Glutenfritt frö- och nötbröd

5 dl glutenfritt havregryn
2,5 dl skalade solrosfrön
1,5 dl hackade valnötter
1,5 dl linfrön
1 dl pumpakärnor
3 msk chiafrön
4 msk fiberhusk
2 tsk himalayasalt
2 msk kokossirap (eller agavesirap)
0,5 dl olivolja
6 dl vatten

1. Sätt ugnen på 180° C. Rosta solroskärnor och pumpakärnor på en plåt med bakplåtspapper tills de får färg, ca 10-15 min. Vänd efter halva tiden och låt sen svalna.

2. Blanda alla torra ingredienser och häll sen i kokossirap, olivolja och vatten.

3. Blanda allt noga och klicka i degen i en oljad brödform. Ställ in i kylen några timmar. 

4. Sätt ugnen på 200°C och placera gallret i mitten av ugnen. Ta ut brödformen ur kylen och låt stå i rumstemperatur ett tag innan du sätter in brödet i ugnen. Grädda brödet i ca 1 timma. 

5. Stjälp ur brödet ur formen och låt det svalna på galler i ca 2 timmar. Ju längre man orkar väntar desto mindre fuktigt blir brödet. Förvara sen brödet i kylskåp.

6. Skiva, rosta och toppa med hummus eller en god ost!

Skrivet av

Jag som skriver heter Cecilia Folkesson och bor med man och 3 småkillar på landet utanför Borås. Är Lic. kostrådgivare och har stor förkärlek till ekologiskt, naturligt och barfotalöpning.

8 Kommentarer

  1. Hej och ysck för fantastiska inlägg! True inspiration!
    Gällande brödet, ingen jäst eller bakoulver? Hur ska det resa sig?

    Mvh
    Lenita

  2. Jättegott bröd! Hann inte rosta fröna och valnötter glömde jag köpa men använde cashewnötter istället. :)

Skriv en kommentar

Close