Ekologiska-natpasar
naturliga preventivmedel och mensskydd

Känner att jag måste ta upp det här med menskopp och preventivmedel igen. Trots att menskoppen fått sig ett rejält uppsving det senaste året verkar många tycka att det är äckligt och jobbigt och svårt. Vilket det absolut inte är, tvärtom.

 

Naturligt mensskydd

Menskopp är något alla som har mens borde skaffa. Vanliga tampongen och bindor kan innehålla både klorin, blekmedel, lim och parfymer. Alltså inget man bör ha inuti sin kropp. Mer än en fjärdedel av de vätskor som absorberas av tamponger är naturliga och nödvändiga sekret som är viktiga för underlivet. Menskoppen förhindrar torrhet och irritation, medan den naturliga PH-balansen bevaras.

→ Läs mer om menskoppen

 

Naturligt preventivmedel

Min kropp (liksom många andras) fixar inte hormonella preventivmedel. De rubbar vår naturliga balans och kan bidra till allt från dålig hy, humörsvängningar, huvudvärk, viktökning mm.

När man berättar detta för sin barnmorska rekommenderar dom allt för ofta kopparspiral. Kopparspiralen är hormonfri, men när man har ett främmande föremål i livmodern skapar det en inflammatorisk reaktion. Denna inflammation skapar en ogynnsam miljö för både för spermier och ägg, därför blir man inte gravid. Men hur bra kan det vara ett ständigt ha en inflammation i livmodern?

Och finns det andra biverkningar med kopparspiralen?

En kopparspiral kan även ge ett kopparöverskott. När kopparen i kroppen stiger så sjunker järn och zink, vilket kan göra att man kan tappa hår. Vitamin B6 sjunker och kan då ge huvudvärk och illamående. Högt koppar kan även ge PMS-liknande besvär och mer smärtsamma och blödande menstruationer. Andra biverkningar man kan uppleva är värk i ryggslut, livmoder, höfter och återkommande svampinfektioner i underlivet.

Jag har under de senaste åren använt NaturalCycles. Med termometern mäter man sin temperatur när man vaknar på morgonen, lägger in uppgifterna i appen och kollar sin fertilitet. Alltså bra både om du vill bli eller vill undvika att bli gravid. 100% hormonfritt!

→ Läs mer om Natural Cycles – Ett naturligt preventivmedel

 

Källor:
www.muskelfokusuppsala.se

www.kopparspiral.se
www.kurera.se

 

 

15 kommentarer

 1. På nittiotalet lärde jag mig Billingsmetoden (Naturlig familjeplanering) på mödravårdscentralen. Temperaturmätning (mest första månaden) men också kontroll av livmoderhalssekret. Kanske inte världens roligaste metod, men den fungerade, utan hjälpmedel.

   1. Det går att googla på Billingsmetoden. Kortfattat går det ut på att få koll på när man kan bli gravid. Första delen av menscykeln är sekretet ganska torrt (och man får inte ha sex dagen innan man kollar, och man kollar varannan dag). Senare blir det blötare. Vid ägglossning liknar det äggvita, genomskinligt och segt. Den konsistensen behövs för att en befruktning ska ske, lärde jag mig.
    Temperaturmätning bekräftar tolkningen.
    Skulle enligt uppgift från MVC vara en mycket säker metod, om man följde den ordentligt. Och funkar även för oregelbundna cycler. Men den kräver discipline.

 2. Jag är också ute efter naturliga alternativ! Måste dock meddela att jag under ca ett år använde mig av natural cycles som preventivmedel men faktiskt blev gravid trots att jag följde instruktionerna helt och hållet!
  Nu har jag fått vårt oplanerade lilla barn och det känns förstås fantastiskt att hon kom till oss. Dock vill jag nu ha bättre kontroll framöver så jag vet inte riktigt hur jag ska tänka. Är det bara kondom till 100% som återstår nu då?

  1. Oj. Det gäller ju att vara väldigt noga med mätningar, när man mäter, att man sover tillräckligt etc. Vilket du säker gjorde. Härligt med en liten tjej ändå 😉 Kondom är väl det enda naturliga alternativet då tyvärr…

 3. Måste bara tillägga att det är viktigt att man har en bra sömn för att temperaturmätning ska vara tillförlitligt. Man ska ha minst 4 timmars sammanhängande sömn. Tror det finns att läsa nånstans på naturalcycles hemsida.

 4. Jag skulle gärna slippa hormoner med. Jag har blivit gravid på första försöket 4 ggr (2 missfall) så vet att jag väldigt lätt blir gravid. Däremot körde vi på utan innan, bara såg till att det inte blev något. Livsfarligt egentligen… speciellt med facit i hand. Men jag skulle nog gärna ha något där jag inte behöver tänka på det hela tiden. Tror dessutom att jag sover för dåligt och har för oregelbunden cykel. Har hört att p-ring inte ska ge lika mycket biverkningar då det inte är lika mycket hormoner så är sugen på att testa.

  1. Hej Emma! Jag har dålig koll på P-ring, men innehåller det hormoner så innehåller det hormoner helt enkelt. Kopparspiral är ju “helt naturligt” tycker många, men även dessa påverkar kroppens balans. Jag tycker att termometern funkar jättebra. Om man är väldigt noga 🙂

   Lycka till!
   // Cecilia

 5. Har använt NC i 1,5 år och jag kommer ALDRIG gå tillbaka till ppiller eller annat preventivmedel som ställer till det i kroppen. Mår så bra sen jag slutade med hormonella preventivmedel. Stor tumme upp för menskoppen också

 6. Så bra inlägg! Håller verkligen med! Framförallt min menskopp har gjort mitt liv så mycket lättare! Den jag använder kommer från http://www.menskopp.se och är tillverkad i Sverige vilket jag tycker ger en extra trygghet. Rekommenderar till alla!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*