Ekologiska-natpasar
frågor svar ceciliai folkesson

 

Fråga:
Hej. Tack för en toppenblogg. Jag fick barn i februari och nu undrar jag lite om det här med magträning. Situps eller inte? Plankan kör jag men vilka övningar mer ska jag göra? Magmuskelaturen har fortfarande inte växt ihop helt.

Svar:
Om magmusklerna inte växt ihop ska man skippa situps och köra plankan istället. När de växt ihop kan du köra situps igen.

 

Fråga:
Hur ser du på fördelning mellan fett/protein i kosten? Många som tränar anser att det krävs stora mängder protein för att bygga upp muskler, medan andra motsäger detta och förespråkar strikt fettrik lchf kost även till styrketränare. Hur ser du på detta? Tack på förhand

Svar:
Jag är dålig på att räkna på mitt matintag. Men det stämmer att det behövs protein för att bygga muskler. Jag har kört strikt LCHF ett bra tag när jag tränade. Men när jag drog ner på fettet och fyllde på med mer mat, både mer protein och kolhydrater fick jag bättre resultat. Dels för att den fettrika kosten gjorde mig så mätt att jag åt mer sällan och då inte fick i mig tillräckligt med protein. Jag äter inte fettsnålt nu, men jag äter mer rotfrukter, bär och kött än jag gjorde tidigare. Mitt mål var och är att bygga mer muskler, men som vardagsmotionär går det alldeles utmärkt att träna på strikt LCHF!

 

Fråga:
1. Vad tycker du det finns för fördelar/nackdelar med lchf kost och fördelar/nackdelar med paelo kost??
2. Kan man varier dessa två dieter och dvs äta paelo ena veckan och lchf nästa? Saknar frukten när jag provat på lchf och saknar mejeriprodukter när jag provat på paelo (hehe).. Tror du man uppnår ett sämre resultat om man inte följer en av dieterna strikt?

Svar:
LCHF
Fördelar: man äter sig mätt snabbt och behöver inga mellanmål. Väldigt bekvämt och bra.
Nackdel: Det blir lätt att man äter mycket merjerier. Mejeriprodukter innehåller opioida peptider. Dessa är beroendeframkallande och påverkar belöningssystemet. Men vi reagerar så klart olika på mejeriprodukter som på allt annat. Har man varit, eller är sockerberoende är det vanligt att man även är känslig för mjölkproteinet.

PALEO
Fördelar: jag tycker man äter mer ren mat. Personligen känner jag mig piggare när jag skippa mejerier.
Nackdelar: Man måste äta oftare och det är ofta svårare att hitta alternativ när man äter ute eller ska köpa något i farten.

 

Fråga:
Jag styrketränar ca. 5-6 ggr i veckan och intervalltränar ca. 2-3 ggr i veckan. Jag äter lchf och är väldigt svag för gratänger. Vilken gratäng skulle du rekommendera mig att äta för att få i mig optimalt med näringsämnen. Jag räknar med att äta gratängen ca. 4-5 ggr i veckan. Tack för en bra blogg!

Svar:
Haha, gratänger! Gratänger är det jag saknar minst när det kommer till mejerier ; ) Men här kommer ett gratängtips: Broccoli, blomkål, spenat, grädde, chevre och valnötter.

 

Fråga:
Bästa tipset för att bli starkare i armar och bål?

Svar:
All form av coreträning och massa olika hantelövningar. Finns massa bra att hämta på youtube.

 

Fråga:
Hej! Jag skulle vilja veta mer om paleo! Hur håller du dig mätt? (Oftast äter du sallad til lunch va?) Är det något särskilt som man ska tänka på, eller undvika? Hur vet jag att jag får i mig tillräckligt med protein och näring?

Svar:
Jag brukar äta dagens fast med sallad till. Det brukar bli rätt mycket grönsaker som avokado, oliver, sparris etc, så inte bara salladsblad ; ) Jag försöker äta två mellanmål per dag också. Men jag äter oftare än när jag äter mejerier. Större chans att du får i dig mer protein och näringsämnen om du drar ner på mejerier, för då behövs det mer mat för att hålla sig mätt. Och väljer man bra råvaror får man i sig det mesta man behöver. Jag äter alltid dessa tillskott: omega 3, vitamin D och magnesium.

 

Fråga:
Hej! Tack för en inspirerande livsstil! Tänkte fråga vad du tycker om 5:2 dieten? Vad har den för fördelar jämfört med periodisk fast?
Vet du hur det fungerar med fasta om man planerar en graviditet? Tack för svar!

Svar:
Tack! Jag har aldrig testat 5:2. Periodisk fasta eller 16:8 passar mig så bra att jag inte ser någon anledning att byta. Tyvärr verkar det som om många som kör 5:2-metoden gör detta för att få frossa i onyttig mat de dagar de äter som vanligt. Och även om det är bra för cellreparation att fasta på det sättet tror jag den ofta dåliga maten skadar mer. Men äter man bra mat tillsammans med 5:2 är det säkert jättebra. Sen är jag väldigt försiktig med att visa fastan för mina barn. Jag vill inte ge dem en skev syn på mat. Om mamma inte äter, varför ska vi äta? Och med 18:6 kan jag lättare “dölja” att jag hoppar frukosten, då de äter frukost på dagis. Angående graviditeten tycker jag du ska äta som vanligt, men gärna skippa socker och spannmål.

 

Fråga:
Jag undrar vad du märker för positiva effekter med kokos? Ser att du använder det i mycket matlagning. Är det något du rekommenderar att jag skulle ha på min “student-kökshylla”?
Jag älskar mat och ibland blir intaget större än energiåtgången. Hur ser en vecka ut för dig, med kost och träning? Hur lägger du upp det?
Vad får du inspiration och motivation ifrån?
Tack för en bra blogg!

Svar: 
I kokosfettet finns laurinsyra som i kroppen kan göras om till monolaurin. Både laurinsyran och monolaurinet är antibakteriella och hjälper till att bekämpa skadliga bakterier. Laurinsyra finns även i modersmjölk. Det hjälper att skydda barnet från infektioner. Genom att äta kokos kan man få tillbaka det skydd man hade som spädbarn.

Studier gjorda på både djur och människa visar att fetterna i kokos höjer ämnesomsättningen och gör oss mätta. Om man äter en frukost med riklig mängd av dessa fetter äter man spontant mindre till lunch och gör av med mer energi. Många menar att en större konsumtion av kokosprodukter skulle kunna minska risken för övervikt.

En bra kallpressad kokosolja är något jag varmt rekommenderar. Cocosa tycker jag har den godaste. Den som luktar kokos är kallpressad.

Jag tränar rätt mycker, så jag äter också mycket. Om man inte tränar behöver man inte äta lika mycket. En bra regel är; ät tills du känner dig mätt.

Just nu får jag motivation genom min träning. Nya och bättre resultat ger mig motivation. Kosten är så naturlig för mig nu, så det är inget jag ens tänker på. Mitt sockersug är långt borta.

 

5 kommentarer

  1. Hej! Blev intresserad av det du nämnde om opioida peptider i mejeriprodukter och skulle gärna vilja läsa lite djupare om det! Har du någon källa till den informationen eller annat lästips i ämnet?

    Tack för all inspiration!

  2. Håller helt med dig i det du skriver om paleo, vilket jag också testar nu. Känns konstigt att äta oftare och mer mängd, men om det blir så för dig också så antar jag att det är så det är 🙂 Tyvärr blir det ju lite jobbigare när jag måste börja äta mellanmål, men oj vad gott det är med mer grönsaker, rotfrukter, bär och frukt! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*