”kokosnötsskålar”
LCHF lax

Många skriver och undrar vad man ska, bör och kan äta när man kör LCHF.

Så här kan en dag se ut för mig:

Jag tränar ofta på morgonen. Dels för att jag tycker det är en perfekt start på morgonen, dels för att “dagen får fler timmar “och man hinner med mycket mer, och dels för att jag älskar att äta en stor frukost efter jag tränat. Ett plus är också att man ökar förbränningen.

Frukost

Äggröra med ost och grönsaker.
Vispa 3 ägg med 1 msk vatten och lite salt. Rör runt i kastrullen/stekpannan på svag värme. När det nästan är klart, riv i någon god ost, typ västerbottenost eller fetaost och häll i grönsaker, tex paprika eller tomat, basilika. Lite smetana eller creme fraiche om man vill.

Kaffe med grädde och kokosolja.
Kokosfett är jättebra att äta på morgonen. Kokosfett skiljer dig från annat mättat fett. Det har medellånga fettsyror och cirkulerar inte i blodbanorna, utan sänds direkt till levern där det omvandlas till energi. Ämnesomsättningen påskyndas genom förbränningen. Markattas kokosolja har jättegod kokossmak och passar perfekt i kaffet eller teet.

Lunch

Lax/kyckling/kött med grönsaker, koriandersås och salad.

Jag äter oftast lunch ute. Finns tex lax på dagens meny, tar jag det och väljer bort kolhydrater i form av potatis, ris, pasta, cous cous, matvete och ersätter med extra sallad, avokado, lite fetaost och extra sås om det inte är någon redd sås, utan gjord på creme fraiche/majonäs/aioli.

Koriandersås:
Hacka en kruka koriander. Blanda med creme fraiche, salt och peppar. Riv gärna i lite limeskal och pressa i lite av saften.

Middag

Äter jag ordentligt med lunch håller jag mig mätt ända till kvällen. Eftersom vi har barn blir det gärna tacos hemma hos oss. Då är det bara att skippa tortillas och nachos, så blir det en perfekt LCHF-middag. Resterna gör en bra matlåda till dagen efter om man inte har lust/kan äta ute varje lunch.

Tacomiddag
Köttfärs, grönsaker, avokado, creme fraiche och riven ost

 

Så detta är ungefär vad jag äter på en dag. Mellan måltiderna blir det tyvärr lite för mycket kaffe… Jag dricker vatten till det mesta. Ramlösa ibland men absolut inge zero- eller lightprodukter.

 

Missa inte Nyhetsbrevet!

Få tips, nyheter och nya recept direkt i inkorgen – Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

20 kommentarer

  1. Hej Stefan! Antingen kör jag bara salt, peppar och hackad vitlök eller blandar salt, chilipulver, paprikapulver, vitlök, spiskummin och cayennepeppar

 1. Tack så himla mycket Cecilia! Uppskattas enormt! Dock återstår den eviga frågan, exakt hur mkt grädde (mått) är ok att ha i kaffet? Dricker runt 5-7 koppar om dagen ( inte nu under semestern)

  1. Beror på om du vill gå ner i vikt eller inte. Vill du gå ner i vikt hade jag skippat grädden. Om inte, en liten skvätt är ok.

 2. Har cola zero ngn effekt på viktminskningen, jag känner inte att den triggar mitt sötsug utan att dem endast ger mig en skön mättnadskänsla… Så jag vet inte om jag borde sluta även om jag ÄLSKAR den!

 3. Mums så mycket gott! Sitter här och myser med fyradagarsbebis så mannen får laga nåt smaskigt… med lax. 🙂

 4. Hej!
  Tre mål om dagen, jag tror inte jag skulle klara det, jag äter oftast fem sex mål om dagen, så även om mina mål kanske är mindre, så tror jag att jag totalt sett äter mer mängd under en dag. Du borde ligga på 1500-2000 kcal, så jag förstår att du kan hålla vikten dels pga det. Eftersom jag inte klarar att äta bara tre ggr om dan, så tror jag det är därför jag inte tappar i vikt av lågkolhydratkosten. För jag kommer säkert upp i för mkt energi, tränar ca fem pass i veckan, bla crossfit. Enda är väl att jag inte riktigt törs öka fett i kosten. Jag äter en del fett, men normala mängder.

  1. det bra med lchf är just att man slipper räkna kalorier. Jag har ingen aning om hur mycket jag får i mig på en dag. det enda jag vet är att jag äter när jag är hungrig och äter tills jag blir mätt. och jag är inte hungrig mellan mina måltider. har jag fått i mig för lite fett kompenserar jag det med kaffe med kokos eller grädde. Typ så. Anledningen till att man blir hungrig om man kör LCHF är nog oftast för att man är rädd för fettet, och man måste ju få energi från något, så då blir det att man får äta mer ofta. fettskräck och lchf rimmar inte så bra 😉

 5. Jag håller med om det där med morgonträningen, dagen blir längre och jag får mycket mer gjort…undra hur det kommer sig?

   1. Det har vi klarat sen urminnes tider… se bara på dem som kör periodisk fasta, ex:http://www.leangains.com/. Finns många som mig själv som har svårt med äta 5-6 mål om dagen inkl frukost(överäter mao), käkar själv 2 st stora paleo-LCHF måltider om dagen med det första efter 18h fasta och tungt styrketräningspass på eftermiddagen. Resultatet är mindre hunger och bättre mental skärpa för mig, men alla har vi olika kroppar som kräver olika saker.

   2. jag äter mycket på kvällen och tar kaffe+kokos+grädde och aminosyror innan. då är det lugnt. För mig i alla fall 😉

 6. Hej, om man kör periodisk fasta och vaknar hungrig på morgonen, är det då bra att dricka kaffe/the med kokosfett i, eller skall man bara låta det vara till senare på dagen då man börjat äta, allt för att få fart på förbränningen?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*