aktiverade pumpakärnor

Aktiverade pumpakärnor

av Cecilia Folkesson

Fick detta tips från Lina som bloggar på paleolina.wordpress.com

Att aktivera pumpakärnor innebär alltså att man blötlägger dem och med saltets hjälp aktiverar enzymerna i kärnorna så de blir mer lättillgängliga för kroppen. Sedan torkar man dem varsamt i ugnen för inte förstöra de aktiva enzymerna.


Aktiverade pumpakärnor

400 g pumpakärnor
Vatten
Himalayasalt eller havssalt

– Blötlägg pumpakärnorna över natten tillsammans med 1 tsk salt.
– Häll ut på en bakplåtsklädd plåt och strö två kryddmått salt över.
– Ha ugnen på lägsta temperatur och låt kärnorna torka i några timmar. (Är man otålig kan man öppna ugnen och släppa ur fukten samt röra runt så går det lite fortare)

 

Du kanske även gillar detta

2 kommentarer

Johan 21 februari, 2014 - 13:12

Jag skrev ett ganska ingående inlägg om olika antinutrienter som finns bland annat i pumpakärnor och hur man kan komma runt det genom blöttläggning, fermentering, ångkokning och så vidare om du är intresserad.

Finns här: http://www.halsasomlivsstil.com/2013/09/antinutrienter-i-mat-behover-jag-bry-mig-html/

/Johan

Svara
Björn K 2 december, 2014 - 17:34

Jag brukar visserligen blötlägga kärnorna över natten ,men strunta i saltet.
Och då äter jag kärnorna au naturelle, som dem är. Direkt.

Vad exakt gör saltet och är det effektivare nedbrytning av fytinsyra med (himalaya)-salt?

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More