Har du testat att göra Jamu?

Jamu är en traditionell indonesisk hälsodryck som har druckits i över 1000 år. Innehållet kan variera beroende på vem som gör den med gurkmeja är basen på denna gula hälsosamma dryck som är perfekt för att förhindra kommande förkylningar. Ha en flaska  kylen och drick ett litet glas morgon och kväll.

Tycker man inte om det starka smaken, dubbla eller fyr-dubbla mängden vatten och drick ett större glas istället.

 

jamu

(1 flaska)
1 stor bit ingefära
Gurkmeja – 1 stor färsk bit eller 1 msk pulver
1 nypa svartpeppar
2 ekologiska citroner
2 msk rå honung [annonslänk]
Ca 5 dl vatten (beroende på hur starkt man vill ha det)

Gör så här:
Skala ingefäran, pressa citronen och mixa tillsammans med gurkmeja, svartpeppar, honung och vattet i en bleder. Mixa slätt och sila. Häll på flaska och ha i kylen. Drick ett glas på morgonen och ett på kvällen. Minst.

 

jamu canggu

Gurkmeja
En av de starkaste antiinflammatoriska ämnena som finns.

Ingefära
Ingefära anses vara antibakteriell och stärker immunförsvaret på grund av den hög halt av antioxidanter. Den är bra på att bota onda halsar då den har effekt på både bakterier och virus.

Honung
Honung kan hämma tillväxten av bakterier, troligen även av virus. Många av honungens bra ämnen förstörs vid upphettning över 40-45 grader. Tänk på att flytande honung oftast värmts upp vid framställning.

Citron
Citron med hög halt av C-vitamin. Perfekt vid förkylningar.

 

Här hittar du fler hälsosamma recept

 

Skrivet av

Jag som skriver heter Cecilia Folkesson och bor med man och 3 småkillar på landet utanför Borås. Är Lic. kostrådgivare och har stor förkärlek till ekologiskt, naturligt och barfotalöpning.

10 Kommentarer

  1. Tack! Jag älskar ”guldmjölk”, men det är inte alltid en är sugen på varm dryck – shots (som dessutom står färdiga i kylen) blir en bra snabbvariant! <3

  2. Erika Björklund Svara

    Haha, vilket sammanträffande. Häromdagen kollade jag gamla inlägg som jag sparat från dig och hittade detta (som du lagt ut även tidigare) och tänkte testa. Hade inte allt hemma, så det blev en variant med apelsin istället för citron och ingen honung. Godare än jag förväntade mig. :)
    Vet du ungefär hur länge den klarar sig i kylen?

    • Hej!
      Tack :)

      Och tack för info. Jag är i kontakt med hennes bloggportal ang detta. Det ska såklart tas ner från hennes sida. // Cecilia

  3. Kör man alltså även ingefäran och gurkmeja i blendern? Går det även med stavmixer tro?

  4. Pingback: Hälsokost-frossa på Bali - ceciliafolkesson.se – Naturlig mat & Hälsa

  5. Hej,

    Varför ska den silas? Tänker mig bara att man då silar bort en massa bra saker från citron, ingefära och gurkmeja (om färsk)!? Kan ju annars bli en fin liten hutt till slutet av flaskan :)

Skriv en kommentar

Close