Jag fick en fråga på instagram om tips på lunch man kan ha med till stranden och på picknicken. När man väljer bort gluten och spannmål försvinner en hel del lunchalternativ som är enkla att ta med. Pastasallad, mackor och pannkakor brukar vara vanligt innehåll i picknick-väskan.

Jag tycker äggmuffins är väldigt smart att ta med. Man kan göra en plåt med olika fyllning så alla blir nöjda. Barnens favorit är bacon, min är soltorkade tomater med hackad spenat och vitlök.

Dessa går att göra helt mejerifria genom att blanda i en skvätt vatten i äggblandningen i stället för mjölk. Gillar man ost, blanda ner lite riven ost innan du häller i äggen i formarna. Ju mer lagrad ost desto godare!

 

matiga äggmuffins

 

Matiga äggmuffins

(6 muffins)

3-4 ägg (beroende på storlek)
1 skvätt vatten (eller mjölk)
Salt & svartpeppar

Tomat/Basilika
– Färska tomater
– Fetaost
– Färsk basilika
– Flingsalt

Spenat/Soltorkad spenat
– Hackad färsk spenat
– Skivade soltorkade tomater
– Hackad vitlök
– Flingsalt

Kantareller/Bacon
– Smörstekta kantareller
– Knaperstekt bacon
– Svartpeppar

 

matiga äggmuffins

  1.  Sätt ugnen på 175°C
  2. Ställ ut muffinsformar på en plåt.
  3. Vispa ihop ägg med en skvätt vatten (eller mjölk).
  4. Lägg fyllning i formarna, cirka halva formen. 
  5. Slå på äggblandningen och sätt in i ugnen. 
  6. Grädda 10-15 minuter. Toppa med lite extra av fyllningen. 

 

Här hittar du fler recept på nyttiga mellanmål för hela familjen.

 

Skrivet av

Jag som skriver heter Cecilia Folkesson och bor med man och 3 småkillar på landet utanför Borås. Är Lic. kostrådgivare och har stor förkärlek till ekologiskt, naturligt och barfotalöpning.

2 Kommentarer

  1. Matmuffins är kanongott!
    Funkar fint att frysa in dessutom.

    Jag brukar dock använda mig av grädde för att få upp fetthalten lite. =)

Skriv en kommentar

Close