Frukost brukar vara det krångligaste för många när de ska lägga om sin kost. Vad ska man äta istället för de där mackorna och glaset med juice? När man dessutom ska försöka dra ner på mejeriprodukter brukar det blir väldigt jobbigt….

Vad ersätter man osten på mackorna med? Vad äter man istället för yoghurt med bär? Mjölken i kaffet? Nä, alldeles för krångligt tycker de flesta.

Men vad säger att man måste äta ”frukost” det första målet mat man äter på dagen? Frukost känns rätt svenskt. Visst, USA frukost består ofta av pannkakor och bacon, engelsmännens av bönor, toast och de där vidriga sågspånsbitarna med mjölk. Så det är nog något västerländsk påfund.

Många länder äter exakt samma mat, oavsett om det är tidig morgon eller sen kväll.

Och det är ju rätt smidigt faktiskt. Skär upp lite grönsaker, gör en avokadodipp eller hummus. Eller värm upp gårdagens rester.

frukost mejerifritt glutenfritt

Denna tallrik åt jag till frukost för några dagar sen. Mejerifritt, glutenfritt och inte varmt. Något jag märkt många inte uppskattar på morgonen.

 

HUMMUS

(1 liten skål)

500 g kikärtor
4 msk tahini (sesampasta)
1 klyfta vitlök
1 citron
1 tsk salt
Ev. 1 krm spiskummin
0,5-1 dl vatten
Olivolja

Gör så här:
– Mixa kikärtor, tahini och pressad vitlök i matberedare eller med stavmixer.
– Späd med vatten tills lagom konsistens.
– Krydda och smaka av med pressad citron och ringla över oljan.

Förvaras i kylen ca 3-4 dagar.


Gillar du sidan? Följ mig gärna på Bloglovin’ och Instagram

 

Skrivet av

Jag som skriver heter Cecilia Folkesson och bor med man och 3 småkillar på landet utanför Borås. Är Lic. kostrådgivare och har stor förkärlek till ekologiskt, naturligt och barfotalöpning.

Skriv en kommentar

Close