”kokosnötsskålar”
smör margarin

1. Vegetabiliska oljor får transporteras i samma tankar som t.ex. bensinkolväten och lösningsmedel (aceton).

2. Vid den kemiska behandlingen utplånas, reduceras eller förändras viktiga näringsämnen och vitaminer, som naturliga växtsteroler, antioxidanter, karotenoider etc. Dessa ämnen förstörs av kosmetiska skäl – genom att ta bort de naturliga egenskaperna kan fettmassan sedan ges ny färg, lukt och smak. Man vill göra en kemiskt framställd smörimitation.

3. Sen omestras fettet. I en omestringsreaktor reagerar fettet med natriummetylat (ett mycket riskabelt och reaktivt ämne). Då klipps fettmolekylerna sönder och det bildas ett ”hav” av glyceroldelar och fria fettsyror. Sedan inaktiveras natriummetylatet och
fettsyrorna hoppar tillbaka till glyceroldelen, i helt nya och slumpartade och onaturliga positioner. Fettet förbehandlas kemiskt innan omestringen.

Det finns inga bevis för att de omestrade margarinerna är mindre farliga än för hälsan än de industriella transfetterna (så som margarin tillverkades förr). Det är överhuvudtaget inte testat av fabrikanterna eller av oberoende forskare.

4. Ut kommer en brun oaptitlig blandning som tvättas och deodoriseras. Det bildas också såpa som tvättas ut. Omestring görs bland annat för att fettet skall få de avsedda egenskaperna i munnen (”eating qualities”).

5. De kemiska behandlingarna kallas för ”raffinering” och den neutrala tvättade och deodoriserade fettmassan är utan naturlig smak, lukt eller färg. Detta för att fettmassan sedan skall kunna användas i kosmetika, målarfärger, skärvätskor eller margariner. Sedan får var och en tillföra tillsatser, färga upp och parfymera fettmassan efter eget behov. Hudkräm blir vit och får sin egen lukt, margarin blir gul och får smörarom.

6. Margarinet är ätklart. Lättmargarin fås genom att blanda med hälften vatten, emulgeringsmedel och konserveringsmedel. Gott!

Inte konstigt att myrorna väljer smöret. Vad väljer du?

 

Fakta: kostdemokrati.se

6 kommentarer

  1. Det stör mig när facebook lägger in reklam för tex Becel mellan folks uppdateringar och dom dessutom har “en promenad för hjärtat” eller vad det nu är. Folk tror ju att det är bra att äta sånt 🙁

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*