 - 11:27

Tack för långt svar. Skolan är superbra och klasskompisarna likaså men det hjälper inte, eftersom sonen tycker att han själv ser förfärlig ut utan hår. Andra autoimmuna sjukdomar har vi gott om i släkten, men Oscar är förutom Alopecia helt frisk. Tacksam för tips om just vilken omega 3, probiotika och d-vitamin Sid tar så tänker jag att vi kör samma. Är själv väl bekant med dieter, Paleo, LCHF mm. I oscars fall är det sockret vi behöver dra ner på samt vara noggrannare med gluten o mjölk. Får er son behålla sitt hår när han ör strikt med listen eller får han ändå skov och tappar hår?

Svara
Cecilia Folkesson 1 oktober, 2018 - 11:39

Förstår att det är superjobbigt! Alltså jag vet ju inte hur “illa” sids hår varit om han åt “normalt” eller inte. Men det har varit skov ca 1 gång varje 1 år. Men håret kommer tillbaks efter ca 3 månader. SÅ skönt att klasskompisarna och skolan funkar!

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More