Cashewmjölk med vanilj
2 dl cashewnötter (blötlagda)
1 liter vatten
2 krm vaniljpulver
Om man vill ha sötare mjölk, 1 msk agavesirap

1. Blötlägg cashewnötterna några timmar i rumstempererat vatten och en nypa salt. Nötterna ska täckas med vatten.
2. Skölj och sila nötterna.
3. Kör nötter, vatten och vaniljpulver (+ ev agavesirap) i en blender.
4. Sila bort eventuella småbitar och häll upp på flaska
5. Förvara i kylskåp. Cashewmjölken håller sig i några dagar.

 

hemmagjord cashewmjölk

 

Varför ska man blötlägga nötter?
Nötter innehåller fytinsyra som förhindrar kroppen att ta upp näringen. Blötläggning ökar näringsvärdet och gör nötterna lättare att smälta.

blötläggning nötter

blötläggning nötter

Familjens marodör är ”tyvärr” väldigt förtjust i dessa. Nötterna blir mjuka snabbt och lätt för små bebiständer att tugga. Sen ska man såklart aldrig lämna en bebis ensam med nötter.

Skrivet av

Jag som skriver heter Cecilia Folkesson och bor med man och 3 småkillar på landet utanför Borås. Är Lic. kostrådgivare och har stor förkärlek till ekologiskt, naturligt och barfotalöpning.

2 Kommentarer

  1. Hej !
    Vad använder du för att sila cashewmjölken? Den ser helt fantastiskt god ut !
    🙂

    • Hej Sanna! jag brukar använda en sån man silar saft genom (tunnt bomullstyg) Finns speciella påsar för att sila nötmjölk genom också 🙂

      Lycka till!

      / cecilia

Skriv en kommentar

Close