Ekologiska-natpasar

Biffar i tomat- och myntasås

Biffar
Nöt- eller lammfärs
Ägg
Pofiber (kan uteslutas)
Salt och peppar

Gör så här: Sätt ugnen på 175°C. Blandla ägg, (1 ägg per ca 400 gram köttfärs) med pofiber (ca 2 msk per ca 400 gram köttfärs) Pofiber kan uteslutas, men jag tycker det håller ihop biffarna bättre. Salta och peppra. Stek ytan och ställ sen in i ugnen medan såsen görs färdig.

Tomatsås
1 burk krossade tomater
2 hackade vitlöksklyftor
1-2 msk tomatpuré
Olivolja
En skvätt rödvin
1 kruka färsk mynta
Salt och peppar

Gör så här: Fräs den hackade vitlöken med tomatpurén i olivolja. Tillsätt krossade tomater och rödvin. Stavmixa. Låt sedan puttra på svag värme i ca 10 minuter. Mot slutet tillsätt hackad färsk mynta och salt och peppar.

Ta ut biffarna från ugnen (kolla så de är klara) och lägg i tomatsåsen.
Servera med tex rostad blomkål och aioli.

 

20130420-095127.jpg

 

6 kommentarer

 1. Ser jättegott ut. En fråga dock – det verkar uppenbarligen såsom att mejerifri mat = fettsnålare mat. Här har vi ju ungefär 10% fett i nötfärsen, lite olivolja och äggula. Om du fick göra en uppskattning – hur ser fördelningen ut mellan makronutrienterna? Rent spontant (men jag är bara en amatör) verkar maten mest bestå av protein, därefter kolhydrater och sist fett. Några kommentarer på det?

  Och hur skiljer sig mättnaden på mejerimat vs. mejerifri mat? Blir du lika mätt? Jag känner att tallriken ovan inte riktigt uppfyller LCHF-kriteriet för mig, dvs. att jag skulle bli hungrig ganska snabbt igen.

  1. Det har du helt rätt i. (Jag la till aioli, men glömde göra det innan jag tog bilden. Lägger till det i inlägget, tack!) Annars brukar jag fylla på med en kokoskaffe efteråt om jag känner att det blir för lite fett i maten. Och ibland när man äter tillsammans med familjen och inte är superhungrig funkar detta perfekt 🙂

   1. Ja, en klick aioli gör faktiskt stor skillnad! Då förstår jag. Bra tips om att fylla på med kokoskaffe.

 2. Cecilia

  Nästa gång kan du prova med typ 2 matskedar fiberhusk??
  Man kan också göra sås, rulla köttbullar och ungbaka dem i sås utan att först förstekas. Typ frikadelle

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*