Veckans vegetariska: Kokosgryta med gurkmeja. Massvis med gurkmeja såklart! Denna gryta var från början helt ogenomtänkt. Vi hade ingen direkt mat hemma och jag letade runt i skafferiet och kylskåpet och fick ihop denna gryta. Och den blev SÅ GOD! Gjord på kokosmjölk och grönsaker ock kikärtor så mejerifri och vegetarisk. Gillar man inte koriander, skippa det bara. Blir nästan lika gott utan. (Även om jag personligen tycker koriander är det godaste som finns.)

Jag gjorde denna som en blandning mellan gryta och soppa. Vill man ha den mer som en gryta, använd mindre kokosgrädde. Kör man med kokosmjölk, skeda ur mer av det feta och skippa lite av vattnet.

KOKOSGRYTA MED GURKMEJA

(2-3 port.)

1 gul lök
2 klyftor vitlök
2 msk tomatpuré
2-3 msk gukmeja
1-2 msk curry
Smör/olja/ghee att steka i
1 förpackning kikärtor
1 litet blomkålshuvud
1-2 förpackningar kokosgrädde eller kokosmjölk
1 näve cocktailtomater
1/2 citron
Salt + svartpeppar
1 kruka koriander

kokosgryta gurkmeja

Gör så här:
– Skala och hacka lök och vitlök. Skär små buketter av blomkålen och skölj och sila kikärtorna.
Stek löken tillsammans med vitlök och tomatpuré i smör/olja/ghee. Rör i curry och gurkmeja och i med kikärtor och blomkål.
– Stek några minuter och slå på kokosgrädde/kokosmjölken

– Låt puttra tills blomkålen är lagom mjuk.
–  I med tomater och låt puttra tills tomaterna är genomvarma/skalet spricker.
– Smaka av med pressad citron, salt och peppar och hackad koriander.

 

Läs mer om gurkmejans hälsofördelar.

 

Skrivet av

Jag som skriver heter Cecilia Folkesson och bor med man och 3 småkillar på landet utanför Borås. Är Lic. kostrådgivare och har stor förkärlek till ekologiskt, naturligt och barfotalöpning.

2 Kommentarer

Skriv en kommentar

Close