”kokosnötsskålar”
ekologiska ägg

Man hör ofta att man inte ska äta råa ägg på grund av risken för salmonella. Behöver man egentligen oroa sig för det?

Nej, inte om du äter svenska ägg. I Sverige kan vi äta både löskokta och råa ägg till skillnad från i andra länder där det är lika med risk för salmonella. Zion fick salmonella på Bali när han var 2 år, och det var ingen hit. Inget dagis på flera månader och blöjkontot var inte att leka med.

 

Vi svenskar äter ungefär 222 ägg per person varje år. Och i takt med att hälsomedvetenheten har ökat har också konsumtionen av ägg ökat. Vilket borde betyda att myten om att ägg ger högt kolesterol håller på att försvinna.

 

Visste du detta om ägg?

  • Ägg innehåller i stort sett alla näringsämnen förutom C-vitamin.
  • Ägg är näst efter bröstmjölk, den mest kompletta naturliga näringskällan.
  • Ett ägg = 7 gram fullvärdigt protein
  • Äggulan innehåller mycket D-vitamin.
  • Ägg är ett klimatsmart sätt att få i sig viktiga näringsämnen.

 

Tidigare inlägg om ägg:

Fakta om ekologiska ägg

 

Källa/bild: Svenska Ägg

5 kommentarer

  1. Ägg är absolut inte klimatsmart då boskap är den största (världsligt, inte nationellt) anledningen till klimatförändringar, i “boskap” räknas självklart också kött, ull, mejeri osv in också men jag skulle inte direkt säga att ägg är klimatsmart, för vidare information kan du kolla på dokumentären “cowspiracy”.

    Btw så älskar jag din blogg, speciellt att du är så “naturtrogen” , fortsätt med det du gör ly <33

    //Emma

  2. Hej Cecilia!

    Tycker att råa ägg är både gott och nyttigt i samband med träning.

    Vet inte vad som är nyttigare än ägg och som håller så lågt pris?

    //Kent

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*