Ekologiska-natpasar

Året är 2014. Aldrig tidigare i moderna tid har vi varit så medvetna om vad vi äter. Vi vet att socker och gluten inte är bra. I mataffärerna växer hyllorna med bra alternativ och ekologiska råvaror blir allt vanligare.

Vi tränar även mer mer än vi gjort på länge. Gymmen är fulla, löptävlingarna är fullbokade och det dyker upp nya hela tiden.

På fritiden verkar de flesta av oss gilla att träna eller fika. Men vad gör kaféerna och gymmen för att hjälpa oss med vår nyvunna hälsosammare livsstil i kombination med våra fritidsintressen?

Oftast absolut ingenting. Den ekvationen går inte ihop. De borde erbjuda bättre urval och vi borde efterfråga istället för att acceptera. Med dåligt utbud syftar jag på gym med kylskåp fyllda med färdiga proteindrinkar med massa dåligt innehål, proteinbarer med massa socker, e-nummer och sötningsmedel och kaféer fyllda med muffins, kakor och mackor.

Men finns det ingen efterfrågan kommer heller inga alternativ. Så våga fråga! Tillsammans kan vi skapa ett bättre utbud.

…när kommer detta finnas på menyn på fiket? För det finns ju bakom disken…

 

10 kommentarer

 1. Du har så rätt så! Många ligger efter i utvecklingen när det gäller att matcha efterfrågan :).

  Jag har slutat med proteinpulver gjort på mjölk och använder bara hampaproteinpulver. Dom färdiga flaskorna med mjölkproteindrink innehåller en hel del onödiga tillsatser jag helst undviker. Jag älskar dock bcaa/eaa eftersom det är så smidigt men vet inte riktigt hur bra det är för kroppen (vet du?). Tänker på framställningen, innehållet osv.

  Jag gör egna rawfood bars hemma där första ingrediensen är nötter, inte sötning. Jag använder honung men det hamnar sist av ingredienserna. Gör man ex. blondiebars på cashewnötter, kokosflingor, mandelmjöl, kokosolja och äkta vaniljpulver kan man helt utesluta sötning eller ta i max en halv matsked till 2 bars. Blondiebarsen är söta i sig även utan honung och sjukt goda :), smakar vaniljdrömsdeg eller nåt. Och varje bar innehåller då ungefär 10 gram protein istället för 5 gram som många rawfood bars innehåller.

 2. ahh så motsägelsefullt att mitt gym bjuder på godis under högtider också. och på caféer, så tråkigt att alltid ta den där bryggkaffen. har mailat en cafekedja men de verkar inte fatta.. nej dags att mailbomba. eller starta eget. men på caféer ska man fråga om dom har något gluten- och sockerfritt , lättast att förstå kanske?

 3. Hoppas paleo-rörelsen växer sig så stark i Sverige att vi blir en konsumentgrupp att ta i beaktning vad det gäller utbudet i matbutiker och caféer. Tänk så spännande om vi kan få matvarubutiker att mer likna bondemarknader med stort utbud av lokalproducerat och ekologiskt.

 4. Ska bli så roligt att följa dig under graviditeten! Min dotter är 10 månader nu och jag åt Paleo under hela graviditeten. Jag gick emot Livsmedelsverkets och kostrådgivningen från BVC. Det gör jag förresten fortfarande, dottern äter Paleo precis som jag och min sambo. Hon har aldrig varit hård i magen och hon äter gladeligen allt vi ger henne. Är bara så fruktansvärt less på alla runt om kring som tycker synd om Hedda som knaprar broccoli istället för majskrokar…vi får ganska roliga reaktioner på hennes “välling” också som är gjord på mandelmjölk, äggula, smör och vaniljpulver. “Det finns ju så bra färdig välling nu för tiden” får vi oftast som reaktion…

  Lycka till med “medecinbollen” 🙂 /Ida

 5. Här på Åland i Mariehamn har ett nytt café öppnat som säljer olika sorters rawfood-bars och chokladbollar. Så. Jävla. Goda.
  De har självklart kvar alla sockerbomber men vi går dit från jobbet nästan varje dag o hämtar rawfood-bollar! 🙂 omnomnom

 6. På gymmet där jag går kommer en dam på torsdagar och ställer upp ett stånd med (närodlade) grönsaker, frukt och bär. Väldigt praktiskt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*