frågor svar cecilia folkesson

Frågor & svar – Del 2

av Cecilia Folkesson

 

Fråga:
Jag skulle vilja få lite nya idéer på vad man kan äta efter träning. Börjar bli trött på det jag äter nu och skulle vilja få lite ny inspiration :) jag tränar crossfit och äter mer eller mindre Paleo. Tack på förhand!

Svar:
Svårt att säga när jag inte vet vad du äter nu ; ). Det finns en paleolänk högst upp på sidan. där finns det recept och tips. Jag brukar oftast äta middag efter träningen men annars är kokosgröt min favorit.
// Cecilia

 

Fråga:
Hur ser du på lchf under graviditet? Några funderingar och råd du kan ge?Tack för din inspirerande och snygga blogg!

Svar:
Tack så mycket! Tycker man i första hand ska lyssna på kroppen. Hade jag varit gravid nu hade jag skippat spannmål, socker och så mycket tillsatser jag kunde. Äter du strikt LCHf tycker jag man kan lägga till tex rotfrukter och bär.
// Cecilia

 

Fråga:
Är du nöjd med din nya köksmaskin? Kan du berätta mer om vad den kan användas till och varför du valde just den? Vilka andra köksmaskiner ersätter den? Funkar den både som visp, mixerstav, maler, hackar? Vad heter den? Är jättesugen på en sån men måste veta mer! :) vore väldigt tacksam om du ville berätta lite!

Svar:
Jag är mer än nöjd. Valde denna. Gillar att kannan är i glas. Det har ersatt min väl använda stavmixer. Går att vispa, mixa, göra nötsmör. Hur bra som helst! Rekommenderar verkligen.
// Cecilia

 

Fråga:
Hej och tack för en superbra blogg! Jag undrar hur du gör för att hålla dig fokuserad och disciplinerad till att äta rätt mängd mat? Själv vill jag såå gärna hålla fokus (vill helst hålla mig i ketos) för att tappa de där sista kilona men i slutändan kan jag ändå inte hålla mig ifrån att överäta nötter, turkisk yoghurt med bär etc. LCHF hjälper liksom inte mitt överätande och jag blir mer och mer trött på att börja om och försöka igen :( Några råd?

Svar:
Det gäller att bestämma sig. Jag körde strikt LCHF det första året och blev kvitt mitt sockersug. Nu äter jag mejerifritt och mer nötter, bär och rotfrukter. Mer åt paleo, men inte massa frukt. Tror det har funkat så bra för att jag aldrig “fuskar”. Jag är aldrig sugen på saker längre. Ge det 4 veckor och kör strikt. Då borde sockersuget avta. Det är värt några jobbiga veckor!
// Cecilia

 

Fråga:
Vad tycker du om proteinbaren questbar från questbar nutrition både som mellanmål efter t.ex. träning eller som ‘godis’?

Svar:
I nödfall ok. Jag tycker inte man ska göra det som vana. Dessa innehåller sötningsmedel och vill man bli av med sötsug tycker jag man ska skippa dem. Riktig mat är bättre.
// Cecilia

 

Fråga:
Vad jobbar du med?
Hur mycket ca äter du på en dag?
Vad gör du om/när du blir sötsugen?

Svar:
Jag jobbar som grafisk designer och kostrådgivare.
Jag äter ungefär såhär på en dag.
Jag blir i princip aldrig sötsugen. Jag håller mig undan sånt jag vet skapar sötsug. Om man är konsekvent funkar det utmärkt. Det går inte ha “fuskdagar” och tro att man ska bli av med sitt sockersug. Fuskdagar gör det bara jobbigt. Inte värt för mig. Och nu vet jag att det inte var glass och godis jag var sugen på innan, utan socker. Och jag var sugen på det för att jag hade ett begär.
// Cecilia

 

Fråga:
Hejsan! Undrar vad du anser om ekologisk havregryn, quinoa och råris vid enstaka tillfällen? Vill minska något på fettet och prova lägga till lite bra kolhydrater, är dessa ovan ett alternativ tror du?

Svar:
Då hade jag satsat på rotfrukter och bär istället. Jag är ingen förespråkare av spannmål. Men ekologiska alternativ är oftast bättre, och havre, quinoa och ris är något bättre än vete.
// Cecilia

 

Fråga:
Jag äter mejerifri lchf sedan en tid tillbaka (har ätit lchf med mejeriprodukter i ett år). Personer i min närhet är lite oroliga för om jag verkligen får i mig alla näringsämnen etc som kroppen behöver.
Jag har inte riktigt haft något bra svar att ge. Jag googlade lite vad gällde kalcium och förstod det som att andra livsmedel än mejeriprodukter ger tillräckligt med kalcium, men att upptaget även hämmas av tomater.
Vad säger du om detta? Tänker du dagligen på att äta så att du tex får i dig tillräckligt med kalcium? Behövs näringstillskott när mejeriprodukter uteslutits? I så fall vad?
/ Ida

Svar:
Spenat, mandlar och grönkål innehåller ungefär lika mycket kalcium per 100 gram som mjölk. Äter man en bra och varierad kost får man i sig det mesta kroppen behöver. Jag äter Omega 3, vitamin D och magnesium utöver min kost.
// Cecilia

 

Fråga:
Jag brukar börja dagen med en MBC, men vill nu ge PF (16/8) ett ordentligt försök. Hur och när är det bäst att få i sig sitt kokosfett underdagen då?
Har ju hört att det är bra att börja dagen med kokosfett, men första måltiden blir ju lunch för mig. Äter sedan inga mellanmål, utan bara middag.

Svar:
Ta en kopp grönt te med kokosolja innan ätfönstret stänger, eller ta en kopp som mellanmål mellan lunch och middag.
// Cecilia

 

Fråga:
Undrar om du känner till nån problematik med mensen i samband med lågkolhydratkost? Någon som har erfarenheter kring det?
Mycket tacksam för kommentarer. Vet inte om läkaren kommer se min kost som boven i det hela och då vet jag inte vad jag ska svara…

Svar:
Då jag inte har någon bra koll på detta överlåter jag till Ida:
Jag har ätit relativt strikt lchf i ett år nu. Så fort jag lade om kosten fick jag problem med mensen. Under året som gått har jag haft en hel del mellanblödningar och mensen har kommit drygt en vecka tidigare än “normalt” men ändå varat lika länge som “normalt”. Har alltså haft mens nästan två veckor ibland och sen drygt två veckors uppehåll innan nästa mens.
Den senaste månaden har jag testat ett nytt sorts p-piller och den här månaden har det fungerat bättre. Jag hoppas verkligen att det håller i sig så nu.
När jag pratade med barnmorskan sade hon att hon inte hört någon tidigare som haft samma problem i samband med byte av kost. Men det kan ju också bero på att man drar sig för att nämna det för läkare (vilket lite var anledningen att jag gick så länge innan jag sökte hjälp).
Vet inte om dina bekymmer är liknande, eller om detta är något som kan hjälpa dig, men så är min erfarenhet av det hela.
Lycka till! /Ida

 

Fråga:
Jag undrar vad du tycker om MF kostrådgivarutbildning? Jag har tänkt gå en kostrådgivarutbildning inom LCHF nämligen och undrar vad du har för rekommendationer?
Mvh, Cecilia

Svar:
Jag har själv gått MF och är väldigt nöjd. Bra, bred och djup utbildning som jag starkt rekommenderar!
// Cecilia

 

Fråga:
Hej, jag undrar vad du rekommenderar för typ av träning och träningsmängd om man vill gå ner 5-7 kg. Är van att träna både traditionell gymstyrka med olika upplägg, löpintervaller, tabatapass, långdistans löpning, spinning men har lite svårt att veta vad jag ska satsa på för att gå ner i vikt men samtidigt behålla/öka muskelmassan. När jag väl har gått ner några kg (centimetrar) och känner mig nöjd, hur ska jag då träna för att bäst underhålla detta? annorlunda än vid viktnedgång? Hoppas du kan ge lite råd efter din erfarenhet.
Hälsningar Sofie

Svar:
För mig funkar tung styrketräning tillsammans med kondition/uthållighet bäst. Periodisk fasta är ett alternativ. Äta 8 timmar och fasta 16 timmar. Sen spelar kosten såklart in. Periodisk fasta funkar utmärkt tillsammans med lågkolhydratskost.
Kokosfett och powerwalks på morgonen är ett bra alternativ till periodisk fasta. Lycka till och kör hårt!
// Cecilia

 

Fråga:
Vilken kokosolja är den nyttigaste? den som smakar kokos eller den andra?:)
tack för en suuuuperbra blogg!

Svar:
Den som smakar kokos är kallpressad och den nyttigaste.
// Cecilia

 

Du kanske även gillar detta

4 kommentarer

Anna 14 augusti, 2013 - 21:03

Nu när du börjat äta lite frukt, vilken väljer du och vilken väljer du bort? Vilken tanke ligger bakom dina val av frukt? Någon du absolut inte skulle ta?:)

Svara
Cecilia Folkesson 15 augusti, 2013 - 21:29

Äter hårda frukter, typ äpple och päron. Äter inte banan. Men äter inte mycket frukt. Får för mycket sockerrus och ont i magen av det 🙂

Svara
Anna 17 augusti, 2013 - 14:37

Ja jag har med testat frukt nu i 2 månader men känns inte riktigt bra. Varför hård frukt? Varför inte banan? 🙂

Svara
Cecilia Folkesson 17 augusti, 2013 - 21:56

Lägre GI i hård frukt. Påverkar inte blodsockret på samma sätt. Men känns det inte bra, sluta. Testa bär och rotfrukter?

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More