Frukost brukar vara det ”jobbigaste” att ändra på om man vill skippa gluten och dra ner på mejeriprodukter. Man vill inte släppa mackorna och den där goda osten. Och yoghurten!

Men det finns massa bra frukostar som både är snabba, goda och nyttiga. Längre ner hittar du fem förslag på gluten- och mejerifria frukostar. Ägg och avokado och kokos är tre exempel på bra livsmedel som jag använder mycket:

 

ekologiska-agg

Ägg
Naturens egna vitaminpiller och förmodligen världens bästa livsmedel. Genom att äta ägg får man i sig de flesta näringsämnen kroppen behöver. Alla vitaminer utom C-vitamin:


– Protein. Bygger upp våra celler
– Fett. Ger energi
– A-vitamin. Bra för syn & immunförsvar
– D-vitamin. Bygger upp skelettet & tänder
– E-vitamin. Skyddar mot hjärt- & kärlsjukdomar
– B1-vitamin. För Nervsystemet
– B2-vitamin. För hy & immunförsvar
– B6-vitamin. Bra för huden
– Kalcium-mineral. Bygger upp skelettet
– Järn. Hjälper blodet att transportera syre
– Zink. Bidrar till nästan 100 olika viktiga kroppsfunktioner
– Selen. Skyddar mot fria radikaler
– Kolesterol. Är viktigt för bildning av cellväggar

 

 

avokado frukost

Avokado
Avokado eller ”smöräpplet” är en nyttig frukt med ett mycket bra näringsinnehåll och fleromättade fetter. Kombinationen av nyttiga ämnen gör att avokadon är bra för både insida som utsida.

– Innehåller bland annat E-vitamin, antioxidanter, A-vitamin, b-vitamin, betakaroten, kalium, järn, magnesium och fosyra
– E-vitaminet i avokadon har antiinflammatoriska och fuktgörande egenskaper för huden.

 

 

kokos
Kokos
I kokosfettet finns laurinsyra som vår kropp gör om till monolaurin. Både laurinsyran och monolaurinet är antibakteriella och hjälper till att bekämpa skadliga bakterier. Fetterna i kokos höjer ämnesomsättningen och ger bra mättnadskänsla. Perfekt att blanda i smoothies!

 

 

grön smoothie frukost
Grön frukost-smoothie

 

kokosbröd paleo
Kokosbröd

 

vit chiapudding
Vit chiapudding med kokos

 

bananpannkaka i ugn
Bananpannkaka i ugn

 

kokosgröt paleo
Kokosgröt med hallon

 

Skrivet av

Jag som skriver heter Cecilia Folkesson och bor med man och 3 småkillar på landet utanför Borås. Är Lic. kostrådgivare och har stor förkärlek till ekologiskt, naturligt och barfotalöpning.

Skriv en kommentar

Close