”kokosnötsskålar”

Jag har fått massa nya typer av frågor nu när lillen blivit ny familjemedlem. En av dem är vilka D-droppar jag ger Otis. De man får av BVC (D-vitamin olja ACO) innehåller antioxidationsmedlet E320. Uppdatering: E320 har tydligen tagits bort, bra!

Enligt Äkta Vara kan detta e-nummer innebära hälsorisker för småbarn. Misstänks orsaka allergiska reaktioner och hyperaktivitet och har omdiskuterade cancereffekter.

Jag ger lillen dessa från Holistics. Innehåller inget annat än ekologisk olivolja och d-vitamin. MYCKET bättre med andra ord.

 

Finns här

 

Missa inte Nyhetsbrevet!

Få tips, nyheter och nya recept direkt i inkorgen – Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

29 kommentarer

 1. Hej, tack för tipset, jag har beställt dem nu men undrar lite om hur många droppar man ska ge till en bebis på 7 veckor? Är det 10 eller? Jag har dumpat dem från apoteket då jag läst en del dåligt om dem och för att jag föredrar eko.

  Ha en fortsatt trevlig semester 🙂

  Vänliga hälsningar
  Astrid

 2. Är den på 500 eller 1000 IE? Hur många droppar ger du? Ger du alla droppar vid ett tillfälle eller ger du flera gånger? Köpte Thornes d-vitamin idag och googlar dosering men hittar inte riktigt. Den är på 1000 IE.

 3. Men jag gissar att antioxidationsmedlet fyller nån funktion? Det finns inte risk att oljan/vitaminet oxiderar eller härsknar utan det?

 4. Oops, läste inte ordentlig.. den flaska d-vitamin jag köpt var visst 1000 IE per två droppar så då är det väl 500 IE/droppe. Men i alla fall, hur doserar du till bebisen? Hur många droppar /dag?

 5. Hittade denna text om E 330, citronsyra:
  “Citronsyra är en livsmedelstillsats som används som antioxidationsmedel. Antioxidationsmedel tillsätts mat för att hindra fett från att härskna och fruktbaserade produkter från att missfärgas (oxidera). De gör också att lättförstörbara vitaminer, till exempel vitamin A, D, E och B2 bevaras bättre.”
  Finns det inte risk att oljan härsknar och D-vitaminet förstörs utan antioxidationsmedlet? Eller har dessa droppar kortare hållbarhet eller ska förvaras annorlunda?

   1. Tack! 🙂 Läste det där men missade just det om olika oljor och härskna. Men det står inget om att vitaminet kan förstöras.
    SLV har kanske inte alltid så hög trovärdighet hos mig, och jag tycker det är synd att dom bara nämner cancer och inte biverkningar som allergier och hyperaktivitet.
    Tycker åxå det är synd att dom pratar om “godkända” nivåer. Tycker var och en ska kunna välja utesluta vissa ämnen och tillsatser helt, det är så mycket vi inte vet om cocktaileffekter osv.

 6. Din blogg har reklam för Kelloggs flingor högst upp. Jag tänkte bara uppmärksamma dig för det går ju inte helt ihop med din ideologi 🙂

 7. Gillar själv Holistics produkter men jag tror det rör sig om ett missförstånd här.

  Jag kan inte se att d-oljan från aco innehåller annat än
  1 ml D-vitamin Olja ACO innehåller: 68,5 mikrogram kolekalciferol motsvarande 2740 IE vitamin D3.
  Övriga innehållsämnen är triglycerider med medellånga kedjor (från kokosnötsolja och palmkärnolja).

  Dvs d3 vitamin i mct-olja om jag förstår rätt.

  Däremot innehåller deras D-vitamin vatten en rad tillsatser

  Den aktiva substansen är kolekalciferol (vitamin D3). 1 ml D-vitamin Vatten ACO innehåller: kolekalciferol 68 mikrogram motsvarande 2720 IE vitamin D3.

  Hjälpämne: sorbitol, flytande (icke kristalliserande) 106,7 mg/ml
  Övriga innehållsämnen är butylhydroxianisol, propylgallat, sorbinsyra, sackarinnatrium, pepparmintolja, citronsyra, dinatriumfosfatdihydrat, renat vatten, makrogolglycerolricinoleat.

  källor:
  http://www.fass.se/LIF/product?userType=2&nplId=20080306000038#composition

  http://www.fass.se/LIF/product?docType=7&specId=&userType=&nplId=20080306000045&#composition

 8. Hej!
  Från vilken ålder bör man börja med D-vitamin för barn? Har själv inte barn men funderar på att ge bort BRA D-vitamin till en kompis som snart får en liten. Tack för en bra blogg!

 9. Hej!

  Jag har köpt samma d-vitaminer. Kan hela familjen ta samma? Mängden måste vara olika. Vi ger lilleman på 1 år en dropp i munnen men sen har vi en tjej på 3 som får samma dos. ska hon ha mer? O hur mkt ska vi vuxna ta?
  Tack för en bra blogg!

 10. Hej, vi har precis fått en liten ögonsten som tillskott i familjen och även vår första flaska D-vitamin olja Aco ifrån BVC. Jag är dock förbryllad då jag håller med Lars-jag hittar inget E320 i innehållsförteckningen? Tacksam för förtydligande då vi givetvis vill ta hand om vår skatt på bästa möjliga sätt, men samtidigt lägga pengarna där det verkligen behövs. Stort tack för ett tydligt svar och en väldigt inspirerande blogg!

  1. Samma här. Hittar inget om något e-ämne. En annan fråga om holistics är att jag läst att de innehåller mycket mer d.vitamin oän det står. Kan det vara skadligt tror ni?

 11. Hej Cecilia.
  Jag är ansvarig för kundkontakt gällande ACO:s produkter och vill bara styrka Lars kommentar om D-dropparna. ACO:s D-droppar i olja innehåller endast D-vitamin och MTC-olja. Det finns inga andra tillsatser i produkten.

  Vi skulle uppskatta om du ville ändra den felaktiga informationen i din blogg.

  Med vänlig hälsning,
  Stefan Boström,

  1. Hej Stefan,
   var det inte så att dessa D-droppar TIDIGARE innehöll E320/butylhydroxianisol? Jag har ingen så förpackning kvar med har sett bilder på just denna innehållsförteckning. Om det mot förmodan inte skulle vara så tar jag självklart bort den felaktig fakta. Och om innehållet bytts ut mot det bättre informerar jag gärna mina läsare om detta.

   Återkom isåfall 🙂

   Hälsningar Cecilia

 12. Den oljebaserade innehåller palmolja.. och den vattenbaserade E320. Ledsen man blir. Detta ska vi ge våra bebisar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*