Ekologiska-natpasar

Att göra egen mandelmjölk är superenkelt:

20130805-213014.jpg
Låt mandlarna ligga i vatten över natten. Tryck längst bak på mandlarna så lossnar skalet.

 

20130805-213020.jpg
Mixa mandlarna med nytt vatten. ca 1 liter vatten till 200 gram sötmandel. Häll gärna i lite vaniljpulver så blir det ännu godare.

 

20130805-213026.jpg
Sila genom saftduk, kaffefilter eller som ovan; nylonstrumpa.

 

20130805-213031.jpg
Mjölken blir perfekt att ha till kokosgröten.

 

20130805-213008.jpgOftast innehåller mandelmjölken man köper massa socker. Nu har Alpro kommit med en osötad version. Men den innehåller såklart massa annat än mandel och vatten. Bättre än den sötade, men att göra själv är ännu bättre!

 

28 kommentarer

    1. Jo, det finns färdigskalad mandel i de flesta vanliga mataffärer. Det är olika från butik till butik vad de köper in, men det brukar finnas. (I stockholm)

 1. Det ska jag nog ta och prova! Jag vill dra ner på mejerier men jag klarar mig inte utan mjölk i kaffet och jag klarar mig inte utan kaffe på jobbet 😉 Har annars funderat över äggmjölk att ta med. Hur länge håller den sig ungefär?

 2. Måste testa detta, ser riktigt lätt ut att göra själv!
  Undrar bara hur mycket mandlar påsen du köpte innehåller? 🙂 Blir resultatet 1 liter mandelmjölk eller ett glas?

 3. Hej. Var ute på nätet och letade efter recept att göra egen mjölk på nötter. Alpro har nu kommit ut med en mjölk gjord på hasselnötter. Jag är stormförtjust ii hasselnöt, köpte hem därför en liter, men hemma i köket när jag smakade på mjölken kände jag direkt en stark sötma som inte kunde komma naturligt från hasselnöt. Det visade sig i innehållsdeklarationen, att näst efter vatten i kommer socker. Endast 2,5 % är hasselnöt. Den var också dyrare än någon av Alpros övriga alternativa mjölkprodukter. Dricker en sojamjölk av ett lågprismärke och läste i innehållsförteckningen att det fanns inget socker tillsatt och andelen sojaböna var 6% och stod som andra ingrediens efter vatten.
  Förstår nu att det för min del är det bättre att göra egen mjölk gjord på nötter än denna sockrade drink. (“Drink” beskrivs sådan produkt i engelska språket och stämmer bättre överrens med verkligheten). Tack för recept på mandelmjölk den ska jag utgå ifrån men byta ut mot hasselnötter.

 4. Snabbaste sättet att skala mandel är att skålla dem i kokande vatten. Då lossnar skalet på en minut. Men man får vara försiktig att man inte skållar fingrarna på samma gång! 😉

 5. Hej, alla som liksom jag älskar att göra nötmjölk själv.
  Jag är återförsäljare av en fantastisk produkt som gör att det går underbart lätt att göra sin egen nötmjölk själv. Du slipper gorma med bomullsduk och annat när du ska sila mjölken. Detta går på ett kick. Allt du behöver är denna produkt och en stavmixer. Resten går på 1 minut.
  Vill ni veta mer så kontakta mig på gunmarie65@gmail.com så skickar jag information gratis.

 6. Får jag fråga om du brukar ta reda på mandel “båset” som blir kvar efter silning? Känns onödigt att kasta bort ..

 7. Det här tyckte jag var toppen!
  Jag tog det som blev kvar i silpåsen och gjorde mandelmassa på det, sötad med sötströ =) Ska dock köpa bittermandelextrakt och ha i några droppar nästa gång! ^^

 8. Insåg idag att den köpta mandelmjölken ju knappt innehåller någon mandel alls. Det man betalar för är ju vatten och tillsatser. Sjukt dåligt. Kommer verkligen att göra den själv hädanefter. Synd bara att man redan konsumerat bortåt en tio liter

 9. Varför tycker Du att mandlarna ska skållas till mandelmjölken? Förlorar mandlarna näringsämnen då man hettar upp dom vid skållning?
  Mvh
  MajBritt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*