alopecia gluten mjölkprotein

Denna lilla kille! Eller inte så lite längre…

 

Nu har det gått ca 2 år sedan Sid fick alopecia och han började tappa sitt hår. Inte allt, men stora fläckar överallt på huvudet. Då alopecia är en autoimmun sjukdom beslutade vi snabbt att skippa gluten och mejeriprodukter helt.

Nu två år senare är han expert på att veta vad han kan och inte kan äta. Han dubbelkollar med både mattjejerna i skolan och med mormor. “Är det verkligen inte gluten i denna?” “Är det annan mjölk än vanlig mjölk i glassen?” Så duktigt. Och gnäller aldrig över att han inte får äta allt som alla andra äter. (Även om vi andra ofta tycker synd om honom när det bjuds på glass, kanelbullar, mackor och choklad vart man än går.)

Hemma går det utmärkt då vi endast lagar gluten- och mejerifri mat, men när man äter ute blir det ofta lite krångligare.

Fast ofta löser det sig utmärkt. Som idag. Vi åt lunch på ett ställe med buffé. Jättegod och hemlagad mat, men tyvärr inte mycket som Sid kunde äta. Personalen fixade detta genom att att slänga ihop en tallrik med kycklingspett och klyftpotatis. Som inte ens fanns på någon meny. DET kallar jag service!

Sids svar på om han gillade det när han ätit upp: “Alltså, jag gillar inte kyckling så mycket, men det var ju så bra att dom fixade det, så jag åt upp. Allt.”

 

Detta är Alopecia

Alopecia kan drabba både vuxna och barn, vissa tappar håret fläckvis medan andra blir helt kala. Ibland växer håret tillbaks, ibland inte.

Alopecia areata
Fläckvis håravfall. Kan vara en lite kal fläck till större områden med lite eller inget hår.

Alopecia totalis
Man tappar allt hår på huvudet.

Alopecia universalis
Förlust av allt kroppshår inklusive ögonbryn och ögonfransar.

Det forskas inte så mycket om alopeci då det inte är en livshotande sjukdom. Läkarna kallar det inte ens för sjukdom utan för ”ett tillstånd.” Ny forskningar visar att alopeci är närmst genetiskt besläktat med glutenintolerans, reumatisms och typ 1 diabetes och inte andra hudsjukdomar som psoriasis och vitiligo som man tidigare trott. När man idag uppsöker läkare för alopeci blir man tyvärr slussad till hudavdelningen. 

 

→ Läs mer om alopecia

 

Missa inte Nyhetsbrevet!

Få tips, nyheter och nya recept direkt i inkorgen – Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

7 kommentarer

 1. Äter han inte ens smör när ni säger mejerifritt?
  Och hur fixar ni det när ni reser så mycket, har det uppstått problem kring maten under någon resa någon gång?

  Jag äter varken mejerier eller gluten o funderar på o resa, därför jag undrar 🙂

  1. Hej Therese!
   Han äter smör 🙂 Så lute mjölkprotein i det. Det brukar funka rätt bra. Vi reser mycket i asien och där är nationalmaten i princip kyckling och ris 🙂 Men hotellfrukostar brukar va värre. Det löser vi med att ta med alternativ till honom till buffen 😉

   Så inga direkta problem att resa!

   Hälsningar Cecilia

 2. Ett väldigt bra inlägg och det är tråkigt när läkarna inte följer med i forskningen hur mat påverkar oss. Gluten och mjölk påverkar oss så mycket mer och här finns enbart vinning i att sluta äta dessa produkter.
  Imponerad av dig och din familj 🙂

 3. Hej! Vi är i samma situation som ni har varit, läkare som inte vill se samband med kost och en förskola som kräver intyg… Vi funderar på att söka vård i annat landsting. Skulle du vilja maila mig kontaktuppgifter till er läkare tror du? Vore oändligt tacksam
  Varma hälsningar
  Johanna

 4. Hej! Är precis i startgropen med AA utredning för min 7årige son. Jag vill ju direkt påbörja med glutenfritt och mjölkfritt för att se om det kan hjälpa men gäller ju att få med skolan på detta också. Vilka mejeriprodukter äter Sid (du skrev smör ovan)?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*

Close