Celluliter drabbar de flesta och speciellt kvinnor. Kvinnor har tunnare hud än män och har ofta därför mer celluliter. Antingen väljer man att gilla läget, eller så kan man försöka göra något åt dem. För det finns en anledning till att de sitter där på låren och rumpan. Även smala personer drabbas av celluliter.

 

Vad är celluliter?

Huden består av tre lager. Celluliter är fettdepåer i det djupaste lagret, underhuden. I underhuden lagras och omsätts fett, vätskor, sockerarter, proteiner och slaggprodukter. Viktuppgång leder till att fettcellerna ökar i omfång och börjar trycka på blodkärlen, vilket påverkar blodcirkulationen. Blodkärlen försvagas och lymfkärlens förmåga att föra bort slaggprodukter försämras. Vattenansamlingar,  toxiner och slaggprodukter i vävnaderna transporteras inte ut, utan fastnar i kroppen. Tillsammans med trycket från uppsvällda fettceller bildas gropar i huden: celluliter.

 

Varför drabbas man?

Att man får celluliter beror till störst del på dålig blodcirkulation, ohälsosam livsstil, dålig kost, för lite träning, hormonella rubbningar och genetiska anlag. När man blir äldre minskar hudens spänstighet vilket också kan leda till mer celluliter.

 

Kan man av med sina celluliter?

Det finns massa krämer och oljor som sägs minska och till och med trolla bort celluliterna. Men då celluliterna sitter i underhuden fungerar antagligen inga av dessa “mirakel”krämer. För att minska celluliterna behöver ansamlingen av gifter i kroppen minska och förebyggas.

 

5 tips på hur du kan minska dina celluliter!

1. Ät rätt
Försök att äta så ren mat som möjligt. Skippa mjöl, halvfabrikat, dålig oljor, dra ner på socker (undvik speciellt det vita, raffinerade sockret), Alkalisk mat hjälper kroppen att få en bra ph-balans och avlägsna gifter från kroppen. Så ät mycket grönt! Och dra gärna ner på alkohol, kaffe och te.

Raffinerat salt är extremt surt och bidrar till ansamling av gifter i kroppen. Byt ut ditt vanliga salt till Himalaya-salt eller havssalt. Dessa salter är alkaliska och fulla av nyttiga mineraler.

2. Torrborsta huden
Huden är kroppens största organ och vår “tredje njure”.  Torrborstning stimulerar lymfsystemet, tar bort döda hudceller, stärker immunförsvaret, hjälper till att reducera celluliter och är bra för cellförnyelsen.

→ Läs mer om torrborstning

3. Drick vatten
Drick mycket vatten för att hjälpa kroppen att rensa ut gifter och slaggprodukter. Ha gärna i lite citron i vattnet. Örtte är också bra och såklart massa gröna juicer.

4. Träna
Att köra ett svettigt träningspass hjälper kroppen att bli av med gifter genom huden. Variera med tunga styrkepass. Ju mer och hårdare musklerna används desto fastare blir vävnaden i huden och desto mer fett förbränns.

5. Använd naturliga oljor och krämer
Skippa allt vad mineraloljor, silikoner, aluminium, parabener, ftalater, konserveringsmedel, sulfater och syntetiska färg- och doftämnen heter. Satsa på naturlig och ekologisk hudvård istället. Huden är kroppen största organ och tar upp det vi smörjer in den med.

 

[Innehåller annonslänkar] bli av med celluliter//1.Träna –  Träningstights Under Armour   //2.Byt ditt salt – Himalaya salt   //3.Torrborsta – Dry body brush   //4.Naturliga oljor – Weleda Birch Cellulite Oil   //5.Drink your greens – Grön juice mix

 

Källor: Mindbodygreen.com, Sund.nu

 

Skrivet av

Jag som skriver heter Cecilia Folkesson och bor med man och 3 småkillar på landet utanför Borås. Är Lic. kostrådgivare och har stor förkärlek till ekologiskt, naturligt och barfotalöpning.

Skriv en kommentar

Close