Ekologiska-natpasar
msg glutamat indonesien

I Indonesien kan man köpa påsar med MSG glutamat. De ligger bredvid salt och socker. Inga konstigheter. Och när man ser hur vanligt det är, inser man snabbt att det antagligen finns i princip alla maträtter på i stort sett alla restauranger. Trevligt!

Glutamat finns i färdiga kryddblandningar, chips, buljong och kryddan Aromat. Smaken anses vara en femte grundsmak (utöver sött, surt, salt och beskt).

Det påstås att natriumglutamat kan ge överkänslighetsreaktioner som allergiska besvär, huvudvärk, svettning, halsbränna, tryck över bröstet och illamående. Ämnet har också anklagats för att orsaka en mängd allvarligare sjukdomstillstånd, inklusive fosterskador, vredesutbrott, epileptiska anfall om man är epileptiker, astmaanfall, djupa depressioner, tillväxtproblem, försenad tillväxt, hormonstörningar, leverskador, nervskador och försämrad syn (eftersom glutamat kristalliseras i näthinnan).

Råttor som fick höga doser glutamat under en längre tid förlorade upp till 75% av cellerna i näthinnan. Djur som utsatts för glutamat under dräktigheten födde ungar som var ointelligenta, kortväxta, kraftigt överviktiga och hade störningar av hormonsystemet.

Mer otäck fakta om glutamat hittar du här.

 

Dessa E-nummer bör du undvika:

• E620 Glutaminsyra
• E621 Natriumglutamat (kallas även smakförstärkare)
• E622 Kaliumglutamat
• E623 Kalciumdiglutamat
• E624 Monoammoniumglutamat
• E625 Magnesiumdiglutamat
• Hydrolyserat protein, i alla former (hydrolyserat sojaprotein, hydrolyserat växtprotein osv.)

Utöver dessa finns det ett antal andra tillsatser som ofta innehåller dold glutamat. Några av dessa är: kalciumkaseinat, natriumkaseinat, gelatin, autolyserad jäst, jästextrakt, sjögräsextrakt, karragenan och maltodextrin.

 

Källa: Wikipedia, Konsumentsamverkan

 

11 kommentarer

 1. Fast vänta nu – du rekommenderar ju RV:s lantbuljong som har maltodextrin som andra ingrediens, hur tänker du då?
  Tack för bra lista ändå!

   1. Fast här är innehållsförteckningen för den med smak av citrongräs som Cecilia tipsat om:

    Ingredienser
    Havssalt, maltodextrin*, grönsaksblandning* (lök*, purjolök*, morot*, palsternacka*), 3,5% citrongräs*, libbsticka*, persilja*, Curry* (koriander*, gurkmeja*, spiskummin*, paprika*, senap*, fänkål*, bockhornsklöver*, peppar*, kanel*, ingefära*, kryddnejlika*), chili*, solrosolja*, gurkmeja*, peppar*. (*Ekologisk ingrediens)

  1. Naturligt jästextrakt, utan glutamat, i RV:s lantbuljong 🙂 men .. hur är det med Grönsaksbuljong från Kung Markatta? Innehåller jästextrakt!

 2. Fast det är ju inte glutamat som är den femte smaken utan umami, som är en helt naturlig smak som finns i både kött och grönsaker. Den kan dock förhöjas med hjälp av glutamat. Umami har för vissa ingen smak alls och för andra kan den vara både behaglig och obehaglig.

 3. Det går att köpa stora påsar med glutamat även på (minst) en av ICA-butikerna här i stan också. Den butik som ligger i området där det bor flest personer med asiatiskt ursprung. Är dock inte så frestad att köpa…

  1. Ja umami är femte smaken och finns naturligt i vissa livsmedel (tex tomat), jag tror hon menar att glutamat smakar umami 🙂

   1. Tack! Jag googlade lite, och hittade att glutamat smakar umami, hade jag inte en aning om, jag trodde det var en smakförstärkare rent allmänt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*