”kokosnötsskålar”

Många har undrat hur det går med maten under graviditet. Så här kommer en liten summering:

Nu är jag i ca v 30 och jag mår extremt mycket bättre än under mina tidigare två graviditeter. Jag har gått upp runt 10 kilo, och det mesta första 12 veckorna. Förmodligen för att jag inledde varje morgon med skorpor och knäckebröd pga extremt illamående.

Jag har fortfarande hållt mig undan godis, glass, spannmål och annan onödig skit. Lite mejerier har slunkit ner, men ytterst lite. Några veckor var extremt jobbiga och sötsuget hängde över mig som en kletig dimma. Men ger man inte med sig går det bort. Ger man med sig blir det självklart värre. Hade jag gett med mig hade jag gjort precis som under mina tidigare graviditeter: frossat konstant. Eller “unnat mig” som det visst heter…

Ben och fötter är ungefär som vanligt. Inte alls speciellt svullna. Kolhydrater heter ju carbohydrates, så det säger ju sig självt.

Så klarar “alla” av att vara så här “strikta” under en graviditet? Många andra jag träffar som är gravida eller har varit brukar säga så här :
“Jag tycker man ska kunna få njuta under graviditeten och inte ha massa förbud”, eller: “Barnet och kroppen behöver det man är sugen på”.

Är det något man ska unna kroppen och bebisen under en graviditet är det väl bra mat och träning. Inte dålig mat och soffhäng. 

13 kommentarer

  1. Jag håller med dig helt och hållet!
    Är så trött på detta “unna”. Jag mådde toppen under hela graviditeten. Kände mig pigg, inget illamående, tränade och hade bra värden. Varken fötter ben eller fingrar var svullna…hade på mig mina ringar när vi kom in till förlossningen. Har fått ett nöjt barn som sover 8-12h utan att äta under natten. Äter bra på dagarna men inte så ofta. Ligger över den “normala…?” kurvan i längd och vikt. Är säker på att det har med min näringsrika kost att göra;). Ja just det, det är LCHF med lite mejeri som gäller:)!

  2. Åh om folk verkligen var intresserade av att ta reda på hur otroligt mycket maten påverkar fostren och vilka konsekvenser dålig mat får.

    1. Fast i de flestas ögon gör jag ju fel. Bebisen behöver pasta. Och soffliggande. Fick ett mail där en skrev: “Du kommer aldrig förlåta dig själv om du får missfall”. Det handlade just om lite kolhydrater, och att jag tränade…

      1. Människor har väl alltid en tendens till att vilja rättfärdiga sitt eget beteende. Lite trist när andra tycker att man är helt oansvarig som tränar när man är gravid och tänker på att äta BRA mat.
        Försöker skratta åt det och tänka att på sikt förändras det. Kanske t om här i Spanien… De yngre barnmorskorna är iaf med på noterna! (Och instruktörerna på gymmet tittar diskret åt ett annat håll när jag kommer.)
        Är i v 38, äter LCHF, tränar och mår fantastiskt. 🙂

        Heja dig Cecilia, bra att du visar på alternativ!

  3. Har förvisso aldrig varit gravid, men håller helt med. Klart att barnet ska få en bra start på livet?! Varför utsätta det för skräp en inte tror är bra för hälsan? Askonstigt.

  4. Ärligt talat så tror jag inte att man måste äta LCHF får att må bra eller jämföra LCHF med sunt förnuft. Är själv gravid, rör på mig dagligen, har tom sprungit en halvmara i fjärde månaden. Lyfter fortfarande 70 % av min vikt i knäböj eller marklyft. Äter precis det jag är sugen på. Vilket innebär även kolhydrater. Ibland. Bland mycket grönsaker, fisk, frukt och mejeriprodukter. LCHF is NOT the shit för mig.

  5. Heja dig!
    Håller med dig till 100% och detta “unnande” är en
    dålig ursäkt i dagens samhälle för att trycka i oss detta
    farliga livsmedel.
    Det finns så mkt bättre alt till just socker som är
    vårt största “fetmahot”.
    Rek alla att läsa :”Ett sötare blod” och även kolla
    in hennes blogg.
    Har du läst hennes bok?

    Kram på dig!

  6. Är själv 160 lång och vägde innan jag blev gravid 50-52 kg.Sen plötsligt sa det “pang” och mellan vecka 4 och 9 gick jag upp 7kg!Misstänker att extravikten kom från att jag var “tvungen” att börja äta frukost efter 4 år med periodisk fasta ( 12-20).Min kropp formligen slukade alla kalorier jag satte i mig på morgonen,det mesta satte sig på magen och höfterna.
    HATAR att mitt blodsocker sjunker så sjukt till lunch nu när jag börjat käka frukost igen (oftast en tallrik havregrynsgröt och ett grönt äpple med ett litet glas osockrad blåbärssoppa till)-eller åtminstonde känns det så eftersom jag är van vid att inte ens va hungrig förrän jag sätter mig ner och ska äta min lunch.Har sedan jag började med periodisk fasta aldrig haft nå problem att hålla mig från varken vitt mjöl eller socker,men nu är suget värre än någonsin!=o( Längtar efter att få känna mig sådär “nöjd” och “lugn” igen som jag gjorde när jag “slapp” äta frukost!
    Vart livrädd av den snabba viktuppgågen så tidigt.Men nu har vikten stått stilla sedan v9 och jag är nu inne i v14.Så jag hoppas att det är som för dig,att jag lagt på det mest i början….

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*

Close