veckans utmaning

Sverige och Danmark världsbäst på ekologiskt!

av Cecilia Folkesson

Vi fortsätter att välja ekologiskt och KRAV-märkt! Nu delar vi första platsen med Danmark, som länge varit världsbäst på eko.

Under årets första 6 månader har matbutiker och Systembolaget ökat sin ekologiska och KRAV-märkta försäljning med hela 23%! Men det råder fortfarande brist inom flera segment, till exempel nötkött, ägg, vissa mejeriprodukter, kyckling och frukt och grönt.

Det är tack vare oss konsumenter som försäljningen ökar och utbudet blir både större och bättre. Eventuellt något billigare också, men vi MÅSTE lära oss att bra mat inte är billig mat. För ofta är det inte den ekologiska maten som är dyr, utan den konventionella, giftiga som är alldeles för billig.

 

Källor: KRAV, Naturskyddsföreningen, Ekoweb

 

Du kanske även gillar detta

5 kommentarer

Sofie 7 september, 2016 - 13:43

Önskar Finland vore lika bra som Sverige med ekologiskt utbud! Finns mycket mer brister i utbudet här jämfört med Sverige har jag märkt. Verkar inte heller komma ut nya produkter på marknaden i samma takt som i Sverige. Svårast att hitta är kött (gräsbetat har jag inte hittat någonstans) och hittar man kyckling är det extremt dyrt. Vissa ekologiska grönsaker är fortfarande svåra att hitta och det är också dyrt vilket gör det till en utmaning att leva ekologiskt när man inte har så mycket pengar att röra sig med.

Svara
Cecilia Folkesson 9 september, 2016 - 14:30

Jasså, är det så? Visste inte att Finland var dåliga på eko. Men det borde komma mer kan man tycka :)Hoppas på det!
Gräsbetat kött är relativt svårt att hitta i Sverige också. Vilt funkar alltid. Lycka till 🙂
Hälsningar Cecilia

Svara
Ulrica Ask Morling 7 september, 2016 - 17:23

När vi bodde i Sverige så köpte vi nästan bara ekologiskt! Nu bor vi på Gran Canaria och det är inte lika lätt att finna och mycket av det som finns är SVIN-dyrt!! Tyvärr alltså!

Ha en fin kväll!

Svara
Cecilia Folkesson 9 september, 2016 - 14:28

Typiskt! Det kommer säkert mer utbud även dit. Har du kollat upp nätbutikerna? Finns säkert några som skickar billigt även dit. Men ni har ju trots allt lyxen av sol 😉

Ha en härlig helg,
// cecilia

Svara
Miguel 26 maj, 2017 - 08:33

Hej Cecilia!

Jag undrar om du skulle kunna ta reda på varför de Sveriges ekologiska frukt och grönsaker har en så mycket högre kostnad än Danmark?

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More