”kokosnötsskålar”

“Men nu i jul ska du väl dricka glögg och äta risgrynsgröt och tomteskum i all fall?”

Hur många gånger jag fått höra det? Många.
De flesta kör på samma bana. Unna sig.
Man måste få unna sig saker. Och då handlar det oftast om mat och speciellt socker. Men är det att unna kroppen att ge den saker man inte mår bra av?

“Fast man lever ju bara en gång, man måste få njuta”
Absolut. Men njuter man av sockret EFTER man ätit det? Kan det inte vara så att man är beroende av socker och i princip tvingas äta det?

Jag upplever mat helt annorlunda nu än mot vad jag gjorde innan. Tidigare kretsade väldigt mycket kring mat. Man var sugen på saker konstant. Man funderade över när man skulle äta nästa gång. Jag tänkte ofta att jag “var värd” tex godis eller glass. Ville unna mig.

Nu tänker jag aldrig så längre. Jag är aldrig sugen på något specifikt. Jag äter för att jag är hungrig ocg för att kroppen behöver energi. Tråkigt? Kan man tycka. Jag tycker att det är kanon. Jag känner att jag har kontroll över min kropp på ett sätt jag inte hade tidigare när jag fyllde den med socker.

Jag lever bara en gång. Därför skippar jag risgrynsgröt och tomteskum. Det här året också.

Tidigare “Unna sig”-inlägg:
Unna sig – Måltidsdryck
Unna sig  – Kanelbullens dag
Unna sig – Frukost

Total
4
Shares

27 kommentarer

 1. Tack, jag blir så lycklig när jag läser detta. Jag känner samma här, speciellt av kollegerna jag har, när dom drar igång med att du ska väl unna dig idag.. blabla. Fick även en kommentar att jag inte kan äta som jag äter med att ta bort socker och kolhydrater (paleo) för det hade hennes doktor sagt är farligt. Varför finns det ingen respekt för oss/mig som valt att ta hand om min kropp och själ? ARG

 2. Kännet precis som dig. Blir visserligen sugen på nåt gott ibland, men då tänker jag mest på en bit 90% lindts eller en sked green choice,aldrig lösviktsgodis eller aladdinasken. Känns så befriande 🙂

 3. Vad skönt att någon annan nämner detta. Hela tiden detta unna sig och att man måste få leva tjatet. Äntligen slipper jag all skit! Äntligen är jag inte sugen på skräp. Jag unnar mig bara det bästa och hoppar över allt tramsigt socker och mjöl i år.

 4. Älskar tomteskum och risgrynsgröt, tänker äta detta även i år! Gillar inte hetsen att förbjuda socker som bedrivs

  1. Är det någon som förbjuder socker…?
   Jag kommer att göra knäck med socker och massor av andra godsaker med socker.
   Men jag kommer inte vilja äta.
   Det är väl inte att förbjuda?

 5. Åh, vad jag känner igen mig!
  Och att komma så långt att jag inte tänker på “att unna” mig och att”belöna” mig med mat, tog nästan ett år på strikt lchf och VILKEN befrielse!!! Att inte tänka på vad ska jag unna mig nästa gång jag äter, för att jag är “värd” det… Befrielse, befrielse!!! Nu vet jag att varje gång jag äter, så äter jag god, näringstät och nyttig mat. Jag är mätt och nöjd länge. Jag har inget behov av att unna mig, för jag är så snäll mot min kropp.

 6. Har skrivit ett liknande inlägg för länge sen, bättre man unnar sig en ny tröja eller ngt som man verkligen mår bra av på flera sätt 🙂

 7. Jag har sedan i februari när jag började med LCHF planerat att på självaste julafton ska jag äta tomteskum.. Kanske till och med en hel påse. Det är jag ju värd!! Tomteskum och julmust är de största lasterna jag har..

  Men faktiskt ju närmare julen jag kommer, så är inte tomteskum så intressant längre. Jag tror jag ska göra mig lite ischoklad enligt receptet du la ut.. Men julmusten (den med sötningsmedel … jag vet att det inte är bra, men hellre det än den med socker) kommer jag att “unna” mig.

  Tack för fina inlägg!!

 8. Tack för att du är en sådan inspirationskälla & så logisk ! Önskar man hade dig i närheten när folk gnäller över vad man äter när de själv sitter med vitt bröd, marmelad & oboy(?!)

 9. Jag gjorde misstaget att smaka EN skumtomte på jobbet förra veckan, helt utan påtryckning från någon annan, bara för att. Det skulle jag INTE ha gjort kan jag säga. En blev till två, blev till tre, blev till fyra…..och till sist satt jag där och mådde illa. Kan inte kalla det att “unna sig”! Gör det aldrig igen…

 10. Kollegor frågar ofta “sådant där får inte du äta va?” med lite ledsen ton i rösten. Svarar alltid “Jag FÅR äta vad jag vill, varje dag. Men jag VÄLJER att avstå fikabrödet även idag” 🙂

  1. @Annica, det där upplever jag också jätteofta. Det är SÅ svårt för andra att förstå att man inte VILL äta fikabröd med mera. Jag svarar ungefär som du, men jag tror att jag ska börja säga: “Jodå, det får jag, men jag får så ont i magen, så jag vill inte (idag heller 😉 ).

 11. jag som inte hållt på med lchf flera år ska försöka fixa julen jag med…vet att det kommer bli mycket substitut, har redan försökt baka lchf-pepparkakor och det kommer bli en del julmust och glögg (båda utan socker såklart!) till julen, och det får bli mitt “unna mig”. så länge det innebär att jag inte kommer trycka i mig mjöl och socker får jag nog vara nöjd med det ändå. nästa år kanske går enklare, man kan ju hoppas 😉

 12. Jag håller verkligen med! Det är väl inte att “unna sig” att ge kroppen skräpmat. Jag vill hellre unna mig mat som ger bra näring till kroppen. Nu äter jag ju långt ifrån strikt LCHF men jag har ändå kommit så långt att jag mest är sugen på “bra” saker. Ska jag “unna mig” tar jag helst mörk choklad, något paleo-godis eller något annat som inte består av en massa E-nummer. Lite sött kan det dock få vara, jag brukar kunna sluta i tid (oftast)!

 13. Jag och en bekant körde samma mål under 6 månader, att gå ner 8 kg. Hon körde LCHF och jag körde en vanlig kost, alltså äta allt. Vi gick ner exakt lika mycke och jag “unnade” mig socker och allt annat vad ni nu kallar för onyttigt! Ni gör inget fel i som tar hand om era kroppar, jag tar också hand om min kropp men på mitt sätt vad jag kallar för att njuta! Jag äter nästan alltid nyttig mat, lagt om min kost helt och hållet, men jag äter en kaka om jag vill, jag går till hemmakväll och “unnar” mig en lagom godispåse! Varför ska det vara en sån jävla hets om mat hela tiden! Lagom av allt är bäst och det tycker jag banne mig har fått bevisat under en bra tid nu. Det behöver inte endast vara åt de ena hållet. Min kropp tar ingen som helst smäll om jag äter en skål med gröt!

  1. Vad skönt- för dig-. Men det handlar inte om hets kring mat. Om du aldrig varit sockerberoende så vet du heller inte vilket helvete en människa med beroende går genom. Man kan INTE/ALDRIG “unna sig” en kaka för det kan sluta i en veckas hetsätning. Det är alltså mat-hetsen man vill bort från & äta naturligt utan den där godispåsen.

  2. @Tina
   Jag tycker det är toppen att du kan äta lite av allt. Det är ju normen idag och det underlättar i många sociala sammanhang.
   Jag själv klarar inte av att “äta lite av allt” jag äter då “mycket av allt”. Med LCHF har jag äntligen hittat ett förhållningssätt till mat som är en befrielse för min själ och inte minst min kropp.
   Med detta vill jag säga att det är så olika, för vissa passar “lite av allt”, men för andra är det ett helvete!

 14. Jag kan berätta vad som händer om man unnar sig en tomteskum, man unnar sig fem till, sen unnar man sig en bulle, sen unnar man sig en chokladkaka, sen unnar man sig tre smörgåsar. Sen mår man jätte illa. Nu ska jag unna mig att inte äta någon mer tomteskum, ever!

 15. Jag har varit sockerberoende, drack cola varje dag, åt godis 2-3 ggr i veckan utan problem! Jag har lärt mig att begränsa mig och lära mig själv disciplin hur svårt det än var!
  Ja synd att människan inte kan lära sig lagom, hade underlättat för alla!

 16. Jag äter socker ibland men jag är inte beroende för det. Om det är så
  fel att vara sötsugen då och då så borde man inte heller göra alt. godis
  som faktiskt också smakar sött och kan trigga. Hoppas du förstår
  mitt tänk 🙂 Men jag kör på det sätt jag mår bra av vilket är
  huvudsaken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*