Bovetegröt med fikon och mandel
1,5 dl helt, skalat bovete
1 dl sötmandel
1 dl planti rismjölk
1 krm vanilpulver
0,5 tsk kanel
1 krm ingefära
1 krm nejlika
3 urkärnade dadlar

Blötlägg bovete och mandlar under natten. Skölj dem noga och mixa tillsammans med rismjölk och dadlar. Värm i en kastull och tillsätt kryddorna. Servera med fikon, granatäpple och hackade mandlar. En supergod och nyttig höstfrukost!

Plant bovetegröt

Denna gröt har redan blivit en ny favorit här hemma! Kryddningen, dadlarna och fikonen ger den en höstig smak och granatäpplet är pricken över i:et. Helt gluten- och mejerifri dessutom!

Plantis Risdryck är 100 % vegetabilisk, laktos- och mjölkfri och är berikad med kalcium och D-vitamin. Ett bra alternativ om du vill undvika, eller dra ner på mejerier.

I samarbete med Planti.

 

Skrivet av

Jag som skriver heter Cecilia Folkesson och bor med man och 3 småkillar på landet utanför Borås. Är Lic. kostrådgivare och har stor förkärlek till ekologiskt, naturligt och barfotalöpning.

10 Kommentarer

 1. Anna-Karin Svara

  Hej, kan vara bra att veta att om man är allergisk mot björk så ska man vara lite vaksam på att äta bovete. Vilket jag lärt av egen erfarenhet. Man kan få en korsallergisk reaktion mot bovete som påminner genetiskt om björk. Bovete är en ört och tillhör inte gräsfamiljen och våra sädesslag trots namnet.
  //Anna-KArin

 2. Hej, måste testa grötreceptet! Lät väldigt gott och mättande. Vill bara tillägga att man inte rekommenderar rismjölk till barn, tror under 6 år, pga arseniken. Har son med mjölkproteinallergi och fick den informationen långt innan de senaste forskningsrönen.

  • Hej Fia!
   Det stämmer :) Mina barn brukar få nötmjölk eller havremjölk. Går utmärkt att byta ut mot någon av dessa!
   Hälsningar Cecilia

 3. Hej! Läser i kommentarerna ovan att bovete är en ört. Jag var nämligen lite nyfiken på hur kroppen reagerar på bovete, då jag fått för mig att det är en släkting till vanligt vete (om än dock glutenfri)? Min mage klarar inte vete, tror ni att den fixar bovete?

  • Hej!
   Japp, det stämmer. bovete har inget med vete att göra, utan är en ört. Om det är gluten och vete din mage är känslig mot är bovete inga problem .)
   Hälsningar Cecilia

 4. Skölja bovete eller inte? Tycker det ofta står att man ska, men inte alltid. Spelar det någon roll om det är helt, kross, gryn eller mjöl (mjöl blir väl väldigt kladdigt?)

 5. Vad är dina tankar kring bovete? Jag har gått från strikt lchf till att landa i paleo och har insett att min kropp mår bra av lite kolhydrater från frukt och rotfrukter t ex. Är bovete paleo? Vad säger du om glutenfri havre?

  Tack för toppenblogg!

Skriv en kommentar

Close