”kokosnötsskålar”
nitritfri julskinka

Även om de vegetariska alternativen på julborden blir fler och fler är julskinkan fortfarande en av svenskarnas favoriter. De flesta julskinkor (och de flesta övriga charkuterier) innehåller nitrit. Nitrit  är en tillsats som används för att konservera kött och charkprodukter och göra dem mer rosa i färgen. Nitrit sägs även vara cancerframkallade.

Men det finns bra alternativ! Leta efter en KRAV-märkt julskinka. KRAV-märkt får inte innehålla nitrit men nitrit får användas för ekologisk produktion enligt EUs regler.

 

Och grisen mår bättre!

En KRAV-märkt gris får vistas utomhus året om och under sommaren släpps den ut på bete. Grisen får KRAV-märkt foder utan kemiska bekämpningsmedel, gmo och konstgödsel.

Hittar du ingen KRAV-märkt julskinka, be din matbutik ta hem! Ju fler som frågar, desto lättare kommer det vara att hitta kommande år. Här hittar du butiker med KRAV-märkt, nitritfri julskinka.

 

 

Källor:
http://www.mynewsdesk.com/se/krav/
http://www.nature.com/
http://www.krav.se/

 

Missa inte Nyhetsbrevet!

Få tips, nyheter och nya recept direkt i inkorgen – Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

2 kommentarer

  1. Tack för informationen! Förr saltade jag in min skinka själv, kanske ska göra det igen men då bör den åka ner i salthinken imorgon på luciadagen för att bli klar…. Hmmmm Nej det ska inte min utmattade hjärna stressa sig med. Men en KRAV-skinka ska det iaf bli. Nu när det är mkt stress för många inför jul vill jag tipsa om KEDS-testet, ett självskattningstest som kommer från Karolinska, jag lade upp det på min blogg igår. KRAMAR

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*